Soldat fra Nederland døde i Norge

Motstridende opplysninger

Nederlandske medier opptatt av fyllefest før dødsfallet. Det norske Forsvaret avviser at noe slikt fant sted.

- INGEN FEST: Det norske Forsvaret avviser at det var noen fyllefest blant de nederlanske soldatene på Skjold leir kvelden før underoffiseren døde. Foto: Ole-Sverre Haugli / Forsvaret
- INGEN FEST: Det norske Forsvaret avviser at det var noen fyllefest blant de nederlanske soldatene på Skjold leir kvelden før underoffiseren døde. Foto: Ole-Sverre Haugli / Forsvaret Vis mer
Publisert

At en nederlandsk soldat stasjonert på Skjold militærleir i Troms ble funnet død i helga, har vakt stor oppsikt - ikke minst i Nederland, hvor ulike opplysninger om foranledningen til dødsfallet florerer.

Gendarmeri til Norge

Den 42-årige underoffiseren fra det nederlandske marinekorpset ble funnet død i senga på kasernen lørdag ettermiddag. Dødsårsaken for den veltrente mannen er ukjent, og dødsfallet etterforskes derfor rutinemessig som mistenkelig.

- Det er vi som har ansvaret for etterforskningen. Teamet vårt har nettopp ankommet Norge, opplyser Mike Hoffman, løytnant og presseoffiser i Marechaussee - det nederlandske gendarmeriet (militært organisert politi, à la Carabinieri i Italia) - til Dagbladet.

TESTET: Et hundretall av Nato-soldatene i nord ble coronasmittet i januar. Her nederlandske soldater i kø for testing 13. januar. Foto: Øyvind Baardsen / Forsvaret
TESTET: Et hundretall av Nato-soldatene i nord ble coronasmittet i januar. Her nederlandske soldater i kø for testing 13. januar. Foto: Øyvind Baardsen / Forsvaret Vis mer

Sju etterforskere fra Marechaussee skal de neste dagene gjennomføre så vel teknisk som taktisk etterforskning blant de flere hundre soldatene i leiren. Imens er den avdøde sendt til obduksjon for å avklare dødsårsaken.

- Fyllefest

De Telegraaf, Nederlands største dagsavis, har slått stort opp at det skal ha vært en stor fyllefest blant de nederlandske soldatene på Skjold kvelden før underoffiseren døde.

- Til tross for cornapandemien holdt marinekorpset fest under vintertreningen i Norge. 200 menn sto tett sammen, og det var mye fyll. Dagen etter døde en underoffiser, skriver storavisa.

Ei annen storavis, Algemeen Dagblad, skriver at den avdøde soldaten nettopp hadde kommet tilbake fra ti dagers hard overlevelsestrening i felt som blant annet omfattet overnatting i snøhule.

De melder også at avslutningen på øvelsen normalt innebærer en stor fest, men at dette på grunn av pandemien ble begrenset til en tale fra kommandanten og tillatelse til å nyte alkohol på kasernen.

- Ikke på øvelse

Men major og talsmann for Hæren, Eirik Skomedal, avviser at noe slikt fant sted fredag kveld.

- Det var ingen fest ifølge vaktene på Skjold, sier han til Dagbladet.

Han har tidligere kommet med liknende opplysninger til NRK, og opplyst at mangelen på fest skyldes smitteverntiltak.

Skomedal avviser også at den den aktuelle soldaten nettopp hadde vært på øvelse.

- Noen av nederlenderne hadde vært på en lengre skimarsj, men ikke avdøde, opplyser presseoffiseren.

PRESSEOFFISER: Major Eirik Skomedal er presseoffiser i Hæren. Foto: Øyvind Baardsen / Forsvaret

PRESSEOFFISER: Major Eirik Skomedal er presseoffiser i Hæren.

Foto: Øyvind Baardsen / Forsvaret

Vis mer

Sett i live

Det er imidlertid på det rene at sersjanten ble funnet død i senga si i 17.30-tida lørdag.

- Han oppholdt seg på kasernen hele dagen, og hadde tidligere på lørdagen pratet med kolleger, forteller Skomedal.

Presseoffiseren beskriver avdøde som en erfaren sersjant, og høyt anerkjent i den aktuelle avdelingen.

Skomedals nederlandske kollega Hoffman er klar over festopplysningene, men vil ikke kommentere dem nå.

- Vår førsteprioritet er å finne dødsårsaken, sier han til Dagbladet.

Den avdøde etterlater seg kone og ett barn, opplyser Skomedal til Forsvarets forum.

Utbrudd

De nederlandske kontingenten på rundt 500 soldater skulle delta i Nato-øvelsen «Joint Viking», som nå er avlyst på grunn av coronapandemien. Et hundretall soldater fra deltakerlandene ble registrert smittet i et utbrudd.

Politiadvokat Marie Lygre ved Troms politidistrikt opplyste til Dagbladet tidligere i dag at den avdøde soldaten vil bli coronatestet.

Nederlenderne skulle etter planen returnere til hjemlandet i mars/april.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer