Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Møtte Norges ambassadør like før attentatet

Libanons tidligere statsminister Rafik Hariri hadde møte med Norges ambassadør i Syria, Svein Sevje, bare 20 minutter før han ble drept i et terrorangrep i Beirut.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En ukjent islamistisk gruppe tok i kveld på seg skylden for bombeangrepet, viste en videotape som ble offentliggjort på fjernsynsstasjonen Al-Jazeera. Gruppen sier Hariri ble drept på grunn av sine bånd til regimet i Saudi-Arabia. Angrepet var et selvmordsangrep.

Den norske ambassadøren hadde et kort møte med Hariri bare 20 minutter før den kraftige bomben eksploderte, opplyser utenriksdepartementets pressetalskvinne Anne Lene Dale Sandsten til NTB. Til sammen ti personer ble drept og rundt 100 såret i sentrum av Beirut.

Til NRK sier Sevje at angrepet trolig var rettet mot opposisjonen i Libanon. Landets president, Emile Lahoud, fordømte mandag terrorangrepet og kalte det et angrep mot landets stabilitet. Han kalte straks sammen til krisemøte med sine sikkerhetsrådgivere.

- Dette angrepet vil ikke stanse fredsprosessen som Libanon har valgt å følge, sa Lahoud. Han beordret tre dager landesorg fra og med tirsdag.

Gikk av

Hariri var statsminister i Libanon fem ganger og gikk av i oktober i fjor. Bakgrunnen for at 60-åringen gikk av var en lovendring som gjør det mulig for den syrisk-støttede presidenten å forlenge sin embetstid.

Det var i kveld foreløpig uklart hva Hariri og ambassadør Sevje hadde hatt møter om. Ambassaden i Syria har også ansvaret for Libanon. Trolig var møtet et rutinemøte som ledd i kontaktsamtalene med Beirut.

Bombeaksjonen var rettet mot Hariris bilkortesje og skjedde like ved St. Georges-hotellet, det gamle diplomathotellet ved havnepromenaden i Beirut.

Flere av Hariris vakter skal være blant de drepte. De første meldingene gikk ut på at Libanons tidligere økonomiminister Basil Fuleihan også var drept, men ifølge informerte kilder ligger han sammen med tidligere ministerkollega Samir al-Jisr på intensivavdelingen ved det amerikanske sykehuset i Beirut.

EntreprenørRafik Bahaa Edine Hariri var sønn av en sunnimuslimsk bonde i Saida i Sør-Libanon. Han måtte avbryte sine studier i Beirut på grunn av pengemangel og var en tid tilknyttet Den arabiske nasjonalistbevegelsen ANM, en forløper for George Habashs Folkefront for frigjøring av Palestina (PFLP).

Hariri reiste senere til Saudi-Arabia der han grunnla et av de største entreprenørfirmaene i den arabiske verden.

Han opptrådte som kong Fahds personlige utsending i London og spilte en rolle som megler mellom Libanon og Syria under siste del av borgerkrigen (1975-1990).

Han ble statsminister første gang i 1992 og fikk hovedansvaret for gjenoppbyggingen etter krigen. Før han gikk av i fjor hadde han bygd opp igjen sentrum av Beirut, en virksomhet som delvis gikk på bekostning av utviklingen i landdistriktene.

Syria fordømmer

Den syriske presidenten Bashar al-Assad fordømte mandag ettermiddag drapet på Hariri, og kalte bomben for en forferdelig kriminell handling.

- Den syriske regjeringen og det syriske folk står sammen med brødrene i Libanon i denne farlige situasjonen og uttrykker vår medfølelse med familien til Hariri, sa president Assad til det nasjonale nyhetsbyrået SANA.

Hariri var klar over at hans ambivalente forhold til Syria gjorde ham til et potensielt terrormål, og han hadde tatt en forholdsregel som kunne skape irritasjon blant libaneserne. Hver gang bilkortesjen hans kjørte gjennom Beiruts gater, hadde Hariri aktivisert en elektronisk innretning som skulle hindre at noen kunne få utløst en bilbombe ved hjelp av mobiltelefon.

Denne støysenderen førte imidlertid til at alle «uskyldige» telefonsamtaler i et visst område også ble brutt.

Den elektroniske innretningen klarte ikke å hindre bombeeksplosjonen mandag. De fire limousinene i Hariris kortesje ble totalvrak i likhet med flere av eskortekjøretøyene.

(NTB)