TILLIT: KrFs sentralstyre og partileder Knut Arild Hareide uttrykker tillit til Geir Jørgen Bekkevold. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
TILLIT: KrFs sentralstyre og partileder Knut Arild Hareide uttrykker tillit til Geir Jørgen Bekkevold. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Møtte pressen etter homobråket: - Sentralstyret har full tillit til Bekkevold

- Det var et selvkritisk sentralstyre som påpekte at vi har undervurdert sprengkraften i denne saken, sier Hareide.

Den mye omtalte Bekkevold-saken var ett av de store temaene da KrFs sentralstyre møttes torsdag.

Det har stormet rundt både partiledelsen og KrFs familie- og kulturpolitiske talsperson Geir Jørgen Bekkevold, etter at det tidligere denne uka kom fram at Bekkevold hadde viet to kvinner. Bekkevolds stortingskollega Hans Fredrik Grøvan ble rasende, og har i etterkant offentlig refset ham for vielsen.

Like før klokka 18.00 kom partileder Knut Arild Hareide ut fra dagens sentralstyremøte for å snakke med pressen.

- Vi har brukt noe tid på den saken, som har skapt et stort engasjement. Sentralstyret gir partiledelsen tillit og tilslutning i saken. Et samlet sentralstyre gir tillit til Geir Jørgen Bekkevold, sier Hareide til pressen før han utdyper:

- Det var et selvkritisk sentralstyre som påpekte at vi har undervurdert sprengkraften i denne saken, og at dette kunne oppleves som en politisk endring fra KrFs side. Det er ikke riktig, sier han.

Partilederen sier KrF står fast ved sin politikk.

- Som eneste parti løfter vi ekteskapet mellom mann og kvinne som en stabil ramme for barns oppvekst, og vi peker også på viktigheten av juridiske rammer for homofile.

- Hva har du gjort feil i denne saken? vil en TV 2-journalist vite.

- Det har vi også diskutert ... men jeg opplevde en god diskusjon i denne saken i dag, svarer Hareide unnvikende før han haster av gårde i en taxi.

Budskapet fra torsdagens sentralstyremøte på partikontoret i Kirkegata i Oslo var ifølge Dagen følgende:

«Et samlet sentralstyre har gitt tilslutning til partiledelsen i denne saken og uttrykker tillit til Geir Jørgen Bekkevold. Sentralstyret var preget av selvkritikk og bekymring for at partiet undervurderte sprengkraften i denne saken og ga et inntrykk av endring i politikk»

- Kan være etterpåklok

I forkant av sentralstyremøtet sa Hareide følgende til Dagbladet.

- Det er alltid slik at man kan være etterpåklok. Jeg har nok undervurdert denne saken og engasjementet og uroen det skapte i vårt parti.

Han sier også at partiet er prega av uro.

- Det er leit når medlemmer melder seg ut når vi trenger et sterkere og bedre KrF enn noen gang. Vi sitter i en nøkkelrolle. Vi skal bruke mye tid på de viktige veivalgene vi står overfor denne høsten. Vårt sentralstyre legger de viktigste føringene for vårt strategi, sier Knut Arild Hareide til Dagbladet.

Tar selvkritikk

Krf-lederen mener partiet i tiden som kommer må snakke mer om denne typen saker.

- Og det må jeg ta ansvar for, at vi kanskje ikke har brukt nok tid på å snakke om det. Vi har en tydelig politikk. Vi er det eneste partiet på Stortinget som løfter ekteskapet mellom mann og kvinne, men som et moderne kristendemokratisk parti så har vi også skilt mellom teologiske spørsmål og politiske spørsmål, sier Hareide.

- Forsto du ikke at dette kunne skape bråk i partiet?

- Ikke i den dimensjonen det har blitt. Jeg forsto at det kunne bli reaksjoner. Men jeg har nok undervurdert sprengkraften som har vært i dette spørsmålet.

- Større perspektiv

Torsdag morgen stilte partileder Knut Arild Hareide på politisk kvarter for å diskutere saken. Der ga han sin fulle tillit til Bekkevold.

- Det å legge seg opp i hva Bekkevold gjør som prest, det vil ikke jeg gjøre. Han gjorde dette som en prestegjerning, og jeg forstår at det kan oppfattes som et politisk signal, men det var det ikke Jeg har full tillit til Geir Jørgen Bekkevold, sa Hareide.

Krf-lederen la til at dagens ekteskapslov ikke er i tråd med dagens partiprogram. Likevel ønsker partiet forpliktende samliv, også for homofile.

- Vi har en teologisk bredde innenfor partiet. Men i de politiske standpunktene står vi for noe, uten å gå inn i det teologiske. Når Bekkevold gjør dette som prest, så gjør han det under biskopen, ikke under meg, sa Hareide.