Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Møtte opp for å vise støtte til Ratko Mladic

- Han er som en gud for meg, sier serber utenfor fengselet i Nederland.

 VENTET PÅ RATKO:  Flere mennesker hadde møtt opp utenfor fengselet i Scheveningen, men de fikk ikke se noe til Ratko Mladic. Foto: (AP Photo/Cynthia Boll)
VENTET PÅ RATKO: Flere mennesker hadde møtt opp utenfor fengselet i Scheveningen, men de fikk ikke se noe til Ratko Mladic. Foto: (AP Photo/Cynthia Boll) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samme dag som krigsforbrytertiltalte Ratko Mladic fikk anken avvist i Beograd, ble han varetektsfengslet i Haag. Men ingen frammøtte så noe til ham. Mladic ble sent tirsdag kveld tatt imot av FNs varetektsenhet i Haag, opplyste FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia (ICTY). Et massivt presseoppbud ventet på Mladic ved Scheveningen-fengselet i Haag. Noen få nysgjerrige blant lokalbefolkningen hadde også møtt opp. — Dette er veldig bra, Mladic var den verste av dem, sier 76 år gamle Hank til NTB utenfor fengselet etter at den tidligere bosnisk-serbiske hærsjefen hadde ankommet. — Dette er særlig viktig for Nederland ettersom nederlandske soldater skulle beskytte dem som ble drept i Srebrenica. Men hva kunne vi gjøre med 1.000 mann mot styrkene til Mladic, fortsetter Hank, som bor noen hundre meter fra fengselet.

Ville vise støtte Noen hadde også møtt fram for å vise sympati med Mladic da han ble brakt til Scheveningen-fengselet. — Jeg er her for å støtte general Mladic, han er som en gud for meg, sier en serber som ikke vil oppgi navnet sitt. — Det føles ikke bra at han nå er i fengsel, fortsetter han. FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia har tiltalt Mladic for folkemord, forbrytelser mot menneskeheten og andre krigsforbrytelser begått under krigen i Bosnia, som pågikk fra 1992 til 1995. Mladic er blant annet anklaget for å være ansvarlig for massakren i Srebrenica i 1995, der 7.500 muslimske gutter og menn ble drept. — Serberne får skylden for alt. Ingen snakker om de 3.000 serberne som ble drept i Sarajevo, legger den serbiske mannen utenfor fengselet til.
Strengt bevoktet Den serbiske justisministeren Snezana Malovic bekreftet tirsdag ettermiddag at Mladic var utlevert til FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia (ICTY) etter at han tidligere på dagen fikk avvist sin anke. En kolonne med politikjøretøyer forlot fengselet i Beograd hvor Mladic har sittet i varetekt. Veien til flyplassen ble stengt for vanlig trafikk.
Kolonnen ble voktet av spesialpoliti iført skuddsikre vester og utstyrt med automatvåpen. Noe senere ankom politikolonnen flyplassen i Beograd, og et fly med Mladic tok kort tid etter av med retning Nederland.

- Syk Mladics advokat og familie mener den tidligere generalen var for syk og svekket til å kunne sendes til Haag. De har også sagt at han trolig ikke vil overleve rettssaken mot ham. En talsmann for serbiske justismyndigheter har avvist påstanden og sier den medisinske undersøkelsen av Mladic viser at han ikke har større helseplager enn det som er «vanlig for mennesker i hans alder». Ratko Mladic ble pågrepet i en landsby i Serbia sist torsdag og har siden da sittet varetektsfengslet i Beograd i påvente av behandlingen av anken.
Besøkte datterens grav Den folkemordstiltalte eksgeneralen fikk tidlig tirsdag morgen permisjon fra fengselet i Beograd for å besøke graven til datteren Ana, som tok sitt eget liv i 1994. Under tung politiovervåking tilbrakte han om lag 20 minutter ved graven, melder nyhetsbyrået Reuters. Datteren var 23 år gammel da hun tok farens pistol og skjøt seg. Det skjedde under krigen i Bosnia, da Mladic var øverstkommanderende for de bosnisk-serbiske styrkene.

Mladic var svært preget av datterens selvmord og besøkte graven hennes hyppig fram til han gikk under jorden for 16 år siden.

NTB

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media