Helikopterulykken i Alta:

Møtte ofrene: - De gledet seg

Han så ofrene vente på å gå om bord i helikopteret da han gikk av. Hadde ikke andre forlatt køen, kunne Bjørn Steinar (19) ha vært på ulykkeshelikopteret.

ALTA / OSLO (Dagbladet): Da 19 år gamle Bjørn Steinar Thorbjørnsen kjørte hjemover fra festivalen Høstsprell lørdag ettermiddag, møtte han flere ambulanser på veien.

De hastet seg i retning mot Kvenvikmoen, der Thorbjørnsen kom fra, men 19-åringen tenkte ikke så mye over det.

Det han da ikke visste var at ambulansene rykket ut til Kvenvikmoen etter å ha fått melding om at et helikopter hadde styrtet.

Så begynte Thorbjørnsen å få meldinger fra venner han hadde truffet på festivalen. Var han i orden?

NEST SIST: Bjørn Steinar Thorbjørnsen (19) var om bord ulykkeshelikopteret under dets nest siste tur. Han rykket fram i køen da to andre forlot den, og mener han kunne ha vært med på ulykkesturen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
NEST SIST: Bjørn Steinar Thorbjørnsen (19) var om bord ulykkeshelikopteret under dets nest siste tur. Han rykket fram i køen da to andre forlot den, og mener han kunne ha vært med på ulykkesturen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Gledet seg

Det Thorbjørnsens venner visste, var at han hadde vært om bord i ulykkeshelikopteret like før det styrtet i Skoddevarre.

Men 19-åringen fra Alta var ikke om bord da helikopteret styrtet. Han var om bord på helikopterets nest siste tur.

- Hele situasjonen er bare tragisk. Jeg synes det er veldig trist, sier Thorbjørnsen til Dagbladet.

Tragisk på grunn av utfallet. Trist fordi han så hvor mye de fem som omkom i ulykken gledet seg til helikopterturen.

- Da jeg gikk av helikopteret, så jeg at de gledet seg, sier 19-åringen til Dagbladet.

NEST SISTE TUR: Kameratene Benjamin Eide (18), Kristian Holmgren (19) og Jens Karlsen (20) var passasjerer på helikopteret bare minutter før ulykken inntraff. Video: Eide/Holmgren/Karlsen Vis mer

- Kunne ha vært meg

Hadde ikke noen som var foran ham i køen gått ut av den, kunne Thorbjørnsen like gjerne ikke ha vært lenger, mener han.

- Jeg skulle egentlig ha vært med på den turen, men to stykker som sto foran meg ombestemte seg fordi helikopteret var om lag halvannen time forsinket, sier 19-åringen.

Hvorfor helikopteret var forsinket, er uvisst.

- Hvordan er det å vite dette i ettertid?

- Jeg er sjokkert. Jeg vet ikke om jeg har tatt det helt innover meg at det kunne ha vært meg.

HELIKOPTERSTYRT: Et helikopter har styrtet like sørvest for Alta. Det skal ha vært seks personer om bord, og fire er bekreftet døde. Video: Vilde Øines Pedersen. Vis mer

Nådeløs beskjed

Da Thorbjørnsen på vei fra festivalen forsto hva som hadde skjedd og hvorfor han begynte å få meldinger med spørsmål om han var OK, snudde han, og tok seg tilbake til festivalen.

Da han kom tilbake, fikk han den nådeløse beskjeden.

- «Helikopteret har styrtet, helikopteret har styretet», var det noen som sa. Jeg trodde ikke helt på det, men deretter så jeg en stor røyksky komme fra skogen - i samme område hvor helikopteret hadde fløyet.

- Hvordan var stemninga på området?

- Alle var helt sjokkerte. Flere skrek. Alle var fra seg.

HELIKOPTERULYKKEN: Lensmann Øyvind Lorentzen fra Alta lensmannskontor gir oss siste nytt om helikopterulykken som fant sted i Alta. Vis mer

Kort tur

Thorbjørnsen var om bord i helikopteret da også kompisgjengen Jens Karlsen, Kristian Holmgren og Benjamin Hægdahl Eide fra Hammerfest også var passasjerer.

- Det er helt grusomt å tenkte på at det som skjedde, fort kunne ha skjedd med oss, sa Jens Karlsen til Dagbladet allerede lørdag.

Thorbjørnsen forteller at turen var forholdsvis kort, et sted mellom fem og ti minutter, og at ruta de fulgte gikk fra Kvenvikmoen, til sentrum av Alta og tilbake igjen.

Han anslår at de tok av et sted mellom halv fem og kvart på fem.

Klokka 17.05 fikk nødetatene de første meldingene om helikopterstyrten. Dagen etter bekreftet politiet at alle seks om bord omkom i ulykken.

Fem av de omkomne var passasjerer, alle Alta-væringer i begynnelsen av 20-åra. Den siste omkomne var en svensk pilot fra helikopterselskapet Helitrans.