PÅ NYE JAKTMARKER:  Ikke lett å finne svaret på livets gåter på snuhogde, militære øvingsfelt, påpeker festivalsjef Ronald Kvernmo. FOTO: TORGEIR BRÅTHEN, NORDLYS.
PÅ NYE JAKTMARKER: Ikke lett å finne svaret på livets gåter på snuhogde, militære øvingsfelt, påpeker festivalsjef Ronald Kvernmo. FOTO: TORGEIR BRÅTHEN, NORDLYS.Vis mer

Motorsagmassakre skremte bort sjamaner

Krasj i Målselv: Jakten på livets gåter mot Forsvarets øvinger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HEGGELIA (Nordlys.no): Sjamanfestivalen Isogaisa har fått nok av det militære nærværet i Målselv, som toppet seg med en «motorsagmassakre» i festivalcampen i fjor.

Festivalsjef Ronald Kvernmo viser fram området bak Istindportalen i Heggelia hvor festivalcampen ble etablert sist.

- Her var det idyllisk og stille, med nydelige trær, forteller han.

I dag står det bare et par ensomme busker igjen. Resten er snauhogd etter at Forsvaret rykket inn med traktor og fire mann med motorsag da festivalen startet.

- De sa at området skulle brukes til militær aktivitet. Jeg spurte om de ikke kunne vente med hogsten til over helga, men fikk til svar at det var uaktuelt. Det var militært område, så de hadde anledning til å felle så mye skog de ville, forteller han.

Naken ødemark Russiske sjamaner som var på besøk fra Kola, skal ha stått med store øyne og sett på fellingen, som resulterte i at hele området ble liggende som en naken ødemark.

«Öppna landskap» gir dårlig inspirasjon for sjamanisme.

- Jeg kan ikke russisk så godt, men hørte de brukte ordet «tundra» om det de så, sier Kvernmo.

Livets gåter Nå har festivalsjefen fått nok av forsvarsaktivitetene i Målselv, både de med motorsag og den generelle støyen fra militær virksomhet, og har inngått avtale med Fjellkysten i Lavangen om å flytte hele arrangementet dit.

I en e-post om saken skriver han: «På Isogaisa skal man kunne delta i stille meditasjonsøvelser, finne roen med naturen rundt seg og filosofere over livets gåter. Men forsvarsaktiviteten forstyrret hele tiden».

Spesielt da Forsvaret stilte opp med mannskap med hver sin motorsag og begynte å felle ned trærne mellom lavvoene i festivalcampen.

- Jeg synes dette var skuffende av Forsvaret, men ettersom jeg er fra Sørskogen i Bardu så burde jeg vel vite at det er helt normalt. Men jeg tviler på at forsvarsevnen ble så mye bedre av at de felte skog akkurat da vi var der.

Nå ser Kvernmo fram til en uforstyrret festival i Lavangen, hvor det eneste bråket er sjamantrommer.

- Ikke for å ødelegge Forsvaret bedyrer at de ikke var ute etter å ødelegge for sjamanfestivalen da de satte i gang med skogryddingen.

- Dette var en dugnad som var planlagt og bestemt lang tid i forveien. Trær skulle felles, og det skulle ryddes opp i området.

- Det ble ikke gjort for å ødelegge for dem. Vi beklager om de synes at de har blitt uryddig behandlet, sier informasjonssjef Marianne Øiahals i Hæren nord.

Hun innrømmer at hun har veldig lite kunnskap om sjamanisme, men sier det ikke er så mye å gjøre med øvrige forstyrrelser og støy fra forsvarsaktiviteter i området.

- Utenfor kjernevirksomhet - Det må man nesten regne med når man legger arrangementet mellom to militærleire. Man må vel også kunne si
at en sjamanfestival er noe som ligger langt utenfor hærens kjernevirksomhet?

Øiahals sier alle er velkomne til å søke om å bruke Forsvarets fasiliteter, og at det bare er å ta kontakt med Hæren om festivalen vil prøve igjen.

- Vi ønsker å samarbeide med alle sivile aktører, men det er kanskje mer gunstig å arrangere en slik festival i Lavangen, sier hun.