VIS FØLELSER: Rådgiver i Det hvite hus, Don McGahn (t.h.), ba Brett Kavanaugh vise følelser under høringen i Senatet, noe den nå ferske høyesterettsdommeren gjorde til gagns. Foto: CNP / REX / SHUTTERSTOCK / NTB scanpix
VIS FØLELSER: Rådgiver i Det hvite hus, Don McGahn (t.h.), ba Brett Kavanaugh vise følelser under høringen i Senatet, noe den nå ferske høyesterettsdommeren gjorde til gagns. Foto: CNP / REX / SHUTTERSTOCK / NTB scanpixVis mer

Møtet som reddet Kavanaugh: - Vis dem hva du føler!

Brett Kavanaughs emosjonelle utbrudd under høringen i Senatet skal ha vært med på å redde nominasjonen.

I helga ble Brett Kavanaugh offisielt tatt i ed som ny høyesterettsdommer. Etter en lang, utmattende og opprivende prosess.

I den endelige avstemningen i Senatet ble Kavanaugh godkjent med hårfin margin, med 50 mot 48 stemmer.

Prosessen med å få godkjent Donald Trumps utvalgte dommer ble lengre enn ventet, på grunn av anklagene om seksuelle overgrep mot tre kvinner på 80-tallet.

Godkjenningen ble utsatt etter at en av kvinnene, psykologiprofessor Christine Blasey Ford, vitnet i en åpen høring.

«Katastrofe»

I høringen forklarte hun at Kavanaugh hadde forsøkt å presse seg på henne, da de begge var tenåringer. De som så på opplevde Ford som troverdig og oppriktig, og i Det hvite hus var spenningen spent.

Både Donald Trump og den republikanske senatslederen, Mitch McConnell, skal ha latt seg imponere av Fords vitnemål, og Trump skal ha tatt til orde for at FBI skulle etterforske påstandene, noe mange av Kavanaughs motstandere hadde bedt om lenge, skriver New York Times.

«Katastrofe», sto det i en tekstmelding som tikket inn fra en republikaner under Fords vitnemål.

Men en mann visste råd, rådgiver i Det hvite hus, Donald F. McGahn. Han satt sammen med Kavanaugh og kona Ashley, og en rekke andre i rom 216 i Senatet.

McGahn ryddet rommet og satt seg ned med ekteparet Kavanaugh. Etter hans syn fantes det bare en måte Kavanaugh kunne redde sin egen nominasjon på:

- Vis dem hva du føler.

McGahn ville at Kavanaugh skulle kanalisere sitt sinne og sin indignasjon mot anklagene han hardnakket hadde benektet siden de ble offentlig kjent.

Det gjorde Kavanaugh. Han ga et særdeles følelsesladet vitnemål, der han langet ut mot Demokratene, som han mente drev det hele i en hevnaksjon fordi Hillary Clinton tapte presidentvalget mot Donald Trump.

Kavanaugh var tydelig sint og opprørt og spurte blant annet spørsmålsstillerne, demokrater, om deres drikkevaner når han ble spurt om sine egne.

OPPRØRT: Brett Kavanaugh brøt sammen under høringen i Senatet, en høring hvor han måtte svare på overgrepsanklager framsatt av psykologiprofessor Christine Blasey Ford. Video: CNN Vis mer

Kavanaugh beklaget

Demokratene mente Kavanaugh gikk altfor langt i høringen, og etter noen dager beklaget også dommeren selv sin opptreden.

- Jeg var emosjonell forrige torsdag, mer enn jeg noensinne har vært. Jeg var kanskje for emosjonell til tider. Jeg vet at tonen min var skarp, og jeg sa noen ting jeg ikke skulle ha sagt, skrev Kavanaugh i Wall Street Journal.

Selv om demokratene mente at Kavanaugh tok altfor hardt i, skal desillusjonerte republikanere ha fått troen tilbake på Kavanaugh, skriver New York Times.

Ironisk nok skal også en av anklagene om seksuelle overgrep, den tredje i rekken, ha styrket Kavanaughs sjanser.

Ny anklage

For drøye to uker siden anklaget Julie Swetnick Kavanaugh for å ha oppført seg aggressivt mot jenter, blant annet med å beføle og grafse på dem uten samtykke. Ifølge Swetnicks skulle Kavanaugh ha drukket svært mye alkohol under festene på 80-tallet.

Hun beskrev også hvordan hun selv ble gruppevoldtatt på en fest i 1982, der også Kavanaugh skal ha vært til stede, men hun anklaget ham aldri direkte for å ha deltatt i gruppevoldtekten.

Men republikanerne gikk raskt til angrep på Swetnicks påstander, som de mente framsto lite troverdige. Det var heller ingen som kunne bygge opp om anklagene.

- Det var et vendepunkt. Anklagene var så overdrevne, og det skapte et øyeblikk som var skummelt, for å være ærlig. Men det øyeblikket gled raskt over i vemmelse, sier den republikanske senatoren, Lindsay Graham.

At Swetnicks advokat var Michael Avenatti, mannen som også representerer Stormy Daniels, som hevder at president Trump hadde et forhold med henne, gjorde at republikanerne var enda sterkere i troen på at anklagene ikke hadde rot i virkeligheten.

Et republikanske kongressmedlem omtalte Avenattis engasjement i saken som «manna fra himmelen», mens et demokratisk kongressmedlem omtalte det som «ekstremt lite hjelpsomt».

Avenatti selv mener det var Swetnicks anklager som var den utløsende årsaken til den nye FBI-etterforskningen, som kom etter den historiske høringen torsdag for halvannen uke siden.

SINT: Senator Lindsey Graham tok ikke lett på anklagene mot Brett Kavanaugh under høringen i Senatet 28. september. Video: CNN Vis mer

FBI-rapporten

Rapporten, som ikke har blitt offentliggjort, ble overlevert til Senatets medlemmer torsdag. Etterforskningen var av svært begrenset omfang, men republikanerne konkluderte med at granskingen renvasket Kavanaugh.

Dagen etter kunne både Donald Trump og Brett Kavanaugh slå fast at han kom til å bli godkjent i helga. Da hadde tilstrekkelig mange av de republikanske senatorene offentliggjort at de kom til å stemme for Kavanaugh.

Kun én republikansk senator, Lisa Murkowski, vendte tommelen ned for Trumps utvalgte.

- Jeg tror Brett Kavanaugh er en god mann. Det er bare det at etter mitt syn så er han ikke den rette mannen for retten akkurat nå, sa hun da hun annonserte sin avgjørelse.

Men Kavanaugh hadde de stemmene han trengte, i alle fall med tanke på at den demokratiske senatoren, Joe Manchin, som eneste demokrat stemte for, og Kavanaugh ble godkjent med hårfin margin, med 50 mot 48 stemmer.

Kun kort tid etter avstemningen ble han tatt i ed som USAs ferskeste høyesterettsdommer.