Motrevolusjonære krefter kan stå bak

- Nattens drap kan være begått av anti-demokrater.

URO: Midtøsten-ekspert tror mange krefter ønsker at Det muslimske brorskap skal reagere voldelig, (AP Photo/Amr Nabil)
URO: Midtøsten-ekspert tror mange krefter ønsker at Det muslimske brorskap skal reagere voldelig, (AP Photo/Amr Nabil)Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er stor fare for at provokatører som er imot en demokratisk utvikling i Egypt, står bak drapene på Mursi-tilhengere, mener Midtøsten-ekspert Cecilie Hellestveit.

- Mange krefter i Egypt ønsker at Det muslimske brorskap skal reagere voldelig, slik at de kan kjøre en undertrykkende kampanje mot dem, og slik at brorskapet ikke kan bli med i den politiske prosessen videre, sier Hellestveit.

Hun understreker at krefter som ønsker et autoritært styre i Egypt har vært i offensiven for å få fjernet den demokratisk valgte presidenten Mohamed Mursi.

- Disse kreftene har sin gylne mulighet nå, mener Hellestveit, som er forsker ved International Law and Policy Institute (ILPI).

Mursi tilhører Det muslimske brorskap og ble avsatt av militæret onsdag med støtte fra en bred opposisjonsfront bestående av liberale, sekulære og sosialistiske grupperinger, samt islamister som tilhører salafistpartiet al-Nour.

Ifølge Hellestveit er brorskapet en velorganisert organisasjon som har mye erfaring med å arrangere fredelige demonstrasjoner.

- Mye tyder på at de i de siste dagene ikke har satt inn fulle kluter, nettopp for å se hvordan situasjonen utvikler seg. Hendelser som i dag tidlig, er akkurat hva de kontrarevolusjonære kreftene i Egypt ønsker slik at de kan bringe Egypt tilbake til et autoritært regime, sier Hellestveit.

(NTB)