DREPT: En politimann undersøker restene av bilen tilhørende atomforsker Mostafa Ahmadi-Roshan utenrof universitetet nord i Teheran i dag. Ahmadi-Roshan ble drept av en bombe plassert på bilen hans av en motorsyklist. Foto: REUTERS/IIPA/Sajad Safari
DREPT: En politimann undersøker restene av bilen tilhørende atomforsker Mostafa Ahmadi-Roshan utenrof universitetet nord i Teheran i dag. Ahmadi-Roshan ble drept av en bombe plassert på bilen hans av en motorsyklist. Foto: REUTERS/IIPA/Sajad SafariVis mer

Motorsykkel-agenter dreper iranske atomforskere med magnetiske bomber

Dagens forskerdrap i Iran er det fjerde på to år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den iranske universitetsprofessoren Mostafa Ahmadi Roshan, 32, kjemiekspert og direktør ved urananriknings-anlegget Natanz, ble drept i morgentimene i dag etter at to menn på en motorsykkel festet en magnetisk bombe til bilen hans under fart, ifølge det Iranske nyhetsbyrået Fars.

Urananriknings-anlegget Natanz er ett av to steder vesten mistenker at Iranske vitenskapsmenn er i ferd med å utvikle en atombombe.

Drapsmetoden er nøyaktig den samme som førte til at den fremstående atomforskeren Majid Shariari måtte bøte med livet i november 2010: To menn på motorsykkel, med en magnetisk bombe, som senere forsvant sporløst.

I løpet av de siste to årene er det gjennomført minst fem attentater mot Iranske atomforskere, fire av dem har endt med døden for de iranske forskerne.

- Unaturlige ting kan skje En høytstående offiser i de iranske sikkerhetsstyrkene, Safar Ali Baratloo, sier til nyhetsbyrået Fars at Israel står bak attentatet.

- Den magnetiske bomoben er av samme type som allerede har tatt livet av våre vitenskapsfolk. Dette terroristangrepet er en konspirasjon for å undergrave parlamentsvalget 2. mars, sier Baratloo.

Israel har aldri innrømmet å være direkte involvert i drapene på iranske vitenskapsfolk, men har antydet at de kan være involvert:

Tirsdag sa den israelske militærsjefen, Generalløytnant Benny Gantz, at 2012 kan komme til å bli «et kritisk år» for Iran, på grunn av «unaturlige ting som kan skje».

Målrettede drap De fem kjente attentatene mot iranske vitenskapsmenn i løpet av de siste par årene har flere fellestrekk:

Alle forskerne er omtalt som tilknyttet det irankske atomprogrammet, og alle attentatene er gjennomført med motorsykler som hjelpemiddel.

SKYLDER PÅ ISRAEL: En politimann passerer bilen til Mostafa Ahmadi-Roshan. Iranske myndigheter har gitt Israel skylden for atentatet. Foto: REUTERS/IIPA/Sajad Safari
SKYLDER PÅ ISRAEL: En politimann passerer bilen til Mostafa Ahmadi-Roshan. Iranske myndigheter har gitt Israel skylden for atentatet. Foto: REUTERS/IIPA/Sajad Safari Vis mer

• I juli i år skjøt to menn på motorsykkel Darioush Rezaeinejad. I de første meldingene fra Iran ble han beskrevet som forsker involvert i Irans atomprogram.

Statlige kilder nektet senere for at Rezainejad hadde noen rolle i atomprogrammet, men ga likevel Israel og USA skylden for attentatet.

• I november 2010 ble den fremstående atomforskeren Majid Shariari drept i ett av to målrettede bilbombeatentat.

Shariari jobbet ved atomingeniør-fakultetet ved Beheshti-universitetet i Teheran, og samarbeidet med den iranske atomenergi-organisasjonen.

• Atomfysiker Fareidoun Abbasi og hans kone ble skadd i det andre angrepet som ble utført samme dag.

Angriperne, på motorsykler, festet to bomber til vinduene på Shariari og kollegaenes biler da de var på vei til jobb

Skylden ble lagt på sionistagenter og USA.

Fereidoun Abbasi ble nesten umiddelbart etter at han overlevde angrepet, utnevnt til sjef for Irans atombyrå.

MOTORSYKKEL-BOMBE: 12. januar 2010 ble universitetsprofessor Massoud Ali-Mohammadi drept da en bombe festet til en motorsykkel utenfor huset hans gikk av. Foto: REUTERS/Press TV via Reuters TV
MOTORSYKKEL-BOMBE: 12. januar 2010 ble universitetsprofessor Massoud Ali-Mohammadi drept da en bombe festet til en motorsykkel utenfor huset hans gikk av. Foto: REUTERS/Press TV via Reuters TV Vis mer

• 10. januar 2010 ble en professorkollega av Shariari, professor Massoud Ali-Mohammadi drept på lignende vis:

En bombe festet på en motorsykkel utenfor hjemmet hans. Bomben ble så utløst med en fjernkontroll.

- Enkelt og effektivt - Heller enn å utkjempe en konvensjonell krig, virker det som vestlige stater og deres allierte fester sin lit til spesialoperasjoner som dette for å forsøke å utsette og underminere Irans forsøk på å utvikle en atombombe, sier Theodore Karasik, sikkerhetsekspert ved det militære analyseinstituttet INEGMA i Dubai til AP.

Han mener bruken av magnetiske bomber er et klart tegn på en hemmelig operasjon utført av utenlandske agenter.

- Det er en veldig vanlig måte å eliminere noen på. Det er rent, enkelt og effektivt.

FØRSTE AV FEM OFRE: Dette udaterte bildet viser universitetsprofessoren Massoud Ali-Mohammadi. I morgen er det nøyaktig to år siden hanble drept. Siden har ytterligere fire iranske vitenskapsmenn blitt utsatt for liknende atentat, tre av dem har omkommet. Foto: REUTERS/FARS NEWS
FØRSTE AV FEM OFRE: Dette udaterte bildet viser universitetsprofessoren Massoud Ali-Mohammadi. I morgen er det nøyaktig to år siden hanble drept. Siden har ytterligere fire iranske vitenskapsmenn blitt utsatt for liknende atentat, tre av dem har omkommet. Foto: REUTERS/FARS NEWS Vis mer