Motstand mot Biden

Flere republikanske folkevalgte varsler at de vil protestere når Kongressen møtes onsdag for å sertifisere Joe Biden som USAs president.

SAKTE: Påtroppende president i USA Joe Biden mener vaksineringen går for sakte. Han mener at om det ikke gjøres noe med tempoet kan det ta årevis før amerikanerne får vaksinen mot coronaviruset. Video: AP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kongressmedlem John Carter fra Texas føyer seg inn i rekken av dem som sier de vil protestere når Kongressen møtes onsdag for å sertifisere Joe Biden som USAs president.

- 6. januar kommer jeg til å stå opp for de millioner av amerikanere som føler at de ikke lenger kan stole på demokratiet, skriver han i en uttalelse på sin Twitter-side.

Carter skriver at han har mottatt henvendelser fra «tusenvis» av amerikanere fra sin valgkrets, som opplever at «deres stemme ikke ble talt, og som føler at anklager om uregelmessigheter ikke ble tilstrekkelig undersøkt eller hørt av rettsvesenet».

Tidligere har blant andre den republikanske senatoren Kelly Loeffler varslet det samme.

Hevder valgfusk

Onsdag skal begge kamre i Kongressen stemme for eller mot å sertifisere avstemningen fra valgmannskollegiet 14. desember. Der vant demokratenes Joe Biden med 306 stemmer, mens USAs president, Donald Trump, tapte med 232 stemmer.

I to måneder har Trump uten dokumentasjon hevdet at valget ble «stjålet» fra ham. Til tross for grundige gjennomganger, omtellinger og runder i rettsapparatet, er det ingen dokumentasjon som underbygger at omfattende valgfusk har funnet sted.

Carter og Loeffler føyer seg inn i en gruppe på et dusin republikanske senatorer, som hittil har sagt at de vil protestere 6. januar.

I tillegg vil mer enn 100 republikanere i Representantenes hus protestere. Dette skjer dagen etter at Loeffler har vært i en ny valgrunde om senatssetet mot demokraten Raphael Warnock.

- Grunnpilar

Også den andre republikanske senatoren fra Georgia, David Perdue, er på valg samme dag mot demokraten Jon Ossoff.

- Valg er grunnpilaren i demokratiet vårt, og det amerikanske folk fortjener å være 100 prosent trygge på valgsystemet vårt og utfallet. Men akkurat nå er titall millioner amerikanere virkelig bekymret for hvordan presidentvalget i november ble gjennomført, og jeg deler deres bekymring, sier Loeffler i en uttalelse til Fox News.

The Washington Post publiserte søndag en telefonsamtale mellom president Donald Trump og valgansvarlig i delstaten Georgia, Brad Raffensperger.

I den nylige lekkede telefonsamtalen hører man hvordan Trump presser Raffensperger til å «finne nok stemmer til å omgjøre valgresultatet i delstaten».

Trump truer blant annet Raffensperger med «vage kriminelle konsekvenser» om han nekter å gjøre noe med presidentens udokumenterte påstander om valgfusk.

Til tross for at flere republikanske folkevalgte protesterer, er det ingenting som tyder på at dette er nok til å hindre at Biden blir USAs neste president 20.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer