Møtte mora utenfor tinghuset - nekter å forklare seg

Datteren til foreldreparet (46) skulle egentlig vitne i dag, men har snudd.

MØTTE MOREN SIN HER: Alt lå til rette for at datteren skulle forklare seg, men etter krav om at foreldrene ikke skulle være til stede. Likevel møtte datteren og moren hverandre utenfor tinghuset like før vitnemålet skulle starte. Foto: Tomm W. Christiansen
MØTTE MOREN SIN HER: Alt lå til rette for at datteren skulle forklare seg, men etter krav om at foreldrene ikke skulle være til stede. Likevel møtte datteren og moren hverandre utenfor tinghuset like før vitnemålet skulle starte. Foto: Tomm W. ChristiansenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ELVERUM (Dagbladet): Klokka 13.30 i dag skulle etter planen det siste offeret vitne i overgrepssaken i Nord-Østerdal tingrett.

Før vitnemålet krevde hun at hennes to tiltalte foreldre (46) ikke skulle være til stede under forklaringa, noe som ble akseptert av partene.

Retten tok så en pause, men i pausen har offeret og moren møttes, opplyste offerets bistandsadvokat Anne Kristine Bohinen like før retten kom i gang igjen.

- Her har jeg løpt Elverum rundt for å beskytte henne. Men i pausen treffer hun sin mor. Vi har fått et problem. Hun ønsker ikke å forklare seg, sa Bohinen.

De møttes utenfor tinghuset i pausen, ble det opplyst. Nå nekter jenta å forklare seg i retten.

- Dette er forferdelig. Jeg skjønner ikke at det går an, brøt admninstrator Tom Urdahl inn.

Den tiltaltes morens forsvarer, advokat Anniken Mellegaard, sa i retten at hennes klient ikke var klar over at datteren sto utenfor i pausen.

- Det var datter som oppsøkte mor og ikke motsatt. Jeg avviser at moren har sagt til datteren at hun ikke skal forklare seg, sa Mellegaard.

Til Dagbladet sier advokaten at hun selv ikke ble vitne til det som skjedde, men har blitt fortalt at mor og datter traff hverandre, ga hverandre en klem og utvekslet et par ord.

- Jeg synes generelt at det er synd at hun ble utsatt for at så mange kom ut i pausen, sier Mellegaard, som primært ønsker at jenta skal forklare seg, eventuelt at hennes tidligere forklaringer blir opplest.

- Vi ønsker saken mest mulig belyst, sier hun.

Administrator Urdahl spurte i retten hvor hjelpeapparatet rundt datteren var hen.

- Jeg har ikke bestemt meg om jeg skal rette kritikk mot mora, men jeg retter kritikk mot barnevernet i Alvdal som skulle passe på henne, sa Urdahl.

Like etterpå kom jenta inn i rettssalen. Der ble hun forklart at hun ikke er nødt til å forklare seg. På spørsmål om hun likevel er villig til å forklare seg, sa hun: - Nei.

Nå blir trolig hennes tidligere forklaringer til politiet i stedet avspilt for retten.

Disse forklaringene er omstridte av flere grunner. I de første politiavhørene var ingen advokater til stede med barnet, mens hun ved et dommeravhør ved en senere anledning skal ha blitt påvirket av både faren sin og sin daværende advokat.

Admninstrator Urdahl har nå trukket seg tilbake for å vurdere om forklaringene skal leses opp i retten. En endelig avgjørelse er ventet i 15-tida.

Dagbladet har foreløpig ikke kommet i kontakt med personene fra Barnevernet som var med offeret.

VG Nett skriver at avisas reporter ble vitne til episoden. Avisa skriver at den tiltalte nabomoren traff datteren i første etasje og at de ga hverandre en klem og snakket kort med hverandre.

- Hun ville ut og ta seg en røyk. Vi visste ikke om moren, sier en barnevernsansatt til VG Nett.

Like etter klokka 15.00 avsa dommeren en kjennelse som godtok at forklaringene blir opplest.