Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hagen-forsvinningen:

«Motparten» ville forhandle om løsepenger

I den siste mailen til Tom Hagens forsvarer åpnet den antatte motparten for løsepenge-forhandlinger. Så ble det helt stille.

SAVNET: Anne-Elisabeth Hagen forsvant fra sitt hjem 31. oktober i 2018. Siden har ingen sett henne. Foto: Privat
SAVNET: Anne-Elisabeth Hagen forsvant fra sitt hjem 31. oktober i 2018. Siden har ingen sett henne. Foto: Privat Vis mer

Kalenderen viste 6. august 2019, da Svein Holden kom gående rolig inn i et rom fylt av journalister og fotografer hos advokatfirmaet Hjorth i Akersgata i Oslo sentrum.

Innkallelsen til pressekonferansen hadde blitt sendt ut bare få timer før. Fra podiet i rommet kunne han fortelle om store nyheter i saken hvor Anne-Elisabeth Hagen var savnet.

- Mandag 8. juli tok motparten kontakt med oss på ny. Kontakten omhandler flere forhold. Vi kan ikke gå nærmere inn på innholdet offentlig. For det første oppfatter vi henvendelsen som et klart og tydelig svar på budskap som vi formidlet til motparten i midten av mai. For det andre sies det klart at Anne-Elisabeth Hagen lever, sa Holden.

Nå kan Dagbladet avsløre at den omtalte kontakten inneholdt mer informasjon enn at milliardær Tom Hagens kone angivelig var i live. I den krypterte e-posten var det blant annet også ny informasjon om løsepengekravet som opprinnelig var på 90 millioner kroner.

VANSKELIG: Å kreve store summer med løsepenger i kryptovalutaen Monero er både vanskelig og problematisk. De påståtte kidnapperne i Hagen-saken krevde rundt 90 millioner kroner. Video: Marie Røssland Vis mer

Skisserte utbetalinger

I den krypterte e-posten omtalte motparten løsepengekravet på ulike måter, ifølge kilder tett på etterforskningen.

Motparten skal ha tatt til orde for ulike løsninger for å arrangere en eventuell overføring av løsepenger. Både hvor mye som skulle utbetales og hvordan overføringene eventuelt skulle deles opp, skal ha vært blant temaene i e-posten.

Videre skal én spesifikk sum i euro ha blitt omtalt på en spesiell måte. Det ble også oppgitt en adresse for utbetaling, får Dagbladet opplyst.

Den spesifikke summen er lik pengesummen Tom Hagen seinere i juli overførte i kryptovalutaen Monero til den antatte motparten. Denne overføringen fant sted i Kripos’ lokaler i Oslo, slik Dagbladet har omtalt tidligere.

Videre i den krypterte kontakten skal Anne-Elisabeth Hagens helse ha vært et tema. Da skal formuleringene fra motparten ha dreid seg om et påstått behov for medisinsk behandling.

Betalte hos Kripos

Dagbladet har tidligere avslørt at Hagen selv kjøpte en sum av kryptovalutaen Monero til en verdi av omkring 25 millioner kroner tidlig i 2019. Dette for å være i stand til å utbetale en større sum dersom behovet plutselig meldte seg.

I juli ble deler av denne summen overført, i henhold til beskjeden fra den antatte motparten for å forsikre seg om at hans kone fremdeles ble holdt i live. Overføringen skjedde mens politi i både Norge og flere andre land fulgte med.

Håpet var å følge pengestrømmen og på den måten avsløre hvem som sto bak bortføringen eller drapet på Anne-Elisabeth Hagen.

PÅVIRKET MARKEDET: På datoene Tom Hagen kjøpte og overførte Monero, kan man se tydelige endringer i verdien av kryptovalutaen. Video: Marie Røssland Vis mer

Vil ikke kommentere

Politiet har tidligere avvist å kommentere pengeoverføringen hos Kripos. Også på spørsmål om det har blitt forhandlet om størrelsen på løsepengesummen i løpet av tida Anne-Elisabeth har vært borte, holder politiadvokat og påtaleansvarlig Haris Hrenovica kortene tett til brystet.

- Av hensyn til etterforskingen og faren for bevisforspillelse, kan vi ikke kommentere dette nærmere, sier Hrenovica til Dagbladet.

Heller ikke Tom Hagens forsvarer, advokat Svein Holden, ønsker å kommentere opplysningene.

19 måneder uten svar

Om få dager er det 19 måneder siden Anne-Elisabeth forsvant fra milliardærparets hjem på Fjellhamar. Siden den gang har saken tatt en rekke dramatiske vendinger.

26. juni i fjor endret politiet sin hovedhypotese etter åtte måneders etterforskning. De gikk da over fra å etterforske det de mente var en bortføring, til å behandle saken som et drap.

Ti måneder seinere, den 26. april i år, kom den så langt største sjokkvendingen i saken. Da ble ektemannen Tom Hagen pågrepet på åpen gate, mens han selv var på vei til jobb. Han ble så siktet for drapet på sine egen kone.

DETTE SKJEDDE: Tom Hagen ringte Anne-Elisabeth åtte ganger den dagen hun forsvant. I denne videoen får du detaljene fra alt det andre som skjedde den dagen. Video: Marie Røssland Vis mer

Ti dager seinere ble det imidlertid klart at politiets bevis ikke holdt til å få 70-åringen varetektsfengslet i fire uker. Han ble derfor løslatt ettermiddagen den 8. mai, fordi lagmannsretten mente det ikke var skjellig grunn til mistanke mot ham.

Etterforskning har likevel fortsatt for fullt, blant annet i Hagen-ekteparets bolig, som fremdeles er avsperret. Kortene holdes imidlertid svært tett til brystet når det kommer til hvilken retning etterforskningen har ledet politiet, hvilke undersøkelser som er gjort i nyere tid og hva disse har gitt svar på.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!