Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Motstandskamp er ikke terrorisme

Hamas-leder Abdel Aziz Rantisi raser mot palestinernes nye statsminister, Abu Mazen: - Hans meninger er forkastet av hele det palestinske folket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GAZA (Dagbladet): Rantisi er Hamas' politiske leder og ettersøkt av israelerne, som har forsøkt å drepe ham flere ganger. Siste forsøk var for ei uke siden - men også da slapp Rantisi unna i live. Hamas' sikkerhetsapparat frykter at israelerne har nye drapsplaner på gang mot Rantisi, og sa nei til intervjuer med utenlandske journalister i går.

Men Dagbladet fikk snakke med den skadde lederen via en mellommann. Her raser han mot statsminister Abu Mazen, president George W. Bush, statsminister Ariel Sharon og veikartet som skal gi palestinerne en egen stat i 2005.

Under toppmøtet mellom Bush, Sharon og Abu Mazen i Akaba for litt over ei uke siden sa Abu Mazen: «Jeg gjentar våre fordømmelser av terrorisme og vold mot israelere - uansett hvor de befinner seg. Disse handlingene strider mot våre religiøse og moralske tradisjoner og er en hindring på veien for å oppnå en uavhengig og selvstendig stat.»

- Sharon er terroristen

Hans uttalelser fikk Hamas til å kutte forbindelsene med statsminister Abu Mazen - inntil han eventuelt endrer ståsted. I hvilken retning? spør vi.

- Motstandskamp er ikke terrorisme. Vår fiende (Israel, red.anm.) er terroristen. Det må Mazen si klart fra om. Sharon er terroristen. Ikke Abdel Aziz Rantisi. Han (Abu Mazen, red.anm.) ga Sharon grønt lys for å drepe Abdel Aziz Rantisi. Det er uakseptabelt, dundrer Rantisi.

- Er du sikker på at Abu Mazen ga Sharon grønt lys for å drepe deg?

- Ja. Abu Mazen ga ham grønt lys for å drepe hele det palestinske folket fordi han sa at vi er terrorister. Og å bekjempe terrorister er en rett. Så han er nødt til å endre sine holdninger, svarer Rantisi.

Palestinske myndigheter, EU, FN, araberstater og en rekke andre land mener at USA er nødt til å involvere seg i konflikten mellom israelerne og palestinerne for å få en slutt på voldsspiralen. Rantisi har et annet syn.

- Jeg tror ikke at en sionistvenn kan være en rettferdig dommer. President George W. Bush sjøl er en tilhenger av vår sionistfiende og fortjener ikke vår tillit.

- I går sa Bush at Hamas må bli slått hardt ned.

- Hans tale har ingen mening eller verdi. Den viser Bushs hat mot islam og ikke bare Hamas.

- Hva vil Hamas gjøre hvis Abu Mazen går med på Bushs krav i forhold til å slå ned på Hamas?

- Hamas' reaksjon vil komme etter Abu Mazens reaksjon.

- Kan det bli en borgerkrig?

- Jeg tror ikke Abu Mazen vil utføre Bushs ordrer.

Vurderer våpenhvile

Hamas' åndelige leder Ahmed Yassin sa at organisasjonen vurderer å inngå våpenhvile. Rantisi bekrefter dette:

- Hamas er en palestinsk bevegelse som forsvarer palestinernes rettigheter. Vi vil alltid studere nye forslag for å uttrykke vår mening. Dette er naturlig siden vi er en demokratisk bevegelse som diskuterer alle forslag uansett om de er akseptable eller ikke for oss, sier Rantisi.

- En våpenhvile innebærer at dere må stoppe selvmordsaksjoner inne i Israel.

- Hvis Israel slutter å drepe våre barn, kvinner og menn, ødelegge bygninger og gårder, løslater alle fangene og stopper sjekkpostene og okkupasjonen og all ydmykelsen av sivile palestinere - da vil vi vurdere dette.

Blodig Sharon

- Vil Hamas stoppe sine aksjoner hvis den israelske okkupasjonen fortsetter?

- Det er umulig fordi det betyr at vi aksepterer okkupasjonen. En slutt på okkupasjonen vil bety en slutt på motstandskampen - mens en slutt på motstandskampen under okkupasjonen betyr at vi gir opp. Det aksepterer vi ikke, sier Rantisi.

- I forrige uke kalte Sharon Abu Mazen for en kylling uten fjær. Er det mulig å gjennomføre en våpenhvile eller en fredsavtale så lenge Sharon styrer Israel?

- Vi snakker om Sharon, som har en blodig historie. Vi og hele verden kjenner ham. Vi vet at vi ikke kan stole på en kriminell som er ansvarlig for Sabra og Shatila og andre forbrytelser. Å stole på en blodig person kommer ikke på tale.

OPERERT I GÅR: Dagbladets reporter måtte forlate leiligheten der Hamas-lederen Abdel Aziz Rantisi oppholdt seg i går. Grunn: Legen Mahmoud Sahar og to andre leger kom for å operere Hamas-lederens ene arm, som ble skadd da israelerne forsøkte å drepe ham i et helikopterangrep tirsdag i forrige uke.