TRUET: Tidligere lensmann Dagfinn Torstveit har mottatt flere ubehagelige meldinger etter TV-serien om Birgitte Tengs. Foto: Grethe Nygaard/Haugesunds Avis
TRUET: Tidligere lensmann Dagfinn Torstveit har mottatt flere ubehagelige meldinger etter TV-serien om Birgitte Tengs. Foto: Grethe Nygaard/Haugesunds AvisVis mer

Mottar trusler etter TV-serie om Birgitte Tengs: «Du kan råtne i helvete»

Tidligere Karmøy-lensmann Dagfinn Torstveit har mottatt sjikane og trusler etter at han deltok i TV-serien «Hvem drepte Birgitte».

«Ubrukelig», «Idiot», «Du er en skam for etaten» og «Du kan råtne i helvete» er blant meldingene den tidligere lensmannen har mottatt den siste tiden, forteller den pensjonerte lensmannen til Haugesunds Avis.

De ufine tilbakemeldingene har kommet etter at han deltok i TV-serien «Hvem drepte Birgitte» på TV2.

- Jeg kan ikke si annet enn at det er direkte trist at man skal oppleve å trues for å stå fram i et TV-program. Jeg har bare fortalt min versjon av saken, og har ingenting å skjule. At man skal motta slike meldinger på grunn av dét, er for meg uforståelig, sier Torstveit til Dagbladet.

Ikke anmeldt

Han har selv ikke brydd seg om å telle hvor mange sjikanerende meldinger som har kommet inn, men beskriver omfanget som «en del». Han har imidlertid ikke anmeldt noen av episodene, til tross for at flere av dem har vært sendt fra personer som står fram med fullt navn.

- Nei, det kommer jeg nok ikke til å gjøre. Jeg sletter bare meldingene fortløpende. Det er ikke akkurat noe å ta vare på. Jeg tar heller med meg at reaksjonene jeg har fått i all hovedsak har vært positive, sier Torstveit.

Glemmer aldri saken

BØR ETTERFORSKES: Kripos snakker om hvorfor drapet på Birgitte Tengs bør etterforskes på nytt. Video: NTB Scanpix Vis mer

Ifølge den tidligere lensmannen har meldingene i hovedsak kommet i forbindelse med de seinere episodene av den populære TV-serien om drapet på Tengs, etter hvert som flere og flere detaljer om etterforskningen har kommet fram.

Birgitte Tengs (17) ble funnet drept i nærheten av sitt hjem 6. mai 1995. Tengs sin fetter ble først dømt for drapet, men seinere frikjent i lagmannsretten. Han ble likevel dømt til å betale Tengs´ foreldre oppreisning i en sivil sak. Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg dømte i 2003 den norske staten til å betale erstatning til fetteren fordi erstatningsdommen gikk for langt i å forutsette at fetteren var skyldig.

Birgitte Tengs-saken ble i januar 2016 den første saken som ble tatt opp av den nye cold case-enheten i Kripos. Selv har ikke Torstveit klart å legge saken bak seg.
(Saken fortsetter under grafikken)


- Dette er en sak jeg kommer til å leve med hele livet, sier han.

Drapstruet journalist

Mannen som står bak TV-serien om Tengs-drapet, journalist og regissør Bjørn Olav Jahr, har selv opplevd å bli truet på livet i forbindelse med sin omtale av politisaker. Da Dagbladet intervjuet Jahr tidligere i år, fortalte han om truslene.

I oktober i fjor slapp han boka «Drapene i Baneheia. To historier. En sannhet». Der slo forfatteren og journalisten fast at utfallet av rettssaken egentlig burde vært et helt annet. Han mener bevisene taler for at Kristiansen er utsatt for justismord, og egentlig er uskyldig.

- Jeg merker at det er høy temperatur i debatten, og jeg har fått noen få trusler i etterkant av bokutgivelsen. Det mest ekstreme har vært en SMS med ordlyden «skulle hatt et nakkeskudd», fortalte Jahr, som valgte å ta kontakt med politiet i etterkant av truslene.

- Man kan ikke sette seg ned og gruble på det som blir sagt. Jeg har skrevet denne boka, og står for det som står der. Jeg tror folk får bildet av Viggo Kristiansen i hodet hver gang de hører om saken, og ser automatisk på ham som en bestialsk drapsmann. Så kommer jeg nå, mer enn 17 år seinere, og sier at han er uskyldig, sa Jahr.