Motstandshelten Harry Sønsterød (96) er død

- Jeg har hatt et veldig rikt liv, det kan vel ikke bli rikere.

KRIGSHELT: Harry Sønsterød. Foto: Christian Roth Christensen
KRIGSHELT: Harry Sønsterød. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Krigshelten Harry Sønsterød (96) døde i går.

Dagbladet har vært i kontakt med Sønsterøds datter, som bekrefter dødsfallet.

Osvaldgruppa
Harry Sønsterød var en del av Osvaldgruppa under andre verdenskrig, og han ledet over 30 aksjoner mot de tyske okkupantene. Gruppa har navnet sitt fra lederen, Asbjørn «Osvald» Sunde.

- Jeg har hatt et veldig rikt liv, det kan vel ikke bli rikere, sa Asker-mannen da Dagbladet traff ham i oktober.

Da fortalte han om hvordan han lærte opp 40 sabotører, ranet banker for å skaffe millionbeløp til motstandsbevegelsen og sprengte jernbanelinjer.

OSVALDGRUPPA: Medaljeutdeling til Osvald-gruppa i 2013.
De åtte veteranene som mottok medalje her sammen med daværende forsvarsminister Anne Grete Strøm-Erichsen.
F.v.: Lars Bottolfs, Norman Gullaksen, Karsten Hansen, Harry Sønsterød, August Rathke, Anne Marie Malmo, forsvarminister Strøm-Erikchsen, Signe Raassum og Arvid Abrahamsen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
OSVALDGRUPPA: Medaljeutdeling til Osvald-gruppa i 2013. De åtte veteranene som mottok medalje her sammen med daværende forsvarsminister Anne Grete Strøm-Erichsen. F.v.: Lars Bottolfs, Norman Gullaksen, Karsten Hansen, Harry Sønsterød, August Rathke, Anne Marie Malmo, forsvarminister Strøm-Erikchsen, Signe Raassum og Arvid Abrahamsen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

Sønsterød var også sentral i en aksjon der Osvald-gruppa ødela et for nazistene viktig papirarkiv i Tønsberg. Likevel ble ikke hans og resten av organisasjonens innsats anerkjent av den norske staten før i 2013.

Årsaken var Asbjørn Sundes tilknytning til Moskva og kommunismen.

- Det var aldri viktig, men jeg mener vi har fått den anerkjennelsen vi skulle, og er tilfreds, sa Sønsterød til Dagbladet etter gruppa fikk sin oppreisning.

Da hadde han levd et liv han selv var fornøyd med.

«Gammel med god samvittighet»
Etter krigen jobbet krigshelten som byggingeniør i Oslo. Han har blant annet vært med å reise Matematikkbygningen på Blindern, og Sjøfartsmuseet på Bygdøy.

Han ledet også oppføringen av Storebrand-bygningen i Oslo.

- Jeg er gammel med god samvittighet, for jeg har gjort det jeg kan, og det er jeg glad og takknemlig for, sa Harry Sønsterød til Dagbladet i oktober.

Les hele reportasjen om Sønsterød her.

«Sabotøren og kureren»
Regissør Tore Severin Netland har laget et dokumentardrama om Sønsterøds krigshistorie, med tittelen «Sabotøren og kureren».

- Under arbeidet med filmen hadde jeg et nært samarbeid med Harry. Han er en rettferdig mann som ville kjempe mot nazismen, sier Netland til Dagbladet.

Han forteller at Sønsterød ville bekjempe Hitler og nazismen på norsk jord, og allierte seg med «mannen i mørket», Asbjørn Sunde, sammen med 200 andre kvinner og menn.

Netland og Sønsterød reiste mye sammen i forbindelse med dokumentardramaet, men hadde også kontakt etter at prosjektet var ferdigstilt.

- Vi hadde veldig mye kontakt. Det er litt pussig, vi skulle egentlig se "Den 12. mann" sammen i kveld. Det ble dessverre ikke noe av, jeg som hadde gledet meg sånn til det, sier Netland.

- Harry var på en måte en stjerne, en stor sjarmør. Han var alltid rett på sak, men la lokk på krigshistorien og begynte først å dele den på slutten av sitt liv. Han hadde et stort hjerte, sier han videre.

MEDALJE: Harry Sønsterød og daværende forsvarsminister Anne Grete Strøm-Erichsen under medaljeutdeling til Osvald-gruppa i 2013. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
MEDALJE: Harry Sønsterød og daværende forsvarsminister Anne Grete Strøm-Erichsen under medaljeutdeling til Osvald-gruppa i 2013. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

Glad for filmen
Netland forteller at han jobbet hardt for å få Sønsterøds historie fram på en riktig måte.

- Jeg er veldig glad for at jeg fikk lage film om Harry, og kunne hjelpe til med å fortelle en historie som bare er hans, avslutter han.

Regissøren har plukket ut tre sitater som han mener kjennetegner motstandsmannen fra Milorg og Osvaldgruppa.

«Du får en indre styrke når du vet at du kjemper for noe som er rett og som du har plikt til å gjøre.»

«Du skal forsvare ditt land, du skal stå inne for det du gjør. At det er riktig og da må du heller regne med å ofre livet.»

«Det er en indre styrke som enhver motstandsmann får når en virkelig går ut i det harde.»

- En fantastisk person
- Harry var en av de fremste sabotørene fra krigstida, sier historiker Lars Borgersrud til Dagbladet.

Historikeren har ved flere anledninger skrevet om Sønsterød.

- Han var en fantastisk person. Han var en veldig positiv og munter person som så lyst på livet, og slåss for det han trodde på, sier Borgersrud.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer