Møtt av hat

PETERBOROUGH (Dagbladet): «Avskum», «bastard» og «drep ham, drep ham» var noen av tilropene mot Ian Huntley - da han i går møtte i retten siktet for drap på de to tiåringene Holly Wells og Jessica Chapman.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utenfor forhørsrettens lokaler i Peterborough var følelsene sterke.

- Jeg blir så forbanna, sier Amanda, som understreker ordene ved å vifte med et selvlaget banner: «Se hvor rasende vi er» - uten at hennes 18 måneder gamle datter reagerer. Og da politikortesjen med Huntley passerer etter rettsmøtet, er det til taktfaste rop, «avskum» og «bastard». To- tre plastflasker kastes, noen tomater og egg. En blir arrestert, en enslig stemme piper «drep ham, drep ham», mens de par hundre frammøtte effektivt holdes tilbake av politiet.

Likevel var stemningen merkbart roligere enn da Huntleys samboer, Maxine Carr, ble framstilt her første gang 21. august. Den gang var hatet til å ta og føle på, og mengden liknet en lynsjmobb.

Selv om hele gata denne gangen var avsperret og det var satt inn over 100 politikonstabler, holdt folk flest seg unna - slik politiet hadde bedt dem om.

Fredssymboler

Men Kevin Nicol (20) hadde kjørt 70 kilometer fra Cambridge for å være til stede.

- Jeg vet politiet har bedt oss om å holde oss unna. Men jeg er sint, og jeg ønsker bare å støtte familiene til Jessica og Holly, sier han.

Og er ute av stand til å innse at de to tiåringenes foreldre ønsker en helt annen form for solidaritet. For eksempel slik Holly og Jessicas skoleklasse viste sist mandag, da de ved skolestart slapp to hvite duer opp fra skolegården til minne om Jessica og Holly.

Ian Huntleys bror Wayne og hans kone Claire (Ian Huntleys ekskone) var blant de få som slapp inn i rettslokalene i går. Men Ian Huntley vekslet ikke blikk med noen, han så mest i gulvet, og advokat Maureen Baker besvarte alle spørsmål. Han ble ikke spurt om han erkjente skyld: Det vil først skje når han får forkynt en eventuell tiltale.

Huntley ble først framstilt for forhørsdommeren, som avgjorde at saken skal overføres til en høyere rettsinstans.

Til observasjon

Etter noen minutters pause ble retten satt i neste rettsinstans, der dommeren sendte Huntley tilbake til observasjon og behandling på et sikret psykiatrisk sykehus. Der har han oppholdt seg de siste tre ukene, og kan bli holdt der i ytterligere 28 dager - til 8. oktober - før han igjen må framstilles. I mellomtida vil trolig psykiaterne kunne avgjøre om han er mentalt skikket til å gjennomføre en rettssak.

SINNE OG HAT: Flere av de frammøtte skrek ut sitt hat da Ian Huntley i går ble framstilt for forhørsretten i Peterborough. 28-åringen er siktet for drap på de to tiåringene Holly Wells og Jessica Chapman.