Møtte broren etter 24 år

For 24 år siden ble Fukie Hamamoto (47) kidnappet av nordkoreanske agenter. Hun skulle brukes til å lære opp deres framtidige agenter. I dag fikk hun møte broren sin igjen. Men om to uker må hun tilbake til Nord-Korea.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

I alt fem kidnappere japanere kom i dag tilbake til Tokyo. De er trolig de eneste som har overlevd de 24 årene i Nord-Korea, totalt isolert fra sine familier i Japan.

Det ble en hjemkomst der tårer blandet seg med smil og inderlige omfavnelser. Familiemedlemmer med blomsterbuketter, japanske flagg og plakater med «Velkommen hjem» møtte de fem hjemvendte ved flytrappen på Haneda-flyplassen utenfor Tokyo.

De fem, som nå er i 40-årene, kom fra Nord-Korea i et spesialfly. De skal være på besøk i Japan i to uker.

Japanerne ble kidnappet fra sine hjembyer nord i Japan, og er trolig de eneste gjenlevende av de 13 personene Nord-Korea har innrømmet å ha bortført. De skulle lære bort japansk språk og kultur til nordkoreanske spioner.

Giftet seg

Blant de fem var Fukie Hamamoto (47) som gikk ned flytrappen sammen med sin mann, Yasushi Chimura (47). De to ble kidnappet sammen, holdt atskilt for en lengre periode, men kunne senere være sammen. De giftet seg senere og fikk en datter og to sønner som alle tre fortsatt er i Nord-Korea.

- Jeg er så glad for å kunne møte dere igjen, sa en strålende Fukie Hamamoto på en pressekonferanse. -Tusen takk!

- Jeg beklager at jeg har skapt så mange bekymringer for alle, sa Kaoru Hasuike (45), nå gift med Yukiko Okudo (46) som han ble bortført sammen med. De har en sønn som studerer i Nord-Korea.

Den femte var Hitomi Soga (43) som giftet seg med den tidligere amerikanske soldaten og avhopperen Robert Jenkins i Nord-Korea.

Alle virket trette og spente etter reisen og ble etter pressekonferansen brakt til et hotell der de kunne være sammen med slektningene sine uten fotografer, journalister og kamerafolk.

Sjefredaktørene i 21 japanske medier har på forhånd inngått en avtale om å la de hjemvendte være i fred og bare utføre det de kaller «fornuftig reportasje».

Benektet kidnappingene

Nord-Korea har i alle år nektet for å ha bortført japanerne, men i september i år beklaget landets leder, Kim Jong-il, hendelsen, da Japans statsminister Junichiro Koizumi var på besøk. Bortføringen er også tema når de to nasjonene møtes til diplomatiske samtaler i Malaysia 29. til 30. oktober.

Nordkoreanske myndigheter sier åtte andre som ble bortført, er døde av sykdom eller ulykker, eller har begått selvmord. Men mange japanere er rasende over bortføringene og mistenker at de fortsatt er i live eller er offer for noe kriminelt.

Mange frykter at japanerne som nå er på besøk, ikke kan snakke fritt siden de har familiemedlemmer igjen i Nord-Korea.

Hemmelige organisasjoner

To hemmelige, nordkoreanske organisasjoner antas å ha stått bak bortføringene, skrev den engelskspråklige avisen Japan Times for få dager siden.

Organisasjonene er nært knyttet til det nordkoreanske kommunistpartiet, Koreas Arbeiderparti, og har navnene Rom 35 og Operasjonsavdelingen, oppgir japanske og sørkoreanske sikkerhetskilder til avisen.

Opplysningene skal ha blitt bekreftet etter at en japansk undersøkelsesgruppe besøkte Nord-Korea og snakket med de bortførte. Blant annet har de fortalt at de ble kidnappet og brakt om bord i en båt, og at de deretter byttet båt flere ganger før de brakt til den nordkoreanske havnebyen Chongjin. Chongjin er base for Operasjonsavdelingens etterretningsvirksomhet mot Japan.

Rom 35 er mest kjent for å ha stått bak terrorbombingen av et fly fra det sørkoreanske Korean Air i 1987.

Nord-Korea skal ha i alt fem forskjellige overvåkings- og etterretningsorganisasjoner som delvis konkurrerer med hverandre.

<B>LANDET I DAG: Fukie Hamamoto (t.v.) vinker sammen med sin mann, Yasushi Chimura , og Kaoru Hasuike ved Tokyos Haneda lufthavn i dag.
FORSVANT: Først i år innrømmet Nord-Korea overraskende at de faktisk hadde kidnappet 13 japanere for et kvart århundre siden.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer