Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Motstander spionerte på Göran Persson

Skandale i svensk valgkamp. Folkpartiet hacket seg inn på Sosialdemokratenes datanettverk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Svensk politikk rammes av en stor skandale mindre enn to uker før valget 17. september.

I nærmere ett år har Sosialdemokratene i Sverige mistenkt at de har blitt utsatt for systematisk hacking.

Natt til i dag bekreftet flere kilder i Folkpartiet at de har kunnet gå inn i Sosialdemokratenes interne nettverk og lese Perssons hemmelige valgkampplaner, skriver Expressen.

Opptil 100 ganger har personer ulovlig logget seg inn på nettverket. 78 ganger har nettverket blitt hacket fra en datamaskin hos et firma i Stockholm, som er knyttet til Folkpartiet.Sosialdemokratene har nå politianmeldt Folkpartiet for dataspionasje.

Én person har tilstått

Tidlig i morges tilsto en 24-åring som er ansatt i det Liberale ungdomsforbundet (Luf), ungdomsorganisasjonen til Folkpartiet, at han har ulovlig har tatt seg inn på Sosialdemokratenes nettverk. Han har allerede fått sparken av partiet.

- Det medarbeideren i Luf har gjort seg skyldig i er tankesløst og i strid med partiets etiske retningslinjer. Det rettslige etterspillet får vise om det også er kriminelt, sier Folkpartiets partisekretær Johan Jakobsson til Expressen.

Ifølge Jakobsson angrer 24-åringen dypt og han vil be Sosialdemokratene og Folkpartiet om unnskyldning. 24-åringen hevder han ikke har spredt passordene videre til noen andre. Men avisa Dagens Industri avslørte spionasjen i en stor sak i dag der en annen person i Folkpartiet forteller om den ulovlige aktiviteten i detalj. Dette tyder på at omfanget av skandalen er større enn det 24-årigen hevder.

OVERVÅKET: Strategien til Göran Perssons og Socialdemokraternas valgkamp har blitt kartlagt av personer i Folkpartiet. Nå anmeldes motstanderen av Socialdemokraterna. Foto: Scanpix
OVERVÅKET: Strategien til Göran Perssons og Socialdemokraternas valgkamp har blitt kartlagt av personer i Folkpartiet. Nå anmeldes motstanderen av Socialdemokraterna. Foto: Scanpix Vis mer

- Det her er virkelig trist. Jeg har forsøkt å kontakte Göran Persson, men har ikke lykkes, sier Folkpartiets leder Lars Leijonberg til Expressen.

Systematisk overvåking

Sosialdemokratene mener skandalen er den største i svensk politisk historie. Personene i Folkpartiet har blant annet lest hemmelig informasjon om ministrenes livvakter, valgkampen og

- De som har tatt seg inn i vårt system har hatt tilgang som om de var i toppledelsen. Det har vært ekstremt systematisk, omfattende og har pågått i lang tid, sa Tommy Ohlstrøm i Sosialdemokratene på en pressekonferanse ved midnatt i går.

Flere kilder bekrefter overfor Expressen at spionasjon har foregått systematisk uke for uke og måned for måned har de tatt seg inn i systemet, lest og kopiert ekstremt sensitiv informasjon.

Den som logget seg inn i forrige uke fikk ifølge Dagens Industris kilder tilgang til:

•Et langt dokument som avslørte hele strategien for valgkampinnspurten til Sosialdemokratene.

•Lister over hvor og når ministre og andre partitopper besøker 41 ulike prioriterte kommuner.

image: Motstander spionerte på Göran Persson

•Et topphemmelig dokument med strategien for de neste ti dagenes politiske utspill.

Så snart Sosialdemokratene oppdaget spionasjoen engasjerte de et datasikkerhetsfirma, Sentor. Deres foreløpige rapport viser at et stort antall personer har vært inne i nettverket. Rundt 80 ulovlige innlogginger mellom november 2005 og mars i år kan kobles direkte til Folkpartiet.

Politiet har allerede startet etterforskning av den påståtte spionasjen.

BEKLAGER: Folkpartiets leder Lars Leijonberg er sjokkert over avsløringene.