Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Møtte offer for skandalen

Torsdag møtte arbeids- og soialminister Anniken Hauglie for første gang et av ofrene for Nav-skandalen, Kari Eldbjørg Vindenes (53).

MINISTER: Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie møtte i dag til Debatten på NRK. Før hun gikk inn i studio, ville hun møte Kari Eldbjørg Vindenes, et av ofrene for NAV-skandalen. Video: Christian Wehus. Vis mer

Torsdag kveld møtte arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) et av ofrene for Nav-skandalene første gang. Møtet fant sted i forkant av NRK-programmet «Debatten».

På vei inn til møtet erkjente Hauglie overfor Dagbladet at det ville bli spesielt å møte et av ofrene for første gang.

Samtidig sa hun at hun håper at «de kan få rettet opp den uretten som er gjort, på en så god måte som mulig».

Dømt til betinget fengsel

- Jeg setter utrolig stor pris på at du ville møte meg. Jeg skulle riktignok ønske at omstendighetene var annerledes, sa Hauglie til Kari Eldbjørg Vindenes.

Tidligere i høst ble Eldbjørg Vindenes dømt til betinget fengsel i 30 dager for grovt trygdebedrageri. Det fortalte hun da hun møtte NRK etter at skandalen ble kjent.

- Hvordan går det med deg nå? Spurte Hauglie.

- Det går bra med meg. Fordi jeg har kommet meg over det med profesjonell hjelp. Jeg har fått støtte fra familie og venner. Jeg kan le av det, fordi det var så dypt tragisk at det nesten var festlig, sa hun til statsråden og tilføyet:

- Men jeg har hjerteproblemer. Og jeg tror ikke at jeg har blitt friskere av saken. Vindenes erkjenner at det var surrealistisk å oppleve at hun på en dag gikk fra å være forbryter til å være et offer.

Før hun får bekreftet fra Nav og Riksadvokaten at hun faktisk er et av ofrene, tør hun ikke helt å tro på det.

- Det har vært litt av en reise. For min del har saken vart i nærmere fire år. Hauglie bryter inn.

- Det sjokkerte oss alle da vi begynte å stille spørsmål ved om det faktisk var mulig at feil bruk av lovanvendelse hadde funnet sted. Også når man tenker gjennom dimensjonene av dette - at det har foregått siden 2012 - er det nesten så man ikke tror at det er mulig.

48 personer uskyldig dømt

Mandag opplyste Riksadvokaten at minst 48 personer er uskyldig dømt for trygdesvindel i norske domstoler – 36 av dem er dømt til fengselsstraff.

Torsdag ble det kjent at ytterligere ti saker kan knyttes opp mot Nav-skandalen. Vindenes fortalte at rettssaken var en påkjenning for henne.

- Nå har vi veldig mange spørsmål som vi ikke har gode svar på, sier Hauglie. Arbeidsdepartementet har varslet at de vil igangsette en ekstern gransking. I tillegg lover Hauglie at Nav og Riksadvokaten vil ta kontakt med dem som er blitt berørt.

- Galgenhumor

- Det er bra at du tar det med godt humør i denne tragedien. Det er beundringsverdig, sier Hauglie. Vindenes ler.

- Ja, men jeg har jo galgenhumor. Det er slik man klare å komme seg gjennom ting. Når man er på bunn, så er det bare en vei opp.

Hauglie skryter av 53-åringen for at hun har stått fram med sin historie.

- Jeg håper at saken din blir behandlet på riktig måte. Også får vi håpe at det går raskt. Det var veldig hyggelig å treffe deg, selv om omstendighetene ikke var så hyggelig, sa Hauglie før hun gikk videre for å forberede seg til Debatten.

- Også håper jeg at det går bra med deg framover.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media