ENIG MED KRITIKERNE: Torsdag denne uka hadde barne- og likestillingsminister Solveig Horne (Frp) møte med representanter fra nystiftede Kompetansenettverk for kvalitet i barnevern (KIB) som ønsker at politikerne skal diskutere omfattende endringer av hele barnevernssystemet. Foto: Lars Eivind Bones
ENIG MED KRITIKERNE: Torsdag denne uka hadde barne- og likestillingsminister Solveig Horne (Frp) møte med representanter fra nystiftede Kompetansenettverk for kvalitet i barnevern (KIB) som ønsker at politikerne skal diskutere omfattende endringer av hele barnevernssystemet. Foto: Lars Eivind BonesVis mer

Ekspertnettverket KIB vil endre barnevernet

Møtte ekspertene som slår alarm om barnevernet: Horne er enig i kritikken

Solveig Horne (Frp) er enig i at endringer må til i norsk barnevern.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg synes det var et godt møte, sier barne- og likestillingsminister Solveig Horne (Frp) til Dagbladet.

Torsdag denne uka hadde Horne et møte med representanter fra den nystiftede organisasjonen Kompetansenettverk for kvalitet i barnevern (KIB) som ønsker at politikerne skal diskutere omfattende endringer av hele barnevernssystemet.

Den nye organisasjonen består av ulike fagfolk med god kjennskap til norsk barnevernpraksis, deriblant mer enn 20 sakkyndige psykologer.

Statsråden sier hun er glad for at de mange sakkyndige med sterke meninger om norsk barnevernpraksis nå har organisert seg i KIB.

- Samme virkelighetsoppfatning

- Det er mye fagkompetanse i KIB. Jeg oppfordrer barnevernet ute i kommunene til å benytte seg av den kompetansen de besitter, sier Horne.

Ministeren understreker at hennes departement allerede arbeider med flere av de sakene som KIB er opptatt av.

Hun viser til barnevernsreformen som nylig er vedtatt i Stortinget og lovutvalget som leverte sine forslag til ny barnevernlov i september i fjor.

- Dette samsvarer med det som KIB tar opp. Jeg er glad for at vi har samme virkelighetsoppfatning. Det foregår mye godt i barnevernet, men det er også kritikk og den skal vi ta på alvor. Mye av det KIB etterlyser handler om kompetanse og kunnskap. Vi har varslet at vi vil komme med en kompetansestrategi til høsten. Med dette, sammen med nytt lovverk og barnevernsreformen, så er vi ikke langt fra hverandre i det hele tatt, sier Horne.

- Alvorlig med ni saker i EMD

- Så du er enig i at endringer må komme?

- Ja, det har jeg vært tydelig på hele veien. Det er det vi har jobba for disse fire åra. Vi har hatt mange forslag som har fått gjennomslag på Stortinget, og som vi jobber med nå for å endre barnevernet til det bedre, sier barne- og likestillingsministeren.

- Hva tenker du om de ni sakene som Den europeiske menneskerettsdomstolen (EMD) har kommunisert mot Norge? Kommer vi helskinna igjennom?

- Det får vi se. At EMD har kommunisert ni barnevernssaker mot Norge er alvorlig. Vi får avvente hva som kommer derfra - når dom faller, sier Horne.

Fornøyde

KIB-psykologene følte at statsråden virkelig lyttet til hva de hadde å si under møtet torsdag.

- Vi blir tatt på alvor og sett på som noe annet enn en rabulistisk aktivistorganisasjon for misfornøyde foreldre og forsvarere av det biologiske prinsipp, sier psykolog Kjell Olaf Edvardsen.

Initiativtaker og psykolog Einar Salvesen ser positivt på et videre samarbeid med barne- og likestillingsministeren.

- Horne sa at vi har en felles forståelse av hva som skjer der ute, nemlig at det kan svikte i alle ledd i enkeltsaker i barnevernet. Det uttrykte hun helt klart, og det er viktig som et utgangspunkt. Det var i grunnen målet vårt for møtet, sier Salvesen.