BLE ANERKJENT: Liberias president Ellen Johnson-Sirleaf vant fredsprisen sammen med Leymah Roberta Gbowee og Tawakkul Karman. Foto: EPA/DANIEL BARRY/SCANPIX
BLE ANERKJENT: Liberias president Ellen Johnson-Sirleaf vant fredsprisen sammen med Leymah Roberta Gbowee og Tawakkul Karman. Foto: EPA/DANIEL BARRY/SCANPIXVis mer

- Motstanderne vil nok få mistanker

Liberias president Ellen Johnson-Sirleaf vant fredsprisen bare dager før valget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Liberias president Ellen Johnson-Sirleaf vant Nobels fredspris bare dager før presidentvalget i landet, hvor hun er ledende kandidat for Enhetspartiet. Det kan bli sett på som en innblanding fra utlandet av motstanderne, sier Fafo-forsker Morten Bøås til Dagbladet.

At prisen i tillegg gikk til den liberiske fredsaktivisten Leymah Roberta Gbowee og den jemenittiske menneskerettsforkjemperen Tawakkul Karman, vil imidlertid ta mye av brodden fra mulige kontroverser i det skjøre, betente og borgerkrigsherjede landet.

- Det blir ikke like kontroversielt som om hun hadde vunnet den alene, men motstanderne vil nok få mistanker og si «Hvorfor nå? Hvorfor kunne hun ikke få den til neste år?», sier vestafrikaekspert Bøås til Dagbladet.

- De har allerede sterke mistanker om at det internasjonale samfunnet vil at hun skal vinne, legger han til.

Er styrket Seniorforsker ved NUPI, Benjamin de Carvalho, mener hennes posisjon nå er blitt styrket før valget.

- Dette er en fortjent anerkjennelse for arbeidet hun har gjort for å bygge fred i Liberia. Nobelprisen gir en autoritet som få andre priser i verden, og jeg tror folket er stolte over at deres president får prisen. Hun er Liberias svar på Gro, sier han.

Leder for Nobelkomiteen, Thorbjørn Jagland, sier de ikke har sett på hjemlige forhold eller hatt valget i tankene.

- Vi må se på hvem som har gjort mest for fred og betydd mest for fred, sier Jagland til NTB.

«Jernkvinnen» Johnson-Sirleaf, også omtalt som «Jernkvinnen», ble Afrikas første og så langt eneste kvinnelige president da hun vant over George Weah i valget i 2005. Det er ventet at hun også vil komme seirende ut når Liberia går til urnene førstkommende mandag.   

Bøås tror ikke fredspristildelingen til de to liberiske kvinnene vil få særlig oppmerksomhet utenfor hovedstaden Monrovia.

- De registrerer det nok, men den jevne liberier på landsbygda har ikke noe forhold til fredsprisen. De har nok med å få hjulene til å gå rundt, sier han.