ØNSKER TROPPENE VELKOMNE: Pakistan har kastet ut Taliban fra Bajaurdistriktet i stammeområdene mot grensen til Afghanistan, i det som kalles et vendepunkt i kampen mot ekstremistene. Foto: Scanpix.
ØNSKER TROPPENE VELKOMNE: Pakistan har kastet ut Taliban fra Bajaurdistriktet i stammeområdene mot grensen til Afghanistan, i det som kalles et vendepunkt i kampen mot ekstremistene. Foto: Scanpix.Vis mer

- Motstanden har kollapset

Pakistansk seier over Taliban i viktig stammeområde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Pakistan har kastet ut Taliban fra det pasjtunske stammeområdet Bajaur mot grensen til Afghanistan etter en seks måneder lang offensiv, skriver AFP.

Ifølge pakistanske myndigheter er dette et vendepunkt i kampen mot ekstremistene.

- De har tapt. De står ikke lenger samlet. Motstanden har kollapset, sier generalmajor Tariq Khan i dag.

1 600 drepte ekstremister
Khan, som har ledet kampen mot islamistene i  fem av de sju distriktene i de pakistanske stammeområdene, sier Bajaur var en av de viktigste inngangsportene for Talibankrigere inn og ut av Afghanistan.

- Jeg tror vi også vil være ferdig med de militære operasjonen i de andre distriktene i løpet av året.

De paramilitære styrkene til Khan har det siste halvåret bombardert Bajaur med tungt artilleri og helikopterild. Ifølge de sivile styresmaktene, har minst 1600 radikale islamister blitt drept under offensiven, og mer enn 2000 har blitt såret.

150 sivile har også blitt drept under kampene, og minst 5000 hus er ødelagt. Samtidig har de internt fordrevne begynt å vende tilbake. Mer enn 180 000 av de 304 598 som flyktet fra Bajaur har nå returnert til distriktet.

Fremdeles sharia i Swat
Myndighetenes seier over Taliban i Bajaur får imidlertid ingen ringvirkninger for Swat og resten av Malakand-provinsen i øst.

VIKTIG INNREISEOMRÅDE: Bajaur var en av de viktigste inngangsportene for ekstremister inn og ut av Afghanistan og Pakistan. Nå ønsker myndighetene å bygge et gjerde mellom landene. Foto: Scanpix
VIKTIG INNREISEOMRÅDE: Bajaur var en av de viktigste inngangsportene for ekstremister inn og ut av Afghanistan og Pakistan. Nå ønsker myndighetene å bygge et gjerde mellom landene. Foto: Scanpix Vis mer

Der innførte nylig pakistanske myndigheter sharia'a, i et forsøk på å tilfredsstille ekstremistene som kontrollerer store deler av provinsen.

Pakistan har også undertegnet fredsavtaler med ekstremistene i nord- og sør- Waziristan.

- Det løper ingen rød tråd gjennom alle distriktene, så vi må tilpasse handlingene våre til det som den aktuelle situasjonen krever. Derfor har vi brukt en annen strategi i Bajaur enn i Swat, sier generalmajor Athar Abbas til Reuters.

OVER 5000 HJEM ER ØDELAGT: Nå har over 150 000 internt fordrevne vendt tilbake til Bajaur, etter at myndighetene annonserte seier i kampen mot ekstremistene. Foto: Scanpix
OVER 5000 HJEM ER ØDELAGT: Nå har over 150 000 internt fordrevne vendt tilbake til Bajaur, etter at myndighetene annonserte seier i kampen mot ekstremistene. Foto: Scanpix Vis mer