Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Møtt av bombetrussel

BÆRUM (Dagbladet): De 120 asylsøkerne var nettopp kommet til Norge. Det første som møtte dem var en bombetrussel. En engelsktalende mann truet med å sprenge asylmottaket i lufta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«I am from Germany. A bomb will go off on Tanum asylmottak in half an hour.» Slik lød meldingen som ble ringt inn på politiets nødnummer 112 like før klokka 19 i går kveld.

Politi, ambulanse og brannvesen rykket umiddelbart etterpå ut, og samtlige av de 120 beboerne ved Røde Kors' mottakssentral på Tanum utenfor Oslo ble evakuert.

En time etter at bomben angivelig skulle gått av, sendte politiet inn tre bombehunder for å gjennomsøke mottaket.

I natt kunne beboerne flytte inn igjen.

- Vi har opplevd verre ting der vi kommer fra, sa asylsøkerne da de måtte evakueres fra Røde Kors' mottakssentral i går kveld.

Te og kaffe

- Det er trist når folk som kommer hit for å få beskyttelse, opplever slike ting ved sitt første møte med Norge, sier daglig leder ved mottaket, Ruth Øydegard til Dagbladet.

Asylsøkerne ble plassert på Bjerketun behandlingshjem like i nærheten. Da Dagbladet oppsøkte behandlingshjemmet i går kveld, lot ikke politiet og Røde Kors pressen få snakke med asylsøkerne.

- Nå trenger de ro. Stemningen er avslappet og fin. De har fått te og kaffe, og blitt forklart hvilke beredskapsplaner som settes i gang når det blir ringt inn en bombetrussel. Samtlige beboere tok det hele veldig rolig. Vi kjører stadig brannøvelser, så de fleste er kjent med prosedyrene ved en evakuering, sier Øydegard.

De tre siste dagene har i alt 120 kroatiske serbere fra Øst-Slavonia kommet til Norge. I går landet 20 på Fornebu. Politiet venter at flere flyktninger kommer i dag og neste uke.

Oppmerksomhet

De fleste av disse asylsøkerne ble fraktet til andre asylmottak før bombetrusselen ble ringt inn. I alt var det asylsøkere fra 15 nasjoner på mottaket i går kveld.

Politiinspektør Ole Petter Parnemann ved Asker og Bærum politidistrikt sier at man dessverre må regne med slike trusler når tilstrømmingen av flyktninger øker.

- Vi får denne typen trusler når det blir økt medieoppmerksomhet rundt en flyktningstrøm. Det er alltid noen som ønsker å tiltrekke seg oppmerksomhet, sier Parnemann.

Ifølge asylsøkerne selv blir de drevet på flukt av kroatene i hjemlandet. Til politiet har de forklart at de er blitt utsatt for vold og forfølgelse. Ungdommene kommer til Norge fordi de er redde for kroatisk politi.

Første gang

Bombetrusselen ble ringt inn til politiet i Oslo, og de gjorde i går kveld forsøk på å spore opp personen som ringte inn trusselen.

Etter det Dagbladet får opplyst, vil politiet intensivere dette arbeidet i dag og i morgen.

- Selv om dette er første gangen vi har fått en bombetrussel, fulgte vi vanlige evakueringsprosedyrer. Det var ikke noen dramatikk, men de som har behov for individuell bistand, vil få det av våre personer på stedet, sier Ruth Øydegard.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!