Møtt med protester ved Luther Kings grav

USAs president George W. Bush ble møtt med piping, buing og protester da han torsdag la ned krans på Martin Luther Kings gravsted i Atlanta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hundrevis av frammøtte, de fleste svarte, ropte «Bush go home» og «Fred, ikke krig» da presidenten kom for å markere at det var 75 år siden den amerikanske borgerrettighetsforkjemperen ble født.

Et stort sikkerhetsoppbud sørget for at demonstrantene aldri kom i nærheten av Bush, men avstanden var ikke større enn at presidenten med tydelighet kunne høre hva som ble ropt.

Stikk i strid

- Bush fører en politikk som er stikk i strid med alt dr. King sto for, sa Ann Mauney i Georgias freds- og rettferdighetskoalisjon i en kommentar til besøket.

Hun fikk støtte fra demokraten Elijah E. Cummings, som leder gruppen av svarte representanter i Kongressen.

- Ingen av de politiske beslutninger Bush-administrasjonen har tatt, inkludert dem om krigen mot Irak, helseomsorgen, jobbskaping, økonomi, dommerutnevnelser, boligpolitikk, miljø og utdanning, har gjort noe for å styrke dr. Kings drøm, sa Cummings.

Martin Luther King jr. ble født i Atlanta i 1929, og drept i et attentat i 1968. I 1964 fikk han Nobels fredspris for sin kamp for de svartes rettigheter i USA.

Svarte velgere

Bush håper på økt oppslutning blant USAs svarte velgere, vel vitende om at under 10 prosent av dem ga ham sin stemme under valget i 2000.

Torsdagens demonstranter bar også plakater med slagord som «Bruk pengene på arbeid og boliger, ikke krig», men Bush verdiget dem ikke et minutt og hastet av gårde fra Kings gravsted straks han hadde lagt ned kransen.

Presidenten ga heller ingen kommentar til pressen, men en talsmann understreket at han ønsket å hylle «en som hadde enormt positiv innvirkning på utformingen av den verden vi i dag lever i».

Presidenten rakk også å samle inn drøyt 15 millioner i valgkampbidrag under torsdagens besøk i Atlanta, og delte selv ut penger til flere religiøse organisasjoner.

NTB

HELLIG GRUNN: President Bush legger ned krans ved Kings grav. Hundretusener valfarter hvert år til minnesmerket i Atlanta, som er merket med påskriften "Free at last, free at last. Thank God Almighty, I'm free at last"