Motet sviktet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • En stor del av presset i norsk økonomi skriver seg fra økte investeringer i Nordsjøen. Grunnlaget ble lagt ved beslutninger som ble tatt da vi hadde stor arbeidsløshet. Dessuten er det kommet mange store overskridelser, og ny teknologi gjør det mulig å ta ut mye mer olje og gass fra hvert felt enn før. Men det krever nye investeringer.
  • Inntil nå har oljeselskapene i stor grad selv bestemt sin investeringstakt. Regjeringer av vekslende farge har vært rundhåndet med konsesjoner og deretter gitt selskapene frie hender. Men nå er det vedtatt at oljeinvesteringene skal forskyves ett år for å kjøle ned norsk økonomi. I tillegg er det bestemt å redusere utvinningstempoet for å øke oljeprisene. Dermed har regjeringen grepet inn i oljesektoren på en langt mer aktiv måte enn før. Denne sektoren kan ikke lenger leve sitt eget liv på utsiden av den økonomiske politikken.
  • I Stortinget i går var det bred oppslutning om denne omleggingen av oljepolitikken. Likevel har mesteparten av oppmerksomheten vært knyttet til oljeminister Marit Arnstads ulike anslag av oljeinvesteringene, og beskyldninger om at Stortinget vedtok statsbudsjettet på sviktende grunnlag i fjor. På forhånd var det varslet så sterk kritikk av Arnstad at det luktet statsrådsblod.
  • Men i går var det ingen som forlangte så mye som en beklagelse fra statsråden. Det var nok at hun tok kritikken til etterretning, og lovte å legge om rutinene for rapportering til Stortinget. Selv var hun enig i en slik omlegging. Dermed fikk saken et utfall milevis fra de stormvarsler som var sendt ut. Opposisjonen har nok en gang nøyet seg med å drive politisk spill, fordi den mest av alt frykter regjeringskrise. Hvis opposisjonen virkelig mener den er ført bak lyset i en så viktig sak, burde man i det minste forlangt en klokkeklar beklagelse fra statsråden. Det som skjedde i går var langt fra de stormvarsler som var sendt ut.