Møtte bedrageren som lurte henne: - Vi har tapt 1,8 millioner kroner

- Levde i et «vestkant-miljø» med behov for penger.

 PREGET :  Elisabeth Skullerud forteller til Dagbladet at telemarkskvinnen mottok 60 000 kroner i provisjon for billetter hun aldri solgte. Hovedfoto: Marius Evensen / Dagbladet. Foto (innfelt): Åsa Bergem.
PREGET : Elisabeth Skullerud forteller til Dagbladet at telemarkskvinnen mottok 60 000 kroner i provisjon for billetter hun aldri solgte. Hovedfoto: Marius Evensen / Dagbladet. Foto (innfelt): Åsa Bergem.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO TINGHUS (Dagbladet): Denne uka pågår det en rettssak i Oslo tingrett mot en kvinne i 20-årene fra Telemark som er tiltalte for nesten 20 tilfeller av økonomisk bedrageri og tyveri.

Et av firmaene som hevder seg lurt av kvinnen er et eventfirma fra østlandet. Elisabeth Skullerud er daglig leder i firmaet, som blant annet driver med billettsalg til store show og konserter.

Kvinnen, som nå sitter i varetekt, fikk «jobb på prøvetid» i firmaet, gjennom en felles venn som allerede jobbet der. Den tiltalte kvinnen fikk en kontrakt på 30 dager, hvor oppgaven i hovedsak var å selge billetter, forteller Skullerud.

I begynnelsen av perioden gikk arbeidsforholdet tilsynelatende på skinner.

 TILTALT :  Dette bildet av den tiltalte kvinnen ble tatt av en profesjonell fotograf, men ifølge fotografen ble aldri bildet betalt for. Foto: Åsa Bergem.
TILTALT : Dette bildet av den tiltalte kvinnen ble tatt av en profesjonell fotograf, men ifølge fotografen ble aldri bildet betalt for. Foto: Åsa Bergem. Vis mer

- Hun gjorde det veldig godt under prøvetida. Vi oppfattet henne som en meget god selger. Blant annet et salg på 1660 billetter til et stort firma. Pluss flere salg til en del mindre advokatfirmaer, sier Skullerud til Dagbladet.

- Forfalsket Telemarkskvinnen viste kontrakter til Elisabeth på at hun hadde solgt billetter for i alt 1,8 millioner kroner. Firmaet fjernet derfor en mengde billetter fra forskjellige utsalgssteder i den tro om at billettene nå var solgt ut.

Dessverre var det hele tilsynelatende for godt til å være sant.

- Etter at hun mottok provisjonen på 60 000 kroner fra oss - for salgene, så vi mindre til henne. Jeg begynte etter hvert og ane at noe var galt, og ringte rundt til de forskjellige firmaene. Det viste seg at ingen av billettsalgene var reelle, hevder Skullerud.

Hun ble sjokkert.

 - BLE LURT :   Skullerud fikk et godt inntrykk av kvinnen i startfasen, men det endret seg raskt da firmaet hun er daglig leder for, angivelig ble lurt trill rundt av telemarkskvinnen. Foto: Marius Evensen / Dagbladet.
- BLE LURT : Skullerud fikk et godt inntrykk av kvinnen i startfasen, men det endret seg raskt da firmaet hun er daglig leder for, angivelig ble lurt trill rundt av telemarkskvinnen. Foto: Marius Evensen / Dagbladet. Vis mer

- Jeg trodde ingen hadde skrupler til å forfalske underskriften til kjente personer i store firma, på den måten som hun gjorde. Jeg trodde ikke det var mulig, forteller en oppgitt Skullerud.

Firmaet bestemte seg derfor å anmelde kvinnen for de 60 000 kronene hun fikk i provisjon, for salgene som aldri fant sted.

- Men jeg ser på det som at vi har tapt 1,8 millioner kroner. Jeg vil ikke avslå at vi vil gå videre med dette kravet. Tapet vårt er mye større enn det vi vil få dekket ved en eventuell dom nå, sier Skullerud.

- Vil forandre seg Kvinnens forsvarer i denne saken er advokat Alexander Solhus. Han forteller at kvinnen har innrømmet omtrent samtlige forhold hun er tiltalt for.

- Hun erkjenner de fleste forhold i denne saken og forteller at hun nå ønsker å forandre seg, sier Solhus til Dagbladet.

OSLO TINGHUS: Det er her rettssaken mot kvinnen i 20-årenehar blitt ført. Foto: Agnete Brun / Dagbladet.
OSLO TINGHUS: Det er her rettssaken mot kvinnen i 20-årenehar blitt ført. Foto: Agnete Brun / Dagbladet. Vis mer

- Hva har hun sagt om motivet bak dette?

- Hun har levd en livsstil hvor hun har hatt behov for penger, og egne midler har ikke strukket til. Nå er hennes mål å komme ut av omgangskretsen hun betegner som «vestkant-miljø», sier forsvareren til Dagbladet.

- Har vært kjempetøft. For firmaet som føler seg lurt av telermarkskvinnen er det verre.

- Det har hatt veldig mye å si for vårt firma og økonomisk sett har dette rammet oss veldig hardt. Det er klart vi må gjøre mange brannslukkingsarbeider for å lønne våre ansatte rett og slett. Det har vært kjempetøft, sier lederen.

Skullerud forteller likevel at hun ser en vei ut av dette.

 TATOVERINGSMAGASIN:  Den profesjonelle fotografen, som tok disse bildene, forteller at den  bedrageritiltalte kvinnen fortalte at bildene skulle være til et tatoveringsmagasin. Bildene ble aldri betalt for. Foto: Åsa Bergem.
TATOVERINGSMAGASIN: Den profesjonelle fotografen, som tok disse bildene, forteller at den bedrageritiltalte kvinnen fortalte at bildene skulle være til et tatoveringsmagasin. Bildene ble aldri betalt for. Foto: Åsa Bergem. Vis mer

- Vi er et lite firma og vi har drevet med dette i mange år - uten å ha noe negativt på oss. Vi har alltid jobbet rent. Det vet alle de vi jobber med, sier Skullerud.

Mange tilfeller Dette tilfellet er kun deler av tiltalen. Til sammen skylder kvinnen 261 604 kroner, diverse alkohol og klær - til et titalls personer og firma hvis hun blir dømt, viser tiltalen.

I går snakket Dagbladet med en familie fra Stavanger som hadde angivelig ble svindlet da familien trodde de kjøpte billetter til en Justin Bieber-konsert.

I tillegg er hun blant annet tiltalt for å ha:

• Forledet NN til å utbetale seg i alt 24 000 kroner som et forskudd på leie av en leilighet som det var inngått leieavtale på. Hun unnlot å opplyse at hun ikke var berettiget til dette, og at det ikke var en reell leieavtale.

 - BEDRAGERI:  Denne familien fra Stavanger betalte for Justin Bieber-billetter de hevder de aldri fikk, forteller Anne Hundhammer. Fra venstre: Madelen Hundhammer (11), mor Anne Hundhammer og Filip Hundhammer (8). Foto: Marius Evensen / Dagbladet.
- BEDRAGERI: Denne familien fra Stavanger betalte for Justin Bieber-billetter de hevder de aldri fikk, forteller Anne Hundhammer. Fra venstre: Madelen Hundhammer (11), mor Anne Hundhammer og Filip Hundhammer (8). Foto: Marius Evensen / Dagbladet. Vis mer

• Forledet NN til å betale henne til sammen kr 16 000 ved å si at hun hadde betalt ned gjeldsforpliktelser, og at NN derfor skyldte henne penger, og videre ved å si til NN at hennes mor var plastisk kirurg som ville gi NN en plastisk operasjon dersom hun utbetalte kr 8000,- på forskudd, til tross for at dette ikke var riktig.

• Forledet NN og NN til å utbetale henne kr 8 000 ved å be om forskudd på lønn for en jobb som dagmamma som hun ikke hadde til hensikt å utføre.

• Forledet NN, som hun hadde fått kontakt med gjennom en dating-side på internett, til å ta ut kontanter til henne samt gjøre vareinnkjøp for henne med hans bankkort til en samlet verdi av kr 24 996, ved å fortelle ham at hun hadde mistet bankkortene sine og at hun ville overføre beløpene tilbake til ham gjennom nettbanken, til tross for at hun ikke hadde til hensikt å tilbakebetale beløpet.

Dommen i saken kommer trolig i slutten av denne uka.

 - KONSEKVENSER:  - Det har hatt veldig mye å si for vårt firma og økonomisk sett har dette rammet oss veldig hardt. Foto: Marius Evensen / Dagbladet.
- KONSEKVENSER: - Det har hatt veldig mye å si for vårt firma og økonomisk sett har dette rammet oss veldig hardt. Foto: Marius Evensen / Dagbladet. Vis mer