Møtte reiseklar hos politiet

Maria Amelie kom med kofferten ferdig pakket for avreise da hun meldte seg for politiet i dag tidlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ved 0900-tida dukket Maria Amelie (25) ved Politiets utlendingsenhet i Oslo.

Dermed overholdt hun meldeplikten hun er pålagt - slik hun også har slått fast at hun akter å gjøre.

Til Dagbladet har hun sagt det ikke er aktuelt å gå i dekning igjen:

- Det vil jeg ikke, det ville vært dumt og uansvarlig av meg når jeg har fått støtte og tillit. Det vil jeg ikke kaste bort, sa Maria til Dagbladet i går.

- Hun kan gå i skjul At hun i dag meldte seg er i tråd med vilkårene lagmannsretten har satt for at Maria fikk slippe å sitte i varetekt på Trandum.

Politiets utlendingsenhet har uttrykt frykt for at hun vil benytte frigivelsen til å stikke av.

- Vi mener det er en reell fare for at hun kan gå i skjul dersom hun slippes fri. Vi ønsker jo å sikre gjennomføring av uttransportering, og da er det best at hun sitter på Trandum, sier informasjonssjef Roar Hanssen i PU.

Kom og dro Til stedet kom Maria sammen med sin advokat Brynjulf Risnes. Utenfor PUs lokaler like ved Nybrua i Oslo sentrum var også et stort antall pressefolk møtt fram.

- En dag i frihet er fint. Nå skal jeg bare ta det litt rolig i dag, sa en ellers ordknapp Maria Amelie da hun møtte pressen etter å ha meldt seg for politiet.

Må måte med koffert Høyesterett ankebehandler i dag hvorvidt hun skal holdes i varetekt eller ei.

Hun kan uansett bli sendt ut av landet på kort varsel. Hun er derfor bedt om å møte hos politiet hver morgen med sine saker ferdig pakket.

Å bli sendt til Russland er også hva hun frykter mest av alt.

- Jeg vet ikke hva som vil skje videre. De kan jo deportere meg etter få timer, sa Maria til Dagbladet i går.

Frykter for sitt liv Maria Amelie har ikke sagt stort om hva det er hun frykter i Russland. Men til Dagbladet sier hun at hun frykter for sitt liv.

- Jeg er mer redd for å reise tilbake til Russland enn noensinne. Russiske medier har fått med seg navnet mitt, og jeg vet at de menneskene som har forfulgt min familie, fremdeles lever. Alt medieoppstyret kan ha virket som en provokasjon for disse menneskene. Jeg er redd de vil hevne seg og utrydde meg, sier hun til Dagbladet.

Ingen EMD-hjelp Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg vil ikke gripe inn med midlertidig forføyning for utsendelsen av papirløse Maria Amelie, melder NTB.

Ifølge adressa.no vil domstolen ikke gjøre en slik forføyning i saken etter at Maria Amelies advokat Brynjulf Risnes mandag sendte en hastefaks til Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD) i Strasbourg. Det får adressa.no bekreftet av Kristina Pencheva i presseavdelingen i EMD.

Risnes sendte en begjæring etter den såkalte «Rule 39-paragrafen», der klageren i utvisningssaker må sannsynliggjøre at en utvisning vil komme i konflikt med den europeiske menneskerettighetskonvensjonen, samt at det er nødvendig med en midlertidig forføyning for å unngå at en skade inntrer før klagen er blitt behandlet.

Hvis EMD finner ut at det foreligger en brudd på konvensjonen og mener det er nødvendig å reagere raskt, vil domstolen kunne anmode staten om å ikke sende vedkommende ut. EMD har altså konkludert med at dette ikke er tilfelle i Maria Amelie-saken.

Oslo  20110119.
Maria Amelie er pålagt meldeplikt hos politiet, her ankommer hun PU onsdagsmorgen

Foto: Berit Roald / Scanpix
Oslo 20110119. Maria Amelie er pålagt meldeplikt hos politiet, her ankommer hun PU onsdagsmorgen Foto: Berit Roald / Scanpix Vis mer