Møtt med brennende barrikader

Flere tusen israelske soldater rykket inn i fire jødiske bosettinger på Gazastripen i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hæren startet evakueringen av bosettingene Katif, Atzmona og Slav, de tre siste tettstedene i bosettingsområdet Gush Katif, samt bosettingen Elei Sinai nord i Gaza.

Soldatene ble møtt med brennende barrikader og dels bedende, dels rasende bosettere, men evakueringen gikk relativt rolig for seg.

Den siste av de 21 bosettingene på Gazastripen – Netzarim – vil bli evakuert mandag. Det betyr at hele Gaza-operasjonen vil være fullført i løpet av en uke. I utgangspunktet hadde sikkerhetsstyrkene beregnet tre uker.

Bråk på Vestbredden

Israels regjering ga også den endelige tillatelsen til evakueringen av fire utpekte bosettinger på Vestbredden.

I bosettingene Sanur og Homesh, som skal evakueres allerede til uken, forbereder rundt 2.000 bosettere og tilreisende demonstranter seg seg på kamp.

I Sanur kom det til sammenstøt mellom soldatene og sivile allerede søndag. Store menneskemengder forsøkte å blokkere veien slik at de militære kjøretøyene ikke fikk nærme seg.

Venter kamp

Foto: Scanpix/EPA
Foto: Scanpix/EPA Vis mer

– Vi venter hard motstand i Sanur. Vi vet at noen av dem er bevæpnet og vi er fremdeles i dialog med dem, sier major Sharon Feingold.

Statsminister Ariel Sharon advarte om at alle som tyr til vold mot soldatene vil bli ansett som forbrytere og straffeforfulgt. (ANB)