Møtt med jubel, tvil og bomber

Iraks nye regjering ble mottatt med jubel i Washington. Nær halvparten av ministrene er håndplukket av okkupasjonsmakten USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Til lyden av bombeeksplosjoner, skyting og kampfly la Iraks nye statsminister Iyad Allawi fram sin regjering i går. Lista er dominert av USAs håndplukkede menn og andre nære allierte. FN tapte kampen om en uavhengig teknokratisk regjering.

Regjeringen, som ble tatt i ed i går, skal styre fram til valg kan holdes en gang neste år. 30. juni får regjeringen formelt suveren makt over Irak.

Regjeringslisten ble skrytt opp i skyene i Det hvite hus.

- Jeg kan med sikkerhet og uten innvendinger si at dette er en glimrende liste og en virkelig bra regjering og at vi er veldig fornøyde med navnene som har kommet fram, sa USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver Condoleezza Rice i går.

FNs generalsekretær Kofi Annan er ikke like fornøyd, og sier at løsningen ikke er perfekt, og irakiske analytikere tviler på at regjeringen vil få støtte i befolkningen.

Håndplukket

Amerikanske tjenestemenn i Bagdad påsto overfor nyhetsbyrået Reuters at det store flertallet i regjeringen er «nye fjes». En gjennomgang av lista viser noe annet:

Av de 32 nye ministrene er 13 tidligere medlemmer av styringsrådet eller av interimsregjeringen. I tillegg er minst to ministere - den nye visestatsministeren og oljeministeren - nære allierte av USA.

Både medlemmene av styringsrådet, ministrene og viseministrene som satt inntil i går, ble håndplukket av okkupasjonsmakten.

Sjiamuslimen Allawi kom tilbake fra eksil da Saddam Hussein falt i fjor. Han har nære forbindelser med den amerikanske etterretningsorganisasjonen CIA.

Iraks nye president er sunnimuslimen og stammelederen Ghazi Mashal Ajil al-Yawer. Han står Saudi-Arabia nær og har vært kritisk til den amerikanske okkupasjonsmakten.

Nederlag

Det nye presidentembetet i Irak er i hovedsak seremonielt. Makten vil ligge hos Allawi i regjeringen.

FNs spesialutsending Lakhdar Brahimi kjempet for en uavhengig regjering sammensatt av teknokrater, og annonserte i starten av sin regjeringsjakt at ingen fra styringsrådet ville få fortsette. Etter fire ukers intens dragkamp mellom Brahimi, styringsrådet og de amerikanske myndighetene, måtte Brahimi gi opp.

Mot hans råd ble Allawi utpekt til statsminister, skriver flere nyhetsmedier basert på anonyme kilder i Bagdad.

Krever suverenitet

Den nye regjeringen kjemper nå for å få så mye suverenitet som mulig fra den amerikanske okkupasjonsmakten og krever medbestemmelse over amerikanske militære operasjoner i Irak etter 30. juni. Utenriksminister Hoshiyar Zebari, som fortsetter i den nye regjeringen, reiste i går til New York for å fremme dette kravet overfor FNs sikkerhetsråd.

Kravet er så langt blankt avvist av amerikanerne.

TATT I ED: Iraks nye regjering fotografert etter at den ble presentert og tatt i ed i Bagdad i går. Iraks nye president er Ghazi Mashal Ajil al-Yawer (i midten). I første rekke til venstre står statsminister Iyad Allawi.