(Dagbladet): Politiet har i flere år måttet etterforske personer som gir seg ut for å være reparatører fra bredbånds- og TV-leverandøren GET overfor eldre mennesker i Asker og Bærum. Fredag 8. juli i år ble tre nye personer varetektsfengslet og siktet for fem eldrebedragerier i området, skriver Asker og Bærum Budstikke.

Harry Sønsterød (95) har selv vært utsatt for bedrageri. Han husker tilbake til episoden for et par år siden, da han avslørte kjeltringene ved å legge en felle for dem.
Det startet med en telefon fra noen som utga seg for å være fra Get.
- De sa det var fra fjernsynet, og at de hadde fått så mange klager fra folk som hadde TV i Hvalstadlia. De lurte på om jeg også hadde problemer med fjernsynet og tilbød seg å sende innom en kontrollør for å sjekke at alt var greit, forteller 95-åringen om gangen han ble svindlet av TV-bedragerne sommeren 2014.
Tøyhansker
Da mannen dukket opp, ante han fort ugler i mosen. Det var særlig en ting som fikk 95-åringen til å fatte mistanke:
- Han hadde på seg tøyhansker, og han tok dem aldri av. Jeg syntes det var merkelig, og skjønte at det var noe kokkelimonke, forteller han.
Dessuten syntes han det var pussig at kontrolløren plutselig avdekket feil ved TV-en som 95-åringen selv aldri hadde lagt merke til.
- Han fikk det til å komme opp bilder som jeg aldri hadde sett og mente at dette måtte gjøres utbedringer.
95-åringen lot imidlertid som ingenting, og ba mannen komme tilbake for å gjøre videre utbedringer på TV-en dagen derpå. Mannen forlot da huset.
- Så fort han var ute av døra ringte jeg banken og sperret alle kortene jeg har, og så dro jeg til politiet og sa i fra om at jeg trodde jeg hadde hatt besøk av noen som ikke var det de utga seg for å være. Politiet var enig med meg, og rigget seg til i innkjøringen min når mannen kom igjen neste dag.
Erfaring fra krigen
Sønsterød var aktiv i motstandsbevegelsen Osvald-gruppen under andre verdenskrig, og var blant annet med å sprenge jernbanebroer i Norge for å hindre tyskernes frammarsj.
Han tror det er erfaringene fra krigen som gjorde at han reagerte.
- Siden jeg var med i motstandsarbeidet under krigen, er jeg på en måte vant til kjeltringene på tysk side, spøker han.
Han tror svindlerne går bevisst etter eldre mennesker i håp om at de skal være tomsete og lettlurte, og har ett råd til andre gamle som bekymrer seg:
- Folk må være ekstra våkne og ikke gå på alt mulig. Disse folkene er flinke til å overbevise og snakker godt for seg, så folk må være ekstra påpasselige.
De som prøvde å bedra Sønsterød, ble i februar stilt for retten og ifølge Budstikka ble åtte personer dømt etter «mafiaparagrafen».

Tømte kontoen
Bildet av en 18-åring som har erkjent eldreran i sommer, er førstesideoppslag i tirsdagens utgave av Asker og Bærums Budstikke med overskriften: «Her tømmes 93-åringens konto».
Budstikka skriver at de tre personene hadde bedratt eller forsøkt å bedra mennesker mellom 86 og 96 år, og tre er bedratt for henholdsvis 14 900 kroner og to ganger 9 000 kroner.
Politiet ved Asker politistasjon har nærmest spesialisert seg på å oppklare disse bedrageriene, uansett hvor forbrytelsene har skjedd rundt om i landet, skriver avisa.
Denne gangen ble de tre unge mennene avslørt av en Asker-kvinne. Hun ringte politiet kort tid etter besøket og meldte ifra om bedrageriet. Da hadde politiet registrert en liknende hendelse dagen i forveien, og fått registreringsnummeret på bilen. Da klarte en politipatrulje å stoppe bilen på E18 på vei inn til Oslo.
Ifølge overvåkningsbilder er det en 18-åring som tømmer kontoen til 93-åringen.

- Min klient har mandag forklart seg for politiet, og han har erkjent straffskyld, sier forsvarer Torbjørn Evjenth til Budstikka.
- Kynisk
Politiet ved Hanne Gulbrandsen sier til Dagbladet at gjerningspersonene finner de eldre gjennom nettstedet birthday.no.
- De ringer, sier det er noe galt med TV-en eller modemet deres, og gjør en avtale om å komme hjem til dem for å se på dette. Da er de der på mellom 20 og 30 minutter, sier politiførstebetjent Gulbrandsen til Dagbladet.
I den nyeste saken, har en 18-åring erkjent å ha utført selve besøkene, mens to andre personer har kjørt ham rundt på adressene.
- Han later som at han har fikset noe, og vil ha et lite beløp for det. Da ber han de eldre legge bankkortet under en kalkulator, og om å skrive inn koden. Så sier han at han må gå i bilen og hente en kvittering, så forsvinner han med bankkort og kode, sier Gulbrandsen, som forteller at neste stopp er nærmeste minibank.
Gulbrandsen forteller at de eldre har sett på gutten som hyggelig og hjelpsom.
- Men de har selvfølgelig opplevd det som skremmende at han drar avgårde med bankkortet deres, sier politiførstebetjenten, som omtaler bedrageriene som kyniske.
- De må si nei
Dette er distriktets tredje «GET-sak». Asker og Bærum-politiet har nå til sammen 17 saker på personer som enten er dømt for eldrebedrageri, eller som nå sitter varetektsfengslet.
Gulbrandsen sier at disse tre ikke skal ha noen tilknytning til personer som tidligere har utført bedragerier i området.
- Det kommer folk som dette tilbake til vårt distrikt gang på gang. De eldre må bare si nei til reparasjon på telefonen og de må ikke gi noen bankkortet sitt. En kalkulator er ikke en bankautomat, og en telefon er ikke en bankautomat, sier hun.