Motstanden mot oljeboring vokser

Folket har snudd og gir Kristin Halvorsen og Liv Signe Navarsete en knapp oljeseier.

ØKENDE MOTSTAND: Motstanden til oljeboring vokser. Et knapt flertall mener det er galt å åpne opp for oljeboring i havområdene utenfor Lofoten og Vesterålen, viser en ny måling. Det kan bli en rød klut inn i de tøffe forhandlingene som nå pågår i regjeringen. Her fra venstre: NRK-reporter Anders Børrringbo, Sp-leder Liv Signe Navarsete, statsminister Jens Stoltenberg og SV-leder Kristin Halvorsen etter møte med interesseorganisasjonene om konsekvensutredning om oljeboring Lofoten, Vesterålen og Senja i forrige uke. Foto: Morten Holm / Scanpix
ØKENDE MOTSTAND: Motstanden til oljeboring vokser. Et knapt flertall mener det er galt å åpne opp for oljeboring i havområdene utenfor Lofoten og Vesterålen, viser en ny måling. Det kan bli en rød klut inn i de tøffe forhandlingene som nå pågår i regjeringen. Her fra venstre: NRK-reporter Anders Børrringbo, Sp-leder Liv Signe Navarsete, statsminister Jens Stoltenberg og SV-leder Kristin Halvorsen etter møte med interesseorganisasjonene om konsekvensutredning om oljeboring Lofoten, Vesterålen og Senja i forrige uke. Foto: Morten Holm / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men Ap er delt om hva Jens Stoltenberg bør gjøre.

Fortsatt skal Jens Stoltenberg ikke ha bestemt seg for om han vil gå for en konsekvensutredning før valget i 2013, og dermed starte på et mulig oljeeventyr i nord.

Hans to nærmeste samarbeidspartnere, Sp-leder Liv Signe Navarsete og SV-leder Kristin Halvorsen, vil gjøre det de kan for at han det ikke skjer.

Økende skepsis
En ny meningsmåling Synovate har gjort for Dagbladet viser at motstanden til oljeboring i nord vokser. Siden målingen ble gjort i fjor har folkemeningen snudd.

I fjor mente et flertall på 39 prosent at det var riktig å åpne opp for boring. Nå er det et flertall på 36 prosent som mener det er galt.

- Det er en klar forskyvning. Opinionen har gått fra å være i flertall for oljeboring til å være i flertall mot at man skal åpne opp for oljeboring, sier professor Bernt Aardal.
 
Knapt flertall imot
Men det er et knapt flertall, påpeker valgforsker Bernt Aardal.

- Det er ikke mye til råd folket har å gi Jens Stoltenberg. Denne målingen viser at opinionen kan vippe begge veier. I Nord-Norge er det femti-femti blant dem som har bestemt seg, sier professor i statsvitenskap og valgforsker, Bernt Aardal, og legger til:

- Det vil bli en kamp mellom de rødgrønne partiene om hvem som har folkemeningen på sin side.

33 prosent mener det er riktig å åpne opp for oljeboring. 31 prosent har ingen mening om saken.

- Det er en veldig høy andel som ikke har bestemt seg. Det avspeiler at dette ikke er et spørsmål som engasjerer i de store massene, sier Aardal.

Ap delt
Av dem som hadde stemt på Arbeiderpartiet ved neste stortingsvalg er det 36 prosent som mener det er riktig å åpne opp for boring, mens 32 prosent mener det er galt. 32 prosent har ingen mening om saken.

- Dette viser at Ap er delt.  Den offisielle linjen har jo vært å være avventende, så det kan forklare noe. Men samtidig viser den at partiet er delt i to like store deler av de som har bestemt seg , sier Aardal.

OPINIONEN MOT BORING SV-leder Kristin Halvorsen hargått langt i å forskuttere en seier mot statsminister Jens Stoltenberg i spørsmålet om oljeboring i nord. Forrige mandag startet forhandlingene i regjeringens mektige underutvalg. Her er Halvorsen og Stoltenberg under mottakelsen for Erna Solberg i anledning Solbergs 50-års dag på Ballroom i Oslo torsdag. Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix
OPINIONEN MOT BORING SV-leder Kristin Halvorsen hargått langt i å forskuttere en seier mot statsminister Jens Stoltenberg i spørsmålet om oljeboring i nord. Forrige mandag startet forhandlingene i regjeringens mektige underutvalg. Her er Halvorsen og Stoltenberg under mottakelsen for Erna Solberg i anledning Solbergs 50-års dag på Ballroom i Oslo torsdag. Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix Vis mer

Av SV-velgerne er det, ikke overraskende, 86 prosent som mener det er galt å åpne opp for boring, mens Høyre har de fleste oljetilhengerne med hele 47 prosent for.

Delt i Nord-Norge
Også i Nord-Norge er det delt. 36 prosent mener det er riktig å åpne opp for boring, mens 35 prosent mener det blir galt.

Det er folk som bor i Oslo som er mest skeptiske til å åpne opp for boring. Hele 42 prosent mener det er galt å åpne opp for oljeboring, mens 33 prosent mener det vil være en riktig avgjørelse av Jens Stoltenberg å sikre at det blir mulig å bore etter olje i nord.

- Det er uansett ikke aktuelt med leteboring i denne stortingsperioden. Når det gjelder spørsmålet om kunnskapsinnhenting og konsekvensutredning, så vil regjeringen ta stilling til dette i forvaltningsplanen som skal legges fram for Stortinget, sier Jens Stoltenberg i en skriftlig kommentar til Dagbladet.

Motstanden mot oljeboring vokser