- Møtte Schumann i Toskas leilighet

Den ranstiltalte 26-åringen fra Sandnes trekker Kjell Alrich Schumann inn i forberedelsene til dødsranet i Stavanger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet.no): Kjell Alrich Schumann (39) er én av 13 menn på tiltalebenken i Nokas-saken.

Ingen av de medtiltalte som så langt har forklart seg i retten, har nevnt Schumanns navn. Inntil en 26-åring fra Sandnes fortsatte sin forklaring i dag.


-Ved to anledninger var jeg i leiligheten sammen med David Toska og Schumann. Den siste gangen holdt Schumann et våpen mellom hendene, jeg tror det var en AG3, sa 26-åringen.

Dan Pettersen, som eier leiligheten og også er tiltalt i Nokas-saken, var i sin forklaring livredd for å nevne andre navn. 26-åringen sier at han var sammen med Pettersen da Toska og Schumann var i leiligheten.

- Jeg synes det er rart at han ikke sier noe om det. Han var der jo sammen med meg, sa 26-åringen.

Tar avstand fra kameratens forklaring

Også på mange andre punkter tar 26-åringen avstand fra kameraten Dan Pettersens forklaring. Han nekter blant annet for å ha vært pengeinnkrever for vennen.

Dan Pettersens lente seg i hele sin forklaring for retten til versjonen om at 26-åringen skulle inndrive penger for Pettersen, det er hele hans forklaring på at han plutselig hadde 525.000 kroner i kontanter i tida etter Nokas-ranet.

26-åringen hadde et fortrolig og illegalt forretningsforhold til David Toska, basert på handel med anabole steroider. På et tidspunkt skyldte han 200.000 kroner til Toska.

26-åringen handlet mat til Toska, som i denne perioden uttrykte behov for å ligge lavt i terrenget. Selv da 26-åringen sammen med Dan Pettersen kom over Toskas våpenarsenal i leiligheten i Nedre Dalgate, var det aldri aktuelt å gå til politiet med observasjonen.

- Nei. jeg skyldte jo Toska penger. Og jeg drev med ulovlig salg av steroider og var redd for at politiet også ville bli interessert i min person, forklarte 26-åringen.

Ikke DNA-treff

På samme måte som Dan Pettersen, tok også 26-åringen på flere våpen og annet utstyr som Toska oppbevarte i leiligheten. Dan Pettersens DNA er funnet på våpen, hansker og klær, mens 26-åringen ikke har etterlatt DNA-materiale på utstyret.

Pettersen mener at DNA-funnene må stamme fra den gangen han sammen med 26-åringen gikk gjennom disse bagene med utstyr. Dermed er det påfallende at Pettersens DNA er funnet så mange steder, mens 26-åringens ikke er funnet noen steder.

Politiet mener Dan Pettersen har hatt en langt mer aktiv rolle i Nokas-ranet.

Møtte politidirektøren
26-åringen kom også over David Toska sammen med William Ellingsen, som seinere ble skutt og drept i Oslo, i Pettersens leilighet i Stavanger. Han kjente ikke Ellingsen fra før.

- Men en dag jeg og samboeren skulle reise på ferie til Frankrike, satt jeg rett overfor politidirektør Ingelin Killengreen på flyplassen. Hun leste en avis der drapet av Ellingsen var oppslaget. Jeg ble veldig nysgjerrig, men våget ikke ta kontakt med politisjefen, fortalte 26-åringen.

Men nå skal tankene ha begynt å gå om at dette kompaniskapet var noe tvilsomt. 26-åringen sa han følte behov for å distansere seg fra David Toska, men han var allerede sterkt knyttet til Toska fordi han skyldte ham store pengebeløp etter salg av anabole steroider.

TILTALT: Kjell Alrich Schumann (39) er tiltalt for grovt ran med døden til følge.