Møtte ikke i retten - kan slippe tiltale

Frank Tandberg skulle møtt for Oslo byrett i dag. Men for fjerde gang møtte han ikke opp, og nå kan han snart slippe tiltale. Saken er foreldet om to måneder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frank Tandberg var tiltalt for grov vold og for å ha holdt to 16 år gamle jenter med makt borte fra foreldrene. Dette skal ha skjedd i januar 1995, og saken har vært forsøkt tatt opp fire ganger.

Brakk foten

Problemet er at tiltalte ikke har vært å oppdrive de fire gangene saken har vært forsøkt fremmet for retten. Siste forsøk var i dag.

- Frank Tandberg var stevnet og forsvareren hans mente på forhånd at han ville møte. Men så fikk forsvareren en tekstmelding på mobiltelefonen sin om at hans klient befant seg i den polske byen Sakopane med brukket fot, forteller politiadjutant Morten Bentsrød til Dagbladet :på nettet.

- Jeg fikk tekstmeldingen en halvtimes tid før rettsmøte skulle begynne, sier forsvarer Bjørn Meltzer som syns det var litt merkelig at hans klient ikke møtte i retten.

Dermed ble det ingen rettsak i dag heller. Og nå begynner det å haste.

- Det lovbruddet Tandberg er tiltalt for har en strafferamme på tre år, og en foreldelsesfrist på fem år, sier Bentsrød.

Det betyr at Tandberg kan slippe tiltale dersom saken ikke kommer opp før januar neste år.

- Sanden er i ferd med å renne ut av timeglasset, og vi forsøker å presse byretten til å ta opp saken før den foreldes, sier Bentsrød.

Det ser mørkt ut for påtalemyndighetens mulighet for å stille Tandberg for retten.
- Jeg er opptatt i retten til langt over foreldelsesfristen. Min oppfatning er at politiet må kaste kortene i denne saken, sier Meltzer til Dagbladet :på nettet.

Hvis ikke må Tandberg bytte forsvarer, og det er lite sannsynlig - Meltzer er hans faste forsvarer.

Gyldig fravær

Dersom Tandberg kan legge fram en gyldig legeerklæring på beinbruddet er det ikke ulovlig å være fraværende. Ifølge forsvareren er en slik legeerklæring allerede på vei til byretten.

Ifølge påtalemyndigheten kom nyheten om tiltaltes utenlandsopphold med påfølgende beinbrudd overraskende.

Forfatter

Saken ble første gang forsøkt fremmet for retten i 1996. Da var Tandberg ikke gjort kjent med tiltalen, og møtte ikke i retten. Det har han ikke gjort de tre neste gangene heller. Frank Tandberg er tidligere dømt for hallikvirksomhet. På begynnelsen av 90-tallet fikk han utgitt sin første novelle, til gode kritikker fra anmelderne. Tandberg ble kjent da han skjøt ned Espen Lie på åpen gate i Oslo. Han ble senere frikjent av retten for skyteepisoden.