- Motiverte meg med «krokodiller» og «Heksehyl»

Rettspsykiaterne mener terroristen avslører seg selv ved fokuset på banale detaljer.

SMILER: Anders Behring Breivik har smilt mye under framleggingen av den første rettspsykiatriske rapporten i dag. Breivik er som kjent svært uenig i psykiaterne Synne Sørheim og Torgeir Husbys konklusjon om at han var strafferettslig utilregnelig 22. juli. 
Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
SMILER: Anders Behring Breivik har smilt mye under framleggingen av den første rettspsykiatriske rapporten i dag. Breivik er som kjent svært uenig i psykiaterne Synne Sørheim og Torgeir Husbys konklusjon om at han var strafferettslig utilregnelig 22. juli. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Synne Sørheim, og Torgeir Husby, som står bak den første rettspsykiatriske rapporten som finner Anders Behring Breivik strafferettslig utilregnelig, vitner i Oslo tingrett i dag.

Under gjennomgangen, har Sørheim, som er den av de to som har hatt mest taletid, forklart hva de mener er symptomer på psykose og paranoide vrangforestillinger, som psykiaterne har konkludert med at Breivik led av 22. juli og under observasjonsperioden.

- Belønningssystemer Sørheim og Husby hadde mange møter med Breivik i tiden kort tid etter 22. juli. Under et møte 1. september i fjor, prøver de å få Breivik til å si noe om sitt eget følelsesliv forut for 22. juli 2011.

- Han klarer ikke å identifisere begreper som kan dekke hans følelser i tiden før handlingen Han beskriver alle slike spørsmål med utlegninger om kampmoral, strategi og systemer for belønning, forklarer Sørheim.

Hun beskriver deretter at Breivik begynte å forklare om sine egne belønningssystemer:

- Breivik beskriver blant annet «røyk, snus, god kaffe og godteri» som viktige belønningsstrategier. De beste godteriene er krokodiller og heksehyl, forklarte Breivik, ifølge Sørheim.

At psykiaterne velger å trekke fram dette, kan skyldes det de mener er Breiviks enorme egosentrisme, der han tillegger nær sagt alle detaljer ved sitt liv prinsippiell eller taktisk verdi.

Tidligere i dag  sa psykiater Husby om manifestet:

VITNER: Synne Sørheim, som sammen med Torgeir Husby har forfattet den første rettspsykiatriske rapporten om Breivik, har hatt ordet størstedelen av dagen i Oslo tingrett i dag. Foto: Tomm W. Christiansen/Dagbladet
VITNER: Synne Sørheim, som sammen med Torgeir Husby har forfattet den første rettspsykiatriske rapporten om Breivik, har hatt ordet størstedelen av dagen i Oslo tingrett i dag. Foto: Tomm W. Christiansen/Dagbladet Vis mer

- Det er patetisk egosentrisk, hvor han på det mest banale går inn på tanker og gjøremål nærmest fra fødsel til dags dato. Det gir klare mistanker om grunnleggende og bakenforliggende storhetsforstillinger.

Prostituerte og dataspill Breivik er svært opptatt av belønnings- og motivasjonssystemer, og bruker mye plass i kompendiet på å beskrive hvilke strategier han bruker for å holde «kampmoralen» oppe.

Han skriver blant annet at han satte av 2000 euro til en luksuseskortejente en uke før operasjonen. Dette planla han å iverksette før sin siste martyrmesse i Frogner kirke. Han mente det skulle hjelpe ham med å bli mindre nervøs.

Det er ingenting som tyder på at Breivik brukte penger på luksusprostituerte under forberedelsene til terroraksjonen.

Også «sabbatsåret» 2006 - året Breivik brukte på å spille World of Warcraft på gutterommet hjemme hos moren, tillegges taktisk viktighet i Breiviks hode.

TAKTISK VERDI: Anders Behring Breivik trekker fram Heksehyl og krokodiller som gode belønningsstrategier. Promobilde: Toms
TAKTISK VERDI: Anders Behring Breivik trekker fram Heksehyl og krokodiller som gode belønningsstrategier. Promobilde: Toms Vis mer