Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Melania Trump

Motsier ektemannen igjen og igjen: - Det er lite som tyder på strategi

Melania Trump har fått kritikk for å være usynlig. Har hennes uttalelser noen betydning?

SIER MANNEN IMOT: Melania har ved flere anledninger tatt til motmæle mot sin ektemann i ulike saker. Foto: Carlos Barria/Reuters/Scanpix
SIER MANNEN IMOT: Melania har ved flere anledninger tatt til motmæle mot sin ektemann i ulike saker. Foto: Carlos Barria/Reuters/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Melania har ved flere anledninger tatt til motmæle mot sin ektemann i ulike saker. Nå sist da hun distanserte seg fra sin ektemann etter Donald Trumps drittslenging mot basketstjerna LeBron James.

Det var etter at James kritiserte Donald Trump i et intervju med CNN at presidenten fyrte på alle pluggene og langet ut mot James på Twitter.

«LeBron James ble intervjuet av den dummeste mannen på TV, Don Lemon. Han fikk LeBron til å framstå smart, noe som ikke er lett. Jeg liker Mike», skrev USAs president på Twitter.

Kort tid etter roste imidlertid Melania Trump basketstjerna for hans arbeid med vanskeligstilte barn. Hun åpnet også opp for å besøke LeBron James skole, I Promise School i Akron i Ohio.

Uvanlig uttalelse

Dette er ikke første gang fru Trump har ytret seg annerledes enn ektemannen. Blant annet gikk Melania Trump ut og kritiserte praksisen til ektemannens administrasjon da det blåste som verst rundt den mye omtalte migrantsaken der over 2000 barn ble tatt fra sine foreldre på grensa mellom USA og Mexico.

- Fru Trump hater å se barn skilt fra sine familier, uttalte Melania Trumps kommunikasjonsdirektør Stephanie Grisham til People.

Førstedamen ba også Demokratene og Republikanerne om å samle seg for å fikse landets innvandringspolitikk i den uvanlige uttalelsen.

Ikke redd for ektemannen

Skribent og politisk kommentator Eirik Bergesen mener Melania Trump kom tidlig med et signal om at hun ikke var redd for å utfordre ektemannen.

- Det mest oppsiktsvekkende var hennes første tale etter at hun ble førstedame. Da snakket hun om sin viktigste prioritering som var kampen mot netthets. Det er jo kjent at Donald Trump er et nettroll, sier han.

Bergesen mener Melanias uttalelser oppfattes som kritikk mot ektemannen i USA, og at han mener Trumps datter Ivanka har vært mye mer forsiktig enn sin stemor.

- Man trodde Ivanka og ektemannen Jared Kushner ville bli en mer moderat stemme i Det hvite hus, men slik er det ikke blitt.

- Men Ivanka gikk ut og kritiserte migrantsaken nå nylig?

- Ja, men det kommer i etterkant. Melania gikk ut med sin holdning mens saken pågikk. Hun sa blant annet at dette ikke var en human politikk. Selv om hun omgår å være konkret og aldri nevner ektemannens navn, blir det oppfattet som et signal, sier Bergesen.

AVVIST: Donald Trump prøvde forgjeves å ta hånda til kona Melania Trump tirsdag. Video: CNN Vis mer

Mener det er en bevisst strategi

- Dette har vært en trend siden Donald Trump ble innsatt som president. Melania Trump og administrasjonen har kommet med andre uttalelser enn Donald Trump, sier USA- kommentator, statsviter og skribent Steinar Ottesen.

Ottesen mener det er en bevisst strategi bak uttalelsene.

- Mens Donald Trump snakker til kjernevelgerne sine, snakker Melania Trump og administrasjonen til alle de uavhengige velgerne, sier han.

Ifølge Ottesen, er det viktig for Trump å snakke til to grupper og at dette er spesielt viktig for Trump nå i forbindelse med mellomvalget 1. november.

Nylig uttalte Ivanka Trump at hun opplevde migrantsaken som et bunnpunkt i Trump-administrasjonen.

- Det med Ivanka går på litt av det samme. Det handler om å gå ut med to forskjellige budskap. Målet er å roe ned de uavhengige velgerne og demokratene som stemte på Trump, sier Ottesen.

Ifølge Newsweek går Melania Trumps Policy-director av etter seks måneder.

- Det er en gjenganger. Folk blir ikke lenge i Det hvite hus. Jeg tror ikke det har noen sammenheng med at Melania har gått ut mot Donald Trump, sier Ottesen.

ELSKET OG KRITISERT: I snart ett år har Melania Trump vært førstedame. På denne tiden har hun rukket å bli mer populær enn ektemannen ifølge en Gallup-undersøkelse. Likevel har Melania, i likhet med Donald Trump, fått kritikk. Video: CNN Vis mer

Ikke noe å si for valgkampen

Bergesen på sin side tror ikke uttalelsene til Melania har noe med en valgkampstrategi å gjøre.

- Kjernevelgerne til Trump liker ikke at Melania går ut på denne måten. De liberale mener det er positivt, men de ville ikke ha stemt på Trump uansett. Valgkampmessig er det ikke særlig lurt. Jeg tror det er mer politiske samvittighetsgrunner og ikke valgkampstrategi som ligger bak, sier han og viser til at Melania ble kritisert for å ha besøkt migrant-barn iført påskriften «I really don't care. Do u?».

- Det er lite som tyder på at Melania har evner til politisk strategisk tenkning, sier Bergesen.

Selv om Melania har fått kritikk for å være usynlig, mener Bergesen Melania Trump føyer seg inn i en lang tradisjon med synlige amerikanske førstedamer. Han viser blant annet til Michelle Obama, som hadde barn og helse som sin hjertesak, Laura Bush som valgte lesing som hjertesak og Hillary Clinton som var svært politisk.

- Hun var den mest politiske av alle ved at hun administrerte helsereformen, sier Bergesen.

Ottesen mener førstedamerollen er viktig. Han mener Melania Trumps rolle likner mer på en tradisjonell førstedamerolle som ikke er veldig synlig politisk, men som fronter gode holdninger.