MISFORSTO SPØRSMÅL: President Donald Trump under en pressekonferanse. I bakgrunnen kan man se dr. Robert Redfield, CDC-sjef. Foto: Drew Angerer/Getty Images/AFP/NTB Vis mer

Donald Trump

Motsier helsetopp: - Forvirret

Tilsynelatende uenige om når vaksinen er klar for allmennheten.

Publisert
Sist oppdatert

Under en pressekonferanse seint onsdag kveld norsk tid motsier president Donald Trump en av sine helsetopper, CDC-sjef Robert Redfield.

Redfield er sjef for USAs nasjonale smittevernsenter (CDC), og tidligere onsdag vitnet han under ed i Kongressen. Ifølge The Washington Post sa Redfield blant annet at en vaksine ikke ville være klar for folk flest før sommeren eller høsten 2021.

Etter at vaksinen blir godkjent, vil det ifølge Redfield ta seks til ni måneder før den kan bli distribuert nasjonalt, skriver NPR.

- Jeg tror han gjorde en feil da han sa det. Det er ikke riktig informasjon. Jeg ringte ham og han sa ikke det til meg og jeg tror han fikk beskjeden. Kanskje han var forvirret, kanskje det kom ut feil. Vi er klare så snart vaksinen er kunngjort.

- Men han var klar i sin tale da han sa det, spør en journalist.

- Ja, jeg tror det. Men jeg tror ikke han mener det. Da han sa det, mener jeg han var forvirret.

Vaksineløfte

Trump har en rekke ganger lovet at vaksinen vil være klar i løpet av året, og de siste dagene har presidenten hevdet at den kan være klar om tre-fire uker. Under pressekonferansen sier Trump at vaksinen kan bli kunngjort i oktober og lover at så snart den er tilgjengelig vil den bli distribuert til allmennheten.

- Her på podiet i dag motsier du CDC-sjefen din to ganger, som vitnet for Kongressen i dag, sier en journalist til presidenten.

- Jeg tror han misforsto spørsmålene. Men jeg sier til deg, dette er bunnlinja: Distribusjonen kommer til å gå veldig fort. Han vet kanskje det, han er kanskje ikke klar over det. Distribusjonen kommer til å være veldig rask og vaksinen kommer til å være veldig kraftig og kommer til å løse et stort problem, hevder Trump.

PÅ TV: Donald Trump hevdet under et intervju på ABC at coronaviruset vil forsvinne raskt og det uten vaksine. Video: Twitter @abc Vis mer

Presidenten hevder at den «kraftige distribusjonen» av vaksinen vil dekke alle og kommer til å dekke dem fort.

- Jeg vet ikke om doktoren vet det, men jeg ringte ham. Hvorfor sa du så lenge? Han var ikke så klar over det, sier Trump om Redfields tidsanslag for vaksinedistribusjonen.

Presidenten bekrefter at han har tillit til CDC-sjefen, til tross for at han mener Redfield kommer med feil svar og misforstår spørsmål.

Uenighet om munnbind

Under høringen gjorde Redfield også rede for at munnbind kan være mer effektiv beskyttelse mot viruset enn en potensiell vaksine. Redfield sa at munnbindet er det viktigste, kraftigste verktøyet for folk flest, ifølge NPR.

- Jeg kan til og med gå så langt og si at dette munnbindet garanterer mer beskyttelse for meg fra covid enn når jeg tar en covid-vaksine, sa Redfield.

- Hvis jeg ikke får en immunrespons, vil ikke vaksinen beskytte meg. Det vil munnbindet, sa han videre, ifølge CNN.

Redfield sa også at amerikanere ikke ennå har omfavnet bruken av munnbind på et nivå som effektivt kan kontrollere utbruddet.

- Munnbind er ikke mer effektivt enn en vaksine, sier Trump og fortsetter:

- Jeg ringte ham om det, det var en av de to tingene jeg diskuterte med ham. Og jeg tror at hvis du spør ham, ville han trolig si at han ikke forsto spørsmålet.

Videre slår presidenten fast at han mener munnbindet ikke er like viktig som vaksinen.

- Beste forsvaret

Selv om CDC-sjefen har ikke kommet med et svar til Trumps uttalelser, har han vært ute på Twitter og tilsynelatende indirekte kommentert pressekonferansen, skriver The Guardian.

- Det beste forsvaret vi har mot viruset nå, er viktige tiltak som å ha på munnbind, vaske hender, sosial distansering og å være forsiktig med folkemengder.

Videre skriver Redfield at han har 100 prosent tro på viktigheten av vaksiner og at vaksinen vil være tingen som vil gi amerikanere sine vanlige liv tilbake.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer