Motstandsmannen August Rathke er død

Han var den siste gjenlevende Kompani Linge-soldaten.

MOTSTANDSMANN: Den siste gjenlevende i kompani Linge, August Rathke, sang under regjeringens lunsj for krigsseilere, veteraner og tidsvitner fra 2.verdenskrig i Operaen i Oslo i 2021. Foto: Heiko Junge / NTB / POOLFoto: Heiko Junge / NTB
MOTSTANDSMANN: Den siste gjenlevende i kompani Linge, August Rathke, sang under regjeringens lunsj for krigsseilere, veteraner og tidsvitner fra 2.verdenskrig i Operaen i Oslo i 2021. Foto: Heiko Junge / NTB / POOLFoto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Motstandsmannen og politikeren August Petro Theodor Olsen Rathke døde fredag kveld, 96 år gammel.

Rathke sovnet stille inn med de nærmeste rundt seg på Engen sykehjem i Bergen fredag kveld, opplyser sønnen, Lars Rathke, til NTB.

August Rathke var leder for den kommunistiske ungdomsbevegelsen i Bergen-området og redaktør for NKPs illegale avis Fortroppen. 24. januar 1945 flyktet han til Storbritannia da han var ettersøkt av Gestapo. Der ble han innrullert i Kompani Linge som 19-åring.

I fjor skrev Forsvarets Forum og Bergens Tidende at Rathke var den siste gjenlevende Kompani Linge-soldaten. Da hadde Erling Lorentzen og Asbjørn Fjeld gått bort med kort tids mellomrom.

- Det er jo vemodig. Særlig fordi vi hadde en veldig sterk veteranorganisasjon, sa Rathke til Forsvarets Forum.

- Etter krigen fikk jeg et nært forhold til mange store personligheter som var med i Kompani Linge. En måtte bli den siste. Det ble meg. Det er vemodig, sa han til BT.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer