Tor Kjærvik drept:

Motivet kan ligge over 20 år tilbake

Tor Kjærvik hadde akkurat kommet hjem, da sønnen ringte på døra. Kort tid etter ble advokaten skutt og drept. Motivet for drapet er trolig en lang og vond familiekonflikt, erfarer Dagbladet.

SØNNEN: Seksjonsleder i politiet Anne Alræk Solem om avhøret av siktede. Video: Lars Eivind Bones. Reporter: Angelica Hagen Vis mer
Publisert

Mandag kveld ble den profilerte advokaten Tor Kjærvik (70) skutt og drept i en leilighet på Røa i Oslo.

Kjærviks sønn i 30-åra er siktet for å ha drept faren og for drapsforsøk på Kjærviks samboer. Siktede samarbeider med politiet og samtykker til varetektsfengsling.

Sønnen ringte selv og meldte seg for politiet etter skuddene på Røa.

Tirsdag satt siktede i et fem timer langt avhør, sammen med sin advokat Sol Elden.

Etter hva Dagbladet får opplyst, skal den drapssiktede sønnen ha forklart seg i detalj, om hvordan han oppfattet det som skjedde hjemme hos advokat Tor Kjærvik og farens samboer mandag kveld.

Langt avhør

Live-published photos and videos via Shootitlive

- Av hensyn til politiets videre etterforskning ønsker jeg ikke å kommentere hva han har forklart, sier advokat Sol Elden til Dagbladet.

Etter det fem timer lange avhøret, satt advokat Elden sammen med den drapssiktede mannen i et par timer i arresten på politihuset i Oslo.

- Han er svært sliten, og er preget av det som har skjedd, sier Sol Elden.

Samtidig med at sønnen ble avhørt, snakket etterforskerne med Tor Kjærviks samboer.

I sjokk

DREPT: Den profilerte advokaten Tor Kjærvik ble skutt og drept på Røa i Oslo mandag 12. april. Det bekrefter politiet. Foto: NTB Vis mer

Hun er fysisk uskadd, men var til stede da hendelsen fant sted, opplyste politiet tirsdag.

Sammen med sin bistandsadvokat har hun forklart politiet hva som skjedde i rekkehuset på Røa mandag kveld, bare noen minutter etter at Tor Kjærvik hadde kommet hjem.

- Min klient er naturlig nok veldig preget av det som har skjedd. Hun er fortsatt i sjokk, sier bistandsadvokat Ellen Holager Andenæs.

Familiekonflikt

Dagbladet får bekreftet at forholdet mellom far og sønn de siste åra skal ha vært greit. Det skal ikke ha vært noen ny stor opprivende konflikt mellom dem to.

Overfor politiet skal farens samboer ha beskrevet forholdet mellom far og sønn som greit.

Men det er flere opplysninger som tyder på at en opprivende familiekonflikt - som ligger over 20 år tilbake i tid - skal ha vært vanskelig for den nå drapssiktede mannen, får Dagbladet opplyst.

FORSVARER: Advokat Sol Elden skal bistå den siktede mannen i 30-åra etter drapet på Tor Kjærvik. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet TV Vis mer

Dagbladet vet at politiet er kjent med den gamle familiekonflikten. En konflikt som den nå drapssiktede sønnen skal ha vært en sentral del av.

- Forsøkte å drepe

Etter at Tor Kjærvik var skutt og drept, skal sønnen ha avfyrt flere skudd etter farens samboer. Dagbladet får opplyst at hun klarte å flykte, uten at noen av skuddene traff henne.

Etter å ha avfyrt skuddene, skal den drapssiktede sønnen ha løpt fra stedet. Seinere mandag kveld ringte han til politiet, og ble kort tid etter pågrepet i Oslo.

Det er samboerens forklaring som ligger til grunn, for at politiet i går utvidet siktelsen til også å gjelde drapsforsøk, ved siden av drap, får Dagbladet opplyst.

VITNE: Liv Thorvaldsen var på besøk hos datteren, da hun så Tor Kjærvik komme hjem mandag kveld. Foto: Marie Røssland / Dagbladet TV. Reporter: Øystein Andersen Vis mer

- Vår klient har ikke tatt stilling til spørsmålet om straffskyld, han har forklart seg og samarbeider med politiet, sier advokat Sol Elden, som sammen med John Christian Elden er oppnevnt som forsvarer den drapssiktede mannen.

Nedbrutt og preget

- Han er nedbrutt og svært preget av det som har skjedd. Han vil trolig samtykke til varetektsfengsling og i utgangspunktet kan fengslingsmøtet bli en kontorforretning, sier advokat Elden til Dagbladet.

Politiavhørene av den drapssiktede sønnen til advokat Tor Kjærvik vil trolig fortsette i slutten av uka.

Tor Kjærvik var en svært erfaren advokat, og jobbet i firmaet Advokatene ved Tinghuset i Oslo. Han var blant annet forsvarer for Kristin Kirkemo i den kjente Orderud-saken.

Han var også advokat i Nokas-saken, Landsås-saken og i forbindelse med drapet på Kristin Juel Johannessen.

Tirsdag beskrev en av hans nærmeste kollegaer, Morten Kjensli, Kjærvik slik:

- Som en stor forsvarer og et eiegodt og varmt menneske.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer