Motpolene vinner første valgomgang i Egypt

Ifølge uoffisielle valgresultater, offentliggjort at Det muslimske brorskap, har deres kandidat Mohamed Mursi og Hosni Mubaraks tidligere flyvåpensjef og statsminister, Ahmed Shafiq, vunnet første runde i det egyptiske presidentvalget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Velorganisert De offisielle resultatene kommer ikke før mandag eller tirsdag, men Det muslimske brorskap har hatt observatører i så godt som alle valglokaler, melder tv-stasjonen Al Jazeera i formiddag. Brorskapet vil ha lite å tjene på å bløffe i en slik sak, og flere valgeksperter fester tillit til informasjonen islamistorganisasjonen har kommet med.

Mohamed Mursi var bare brorskapets andrevalg, etter at deres hovedkandidat Khairat el-Shater, ble nektet å stille opp. Derfor trodde mange på forhånd at den tidligere brorskapslederen Abdel Moneim Abol Fotouh ville sikre seg de fleste islamiststemmene. Men alt tyder altså på at de som sympatiserer med islamistene, gjennom Mursi har gått for det sikre, i og med at brorskapet også er den største gruppa i nasjonalforsamlingen gjennom sitt frihets- og rettferdighetsparti.

For å bli valgt i første omgang måtte en kandidat fått over 50 prosent av stemmene. Det har hele tida synes helt utelukket.

Trolig farvel til Moussa Tidligere utenriksminister og leder av Den arabiske liga, Amr Moussa, ser også ut til å være slått ut etter første valgomgang. Han brøt i sin tid med Hosni Mubarak og hadde støtte både blant moderate egyptere og en del islamister. På forhånd trodde mange han ville bli landets neste president fordi han kunne skape stabilitet i det ennå politisk turbulente Egypt.Men alt tyder altså på at Hosni Mubaraks mann, Ahmed Shafiq, stiller opp mot Mohamed Mursi i den andre og avgjørende valgomgangen 16. og 17. juni.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer