Møtte mystisk kvinne

LOMÉ: Kona til den beryktede opprørslederen Foday Sankoh i Sierra Leone er direkte innblandet i saken mot den kokainsiktede Frp-kjendisen Henning Holstad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det fikk Dagbladet i går kveld bekreftet av en togolesisk kilde med nært kjennskap til etterforskningen.

- Saken er meget delikat. Det at fru Sankoh er innblandet, gjør affæren mer komplisert for de to nordmennene, sier kilden.

Skjulte ansiktet

To dager før de Holstad og hans 31-årige kollega og underordnede ble arrestert 20. september, kom en fornem afrikansk kvinne og to nigerianske forretningsmenn til baren på hotellet Krimas i Lomé.

- Kvinnen skjulte ansiktet sitt. Det samme gjorde hun dagen etter, da hun kom tilbake med enda en nigerianer. Det var dagen etter dette nordmennene ble arrestert, forteller en ansatt ved hotellet til Dagbladet.

Det er ikke klart om det var fru Sankoh de to nordmennene møtte i baren. Det som er klart, er at en av nigerianerne driver eksport- og importvirksomhet i Lomé.

Fru Sankoh oppholder seg i Togos hovedstad Lomé etter at mannen hennes ble arrestert i Sierra Leone tidligere i år. Foday Sankoh ledet opprørsbevegelsen RUF, og er ansvarlig for nedslaktingen og lemlestelsen av tusener av sivile under borgerkrigen som fremdeles raser i landet.

Holstad og hans kollega ble i går tidlig avhørt etter tur av en forhørsdommer i justispalasset i Lomé. Iført håndjern og voktet av væpnede fengselsbetjenter, ble de to ført til fots til og fra sentralfengselet i byen.

- Lurt

Begge nektet blankt for å ha gjort noe ulovlig da vi snakket med dem på gangen i justispalasset.

- Jeg er lurt trill rundt av forretningsforbindelsene mine. Jeg har tapt mange penger, sier Holstad til Dagbladet.

Anklagene om besittelse av narkotika og militært materiell avviser han som «sprøyt».

De to nordmennene var begge glade for å treffe norske journalister, men ønsket ikke å gå i detaljer om hvilke ærend de har hatt i Togo.

- Jeg skal fortelle dere hele historien seinere i dag. Jeg har litt av hvert å fortelle om, sa Holstad. Men i går ettermiddag nektet både forhørsdommeren og påtalemyndigheten oss å besøke nordmennene i fengselet.

- Jeg skal nå vurdere saken. Dokumentene er hemmelige, og jeg vil ikke uttale meg om dem, sier dommeren selv.

Isolert

I to uker har nordmennene vært innesperret på en celle med ti fanger. De to snakker ikke fransk, og har vært tilnærmet isolert fra omverdenen. Ved å betale en libanesisk fange har de hver dag fått mat utenfra. I cella sitter både voldsforbrytere og mentalt syke fanger, men nordmennene har ikke følt seg direkte truet.

- Vi er fysisk i god form, men psykisk er vi slitne, sier 31-åringen.

Han bekrefter overfor Dagbladet at de er siktet for bruk og besittelse av kokain og for å ha tatt med seg ulovlige walkie-talkier inn i landet.

- Det dreier seg ikke om kokain, men om koffeintabletter. Og walkie-talkiene jeg hadde på hotellrommet mitt, kan brukes lovlig over hele Europa, sier 31-åringen.

Han er ansatt hos Holstad, og ble invitert til Togo som en påskjønnelse for godt arbeid.

I følge en person som kjenner etterforskningen er det ingenting som tyder på at nordmennene kan bli løslatt før mandag eller tirsdag i neste uke.

TILBAKE i FENGSEL: Lenket til hverandre med håndjern og væpnede fangevoktere , blir Henning Holstad og hans kollega ført tilbake til fengselet etter å ha forklart seg for en forhørsdommer.