- Møtte elsker naken under pelsen

Britene velter seg i historier om prinsesse Diana, prins Charles og resten av kongehusets medlemmer. I går sto butler Paul Burrell fram i et eksklusivt intervju i avisa Daily Mirror - og han planlegger også et eget TV-show om hva han opplevde i de kongelige kulissene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I fem dager har engelske aviser hver dag hatt fra to til åtte sider med avsløringer i kjølvannet av at rettssaken mot Paul Burrell sensasjonelt ble droppet sist fredag. Hundretusenvis av ord, som kaster et skremmende lys på det britiske kongehuset, aristokratiet og rettsvesenet. Og dette sjiktet av det britiske samfunnet virker i sannhet som det reineste galehus.

Da rettssaken havarerte, sa Burrell at dronningen «sto opp for meg». Andre ville ha sagt at «det var på tide», nesten to år etter at politiet hadde siktet ham for å ha stjålet gjenstander fra prinsesse Diana. Saken ble avblåst etter at dronning Elizabeth fortalte at Burrell for flere år siden hadde fortalt at han hadde tatt vare på enkelte av Dianas eiendeler.

I mellomtida har Paul Burrell hatt et helvete. Og fått flere hundre tusen pund i gjeld til sine advokater. Det forklarer at han nå må selge sine historier for å betale gjelden.

I går ble hans egen historie om rettssaken og dens forhistorie offentliggjort i Daily Mirror - som vant kappløpet med over 300 andre mediehus: Det gir 300000 pund (3,5 millioner kroner) i butlerkassa, og i tillegg får han vel 100000 pund for å stille opp i et TV-program, og tilsvarende for å stille opp i et annet. Men den store inntekten kommer nok fra selvbiografien - når den kommer.

Spesielle krav

Men i mellomtida kan vi følge med i politiforklaringen, som stadig lekker ut (uten betaling?). For eksempel om den gang da Charles var på sykehus etter et rideuhell:

- Jeg skulle se etter ham og bringe all mat og drikke fra Highgrove (prinsens hjem) til sykehuset. Jeg måtte også ta med møbler og malerier, og han ville bare spise og drikke med krystallglass og sølvtallerkener fra Highgrove, forteller Burrell - og legger til:

- Når naturen krevde sitt, måtte tjeneren holde urinflaska...

Da var det andre og mer naturlige lyster prinsesse Diana hadde, i hvert fall etter at hun var separert. Fortsatt ifølge Burrell:

Naken i bare pelsen

- På en av sine fødselsdager bar prinsessen øreringer av safirer og diamanter og så absolutt strålende ut. Hun gikk ovenpå og kledde seg naken, tok på ei pelskåpe og gikk for å møte Hasnat Khan (elskeren på det tidspunktet).

- Hun var glad i mange menn, men hun elsket Hasnat Khan og tigget ham om å gifte seg med henne. Hun ba meg om å undersøke om det var mulig for dem å gifte seg borgerlig. Men jeg måtte fortelle henne at det var det ikke.

Burrell forteller også om hvordan han smuglet Khan - en framstående hjertekirurg - inn og ut av Kensington Palace, flere ganger i bilens bagasjerom.

Men Burrell - som Diana bare kalte «The Rock» (klippen) - forteller også om andre sider ved den ensomme prinsessen, som brukte de fleste seine kveldstimene til å snakke i telefonen - som hun trodde ble avlyttet. Hun hadde ingen forståelse for passende tid og tidspunkter:

- Jeg sto i praksis til tjeneste 24 timer i døgnet. Det var ikke uvanlig at Diana og jeg kjørte rundt om kvelden for å besøke de prostituerte. Prinsessen kom på fornavn med flere av dem, og hun hadde stor moro av å rulle ned vinduet så de kunne snakke med henne. Hun hadde også glede av å gi dem penger og be dem gå hjem - spesielt når det var vått og kaldt.

Ifølge Burrell ga Diana ofte bort 50-pundsedler (nesten 600 kroner) og hun kjøpte selv klær til dem - en gang ga hun bort pelskåpa hun selv hadde på seg.

Burrell forteller også om det dårlige forholdet mellom Diana og Charles:

- På offisielt besøk i Praha kom prinsesse Diana ned fra sitt rom iført en svart og hvit kjole. Og prins Charles sa til henne at hun så ut som et mafiamedlem. En annen gang - i Japan - hadde hun på seg en skotskrutet drakt, og han sa hun liknet en flyvertinne.

Slik «hygget» prins Charles og prinsesse Diana seg sammen - før ekteskapet sprakk. Alt ifølge Dianas butler Paul Burrells politiforklaring. Som hans advokater nå har lekket ut til pressen.

Charles kastet bok

Forholdet ble verre etter at Diana og Charles flyttet fra hverandre:

- Jeg husker at prins Charles ved en anledning kastet ei bok etter meg og sa at jeg aldri skulle diskutere hans gjøremål med prinsesse Diana. Da hun ringte dagen før hadde jeg fortalt henne at han var ute, skal Burrell ha fortalt i sin politiforklaring.

- Jeg spurte ham (prins Charles) spesielt om han ville at jeg skulle lyve, og han svarte «ja».

Rettssaken for tyveri mot Dianas hovmester ble avlyst da dronningen på fredag plutselig husket, og fortalte sin sønn Charles, at hun hadde bevis for at hovmesteren var uskyldig. Det hadde hun tidd om (eller glemt) i fem år, og spørsmålet ble reist: Diskuterer ikke kongehuset en rettssak hvor de er implisert?

Svaret er åpenbart nei. Og det vet vi fra før: The Windsor Family snakker ikke mye sammen. Når Charles vil spasere i hagen i Balmoral om sommeren, ringer hans privatsekretær dronningens ditto og spør om det passer. Og svaret er nei dersom dronningen har sin formiddagstur. Da må sønnen vente...

Ikke på talefot

Før rettssaken ble avlyst, var det også øyeblikk da en tilhører måtte klype seg i armen. For eksempel da Dianas mor opplyste at hun i månedsvis før datteren døde ikke hadde snakket med henne, og at brev hun hadde sendt, ble returnert uåpnet. På spørsmål om hun fant det underlig, sa hun «nei».

Tragedien fortsetter. Og etter hvert får vi kanskje også vite sannheten om innholdet i Dianas «kronjuveler», det forsvunne skrinet som Dianas søster (Sarah McCorqudale, populært kalt McCrocodile) desperat har forsøkt å få fatt i: Var det kanskje avslørende brev fra prins Philip, eller lydbånd som avslører hvem som voldtok en av hennes tjenere?

FORLOVET: Charles og Diana på vei til sitt første offisielle oppdrag sammen - i 1981, før de giftet seg.
LYKKELIGE DAGER: Dronning Elizabeth og prinsesse Diana i et humørfylt øyeblikk i 1987. Seinere ble forholdet mellom de to veldig anstrengt.
BADENYMFE: Diana på badeferie på den franske riviera i 1997, halvannen måned før hun ble drept i bilulykken i Paris.
PÅ TUR: Prins Charles sammen med William og Harry på tur i hagen ved Balmoral-slottet, der Charles ikke kan gå hvis dronningen har sin formiddagstur.
BUTLER OG VENN: Paul Burrell fulgte Diana verden rundt. Her er han i bakgrunnen under et besøk i Bosnia i 1997.