Motpolene vinner første valgomgang i Egypt

Ifølge uoffisielle valgresultater, offentliggjort at Det muslimske brorskap, har deres kandidat Mohamed Mursi og Hosni Mubaraks tidligere flyvåpensjef og statsminister, Ahmed Shafiq, vunnet første runde i det egyptiske presidentvalget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Velorganisert
De offisielle resultatene kommer ikke før mandag eller tirsdag, men Det muslimske brorskap har hatt observatører i så godt som alle valglokaler, melder tv-stasjonen Al Jazeera i formiddag. Brorskapet vil ha lite å tjene på å bløffe i en slik sak, og flere valgeksperter fester tillit til informasjonen islamistorganisasjonen har kommet med.

Mohamed Mursi var bare brorskapets andrevalg, etter at deres hovedkandidat Khairat el-Shater, ble nektet å stille opp. Derfor trodde mange på forhånd at den tidligere brorskapslederen Abdel Moneim Abol Fotouh ville sikre seg de fleste islamiststemmene. Men alt tyder altså på at de som sympatiserer med islamistene, gjennom Mursi har gått for det sikre, i og med at brorskapet også er den største gruppa i nasjonalforsamlingen gjennom sitt frihets- og rettferdighetsparti.

For å bli valgt i første omgang måtte en kandidat fått over 50 prosent av stemmene. Det har hele tida synes helt utelukket.

Trolig farvel til Moussa
Tidligere utenriksminister og leder av Den arabiske liga, Amr Moussa, ser også ut til å være slått ut etter første valgomgang. Han brøt i sin tid med Hosni Mubarak og hadde støtte både blant moderate egyptere og en del islamister. På forhånd trodde mange han ville bli landets neste president fordi han kunne skape stabilitet i det ennå politisk turbulente Egypt.
Men alt tyder altså på at Hosni Mubaraks mann, Ahmed Shafiq, stiller opp mot Mohamed Mursi i den andre og avgjørende valgomgangen 16. og 17. juni.

Shafiq har under valgkampen sagt at han distanserte seg fra Mubaraks politikk under den egyptiske revolusjonen i fjor vinter. En del velgere kan ha trodd på dette, men det er et faktum at Mubarak valgte ham som sin siste statsminister, før han ble tvunget til å gå av. Men fremdeles har Mubarak-regimet mange støttespillere i Egypt, og disse har selvfølgelig stemt på Shafiq. Trolig har også en del velgere valgt bort Amr Moussa fordi de ønsker en sterk leder for Egypt. Moussa regnes for å være mer kompromissvillig enn Shafiq, og mange egyptere setter sikkerhet høyt oppe på lista når det gjelder landets framtid. En rekke vanlige egyptere som ikke er så interessert i politikk, er også mer opptatt av at den økonomiske situasjonen i Egypt er blitt dårligere etter Mubaraks fall.
Kristne kan ha avgjort
Men trolig kan de egyptiske kristne kopterne ha vært tungen på vektskåla under den første valgomgangen. De utgjør omtrent ti prosent av befolkningen i Egypt og er livredde for at Det muslimske brorskap skal komme til makta. Før valget gjorde en rekke koptere og koptiske organisasjoner det klart at de kom til å stemme på Shafiq, i håp om han kan gi dem bedre beskyttelse som kristen minoritet. Rapporter fra valglokalene denne uka tyder på at et stort flertall av kopterne har gitt sin støtte til Shafiq.

Det er fremdeles Militærrådet som har makta i Egypt. De tjue medlemmene av rådet har sagt at de vil gi fra seg sin dominerende posisjon etter at en president en innsatt 21. juni. Blir Ahmed Shafiq valgt, har de militære fått en støttespiller. Vinner Mohamed Mursi kampen om å bli president, er det er reell fare for maktkamp mellom islamistene og de militære i tida som kommer.