KJØRTE INN I FOLKEMENGDE: Amatørvideoer viser hvordan lastebilen braser inn inn i folkemengden på promenaden i Nice. Video: CNN Vis mer

Motorsyklisten som forsøkte å stanse Nice-terroristen snakker ut: - Instinktet mitt tok over

Alexander Migues hang på siden av lastebilen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Torsdag kveld raste Mohamed Lahouaiej Bouhlel inn i folkemengden under feiringen av den franske nasjonaldagen på havnepromenaden i Nice.

84 mennesker ble drept, hvorav ti var barn.

I kjølvannet av det grufulle angrepet dukket det opp en video av en heltemodig motorsyklist.

- Kan ikke forklare

Da Alexander Migues så lastebilen kjøre over en kvinne på den folksomme promenaden, trodde han først at føreren hadde mistet kontroll over lastebilen, skriver The Independent, som siterer avisen Nice Matin.

LASTEBILEN: Kulehullene forteller historien om skuddvekslingen terroristen hadde med politiet. Alexander Migues forsøkte også å bryte opp denne døren, men lyktes ikke. Foto: AFP PHOTO / BORIS HORVAT / NTB scanpix
LASTEBILEN: Kulehullene forteller historien om skuddvekslingen terroristen hadde med politiet. Alexander Migues forsøkte også å bryte opp denne døren, men lyktes ikke. Foto: AFP PHOTO / BORIS HORVAT / NTB scanpix Vis mer

Men så kom lastebilen seg opp på veien igjen, og satte kursen rett mot ham.

I en heltemodig handling bestemte Migues seg for å forsøke å ta tyren ved hornene. Han kjørte motorsykkelen sin opp på siden av lastebilen på førersiden, hoppet opp på den og forsøkte å bryte opp døren for å stanse den grufulle dødsferden.

- Jeg så lastebilen komme opp på fortauet og kjøre over en kvinne. Så kom den tilbake på veien igjen og forsøkte å kjøre over meg. Instinktet mitt tok over, jeg kan ikke forklare nå hvordan jeg startet jakten på lastebilen. Da jeg så han gjorde det han gjorde, han var så målbevisst, så følte jeg at jeg måtte gjøre noe, sier Migues.

- Terroristen trakk våpen

En annen person hev scooteren sin under lastebilen i et forsøk på å stoppe den.

- Scooteren traff lastebilen og så hørte jeg at det ble avfyrt skudd. Jeg gjorde det jeg kunne, men det ville vært fint om jeg hadde klart å holde meg på lastebilen og tvunget den inn i midtrabatten eller klart å senke farten på den sånn at flere hadde hatt en mulighet til å flykte, forteller Migues.

Ifølge Daily Mail måtte Migues gi opp sitt forsøk på å stoppe terroristen da Bouhlel trakk våpen.

- I 36 timer etterpå klarte jeg ikke å sove, men så har det blitt litt bedre. Når jeg våkner tar jeg motorsykkelen min og kjører en tur for å klarne hodet, forteller Migues.

Eric Ciotti, parlamentsmedlem for regionen Alpes-Maritimes hvor Nice ligger fortalte lørdag at flere politimenn med «ekstraordinært mot» hadde stoppet lastebilen. Han hadde også lagt merke til Migues' innsats.

- En person i folkemengden prøvde å hoppe opp på lastebilen for å stoppe den. Det var i det øyeblikket politiet kunne nøytralisere terroristen. Han skjøt mot politiet uten å treffe dem og mot personen som prøvde å stoppe bilen, fortalte Ciotti.

Ensom ulv

Ifølge terroristens onkel ble han radikalisert av IS to uker før angrepet. Han hadde latt skjegget gro i åtte dager, med begrunnelsen at det var religiøst, ifølge statsadvokat Francois Molins.

- Det er ikke noe bevis på dette tidspunktet om at han hadde sverget troskap til Den islamske stat, men databruken hans illustrerer en nylig interesse i den radikale jihadistbevegelsen, sa Molins på en pressekonferanse mandag.

31 år gamle Bouhlel har blitt beskrevet som en ensom ulv, men seks andre personer er pågrepet i forbindelse med angrepet.

Hva de seks er mistenkt for er uklart, men ifølge franske medier er disse personene de siste terroristen hadde telefonkontakt med før angrepet skjedde.

Boulel ble drept i skuddvekslinger med politiet.

DRAMATISK: Videoen viser franske politimenn omringe og skyte gjerningsmannen som fremdeles er inne i lastebilen. Video: AP Vis mer