- Motiverte meg med «krokodiller» og «Heksehyl»

Rettspsykiaterne mener terroristen avslører seg selv ved fokuset på banale detaljer.

SMILER: Anders Behring Breivik har smilt mye under framleggingen av den første rettspsykiatriske rapporten i dag. Breivik er som kjent svært uenig i psykiaterne Synne Sørheim og Torgeir Husbys konklusjon om at han var strafferettslig utilregnelig 22. juli. 
Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
SMILER: Anders Behring Breivik har smilt mye under framleggingen av den første rettspsykiatriske rapporten i dag. Breivik er som kjent svært uenig i psykiaterne Synne Sørheim og Torgeir Husbys konklusjon om at han var strafferettslig utilregnelig 22. juli. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Synne Sørheim, og Torgeir Husby, som står bak den første rettspsykiatriske rapporten som finner Anders Behring Breivik strafferettslig utilregnelig, vitner i Oslo tingrett i dag.

Under gjennomgangen, har Sørheim, som er den av de to som har hatt mest taletid, forklart hva de mener er symptomer på psykose og paranoide vrangforestillinger, som psykiaterne har konkludert med at Breivik led av 22. juli og under observasjonsperioden.

- Belønningssystemer Sørheim og Husby hadde mange møter med Breivik i tiden kort tid etter 22. juli. Under et møte 1. september i fjor, prøver de å få Breivik til å si noe om sitt eget følelsesliv forut for 22. juli 2011.

- Han klarer ikke å identifisere begreper som kan dekke hans følelser i tiden før handlingen Han beskriver alle slike spørsmål med utlegninger om kampmoral, strategi og systemer for belønning, forklarer Sørheim.

Hun beskriver deretter at Breivik begynte å forklare om sine egne belønningssystemer:

- Breivik beskriver blant annet «røyk, snus, god kaffe og godteri» som viktige belønningsstrategier. De beste godteriene er krokodiller og heksehyl, forklarte Breivik, ifølge Sørheim.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer