Møtte bin Laden

Mulla Krekar, som har opphold i Norge, møtte Osama bin Laden flere ganger på 80-tallet og fikk militær trening i Afghanistan. Han har også undervist ved en skole som var knyttet til bin Ladens nettverk den gang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Møtene med Osama bin Laden fant sted før han ble kjent og før al-Qaida-nettverket oppsto.

- Osama var ikke et stort navn den gangen. Han var en av mange arabere som deltok i den afghanske hellige krigen (mot Sovjets okkupasjon). Krekar møtte ham ved flere anledninger, men det var ikke en stor ting i den perioden, forteller en som jobbet sammen med Krekar til «Brennpunkt»s journalist.

NRKs «Brennpunkt»-redaksjon viste i går dokumentaren «Jakten på mulla Krekar». Dagbladet har fått tilgang til materiale som ikke ble vist i TV-programmet.

Militær trening

Som mange glødende islamister på 80-tallet ble også mulla Krekar, som egentlig heter Najmuddin Faraj Ahmad, trukket inn i den hellige krigen mot Sovjets okkupasjon av Afghanistan. Tidlig på 80-tallet var Krekar flere ganger inne i det okkuperte Afghanistan. Her fikk han militær trening i en av leirene til motstandslederen Gulbuddin Hekmatyar. Hekmatyar var blant dem som mottok mest støtte av den amerikanske etterretningsorganisasjonen CIA. USA var tungt inne med penger og våpen til de hellige krigerne som sloss mot Sovjets okkupasjon. Med bin Laden i spissen dannet mange av disse krigerne nettverket al-Qaida.

Lærer

I 1984 kom Krekar til byen Peshawar i Pakistan, som var sentrum for motstandskampen, og fikk jobb som lærer ved Imam Abu Hanifa-instituttet. Skolen er blant annet knyttet til en organisasjon finansiert av den styrtrike Osama bin Laden.

Det er en tidligere lærerkollega som i intervju med «Brennpunkt»s journalist forteller om Krekars engasjement i Afghanistan og at han på denne tida møtte Osama bin Laden.

Benekter kontakt

Selv benekter mulla Krekar kontakten med Osama bin Laden i «Brennpunkt»-intervjuet, som ble gjort i det kurdiske Nord-Irak, der Krekar kjemper en bitter kamp mot rivaliserende kurdiske organisasjoner.

- Jeg har verken sett Osama eller blitt godt kjent med ham.

Men han tar ikke avstand fra Osama bin Laden.

- Osama bin Laden er troverdig, ærlig og lojal mot islam. Men dette betyr ikke at vi støtter alle hans standpunkter.

Krekar benekter at han har opprettholdt kontakten med bin Laden og al-Qaida etter at han kom til Norge i 1991.

KONTAKT: Mulla Krekar fikk militær trening og møtte bin Laden på 80-tallet.