Møtt av sjokksyn: - Lider ekstremt

Advarer dyreeiere i området.

SKABB: Audun Johansen filmet en rev full av skabb i Sandnes i Sør-Varanger fredag 2. desember - veterinær mener dyret bør avlives. Video: Audun Johansen Vis mer
Publisert

Da Audun Johansen skulle slippe av sin mor i Sør-Varanger etter en handletur fredag formiddag, ble de møtt av et litt uvanlig syn.

- Vi så en rev full av skabb under trappa, forteller Johansen til Dagbladet.

Johansen forteller at skabbutbrudd blant rever har pågått i nærområdet i mange år, og at han derfor visste at det var det reven led av.

- Men jeg har aldri sett en rev med så lite pels. Det er nesten bare bein igjen på halen, forteller Johansen.

Johansen filmet hendelsen og delte videoen på Facebook for å gjøre dyreeiere i området oppmerksom på skabbreven, skriver iFinnmark, som først omtalte saken.

- Burde avlives

Reveskabb skyldes parasitten Sarcoptes scabiei, som er svært smertefullt.

- Når en rev blir smittet av skabb, vil de klø i mange uker før pelsen faller av og huden blir skorpete. Etter hvert blir de så svake at de ikke lenger klarer å jakte. Her i nord - hvor det er svært lave temperaturer i vinterhalvåret - vil de til slutt fryse og sulte i hjel, sier veterinær og daglig leder ved Kirkenes Dyreklinikk, Terje Høiland, til Dagbladet.

- Skabb er ikke noe revene blir kvitt. De lider ekstremt og burde avlives av hensyn til dyrevelferd, legger han til og oppfordrer samtidig alle til å kontakte viltnemnda dersom de ser en rev med skabb.

Leder i Sør-Varanger viltnemnd, Aksel Emanuelsen, sier til iFinnmark at det er veldig utfordrende å finne og avlive skabbdyr.

Smittsomt

Reveskabb kan smitte over til andre dyrearter som ulv og hund, både gjennom direkte kontakt eller ved å ha gått gjennom samme, tette buskas.

Høiland har likevel en god nyhet til alle dyreeiere:

- Selv om rever ikke blir kvitt skabb, finnes det gode midler for å behandle andre dyr som har vært i kontakt med en skabbrev. Hvis hunden din begynner å klø og du mistenker at den er smittet av reveskabb, bør du oppsøke veterinær for behandling, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer