Kongsberg-drapene:

Møtte siktede: - Trengte hjelp

Styreleder Oussama Tlili i Kongsberg Islamsk kultursenter forteller at han har møtt mannen som er siktet for fem drap i Kongsberg, og opplevde at han trengte hjelp.

BESØKTE: Oussama Tlili er styreleder Kongsberg Islamsk kultursenter. Han forteller til Dagbladet at han har møtt Espen Andersen Bråthen, som er siktet for fem drap i Kongsberg. Video: Henning Lillegård. Reporter: Marte Nyløkken Helseth. Vis mer
Publisert

KONGSBERG (Dagbladet): Onsdag ble Espen Andersen Bråthen (37) pågrepet og siktet for fem drap i Kongsberg. Styreleder Oussama Tlili i Kongsberg Islamsk kultursenter forteller til Dagbladet at 37-åringen for noen år siden besøkte moskeen. Det var TV 2 som først omtalte saken.

- Jeg kjente ham igjen da jeg fikk se bilde av ham og hørte navnet hans. Han var innom moskeen to eller tre ganger for noen år siden. Han sa at han var muslim, men jeg oppfattet det som at han trengte hjelp, egentlig, sier Tlili til Dagbladet.

- Hvorfor det?

- Jeg klarte ikke å føre en ordentlig samtale med ham om et tema, verken religion eller islam. Jeg la også merke til at han ikke kjente til grunnleggende bønneregler, og jeg opplevde at han ikke kunne så mye om islam, rett og slett.

- Hva tenkte du da identiteten hans ble kjent?

- Det gjorde inntrykk, men det er trist uansett hvem som har utført disse handlingene.

SIKTA: Det var Espen Andersen Bråthen som onsdag kveld ble pågrepet for fem drap i Kongsberg. 37-åringen framstilles fredag 15. oktober for varetektsfengsling. Vis mer

Bekymringsmelding

Torsdag opplyste politiet at 37-åringen har konvertert til islam. De opplyste også at de fikk bekymringsmelding om ham seinest i 2020, og at bekymringene har dreid seg om radikalisering. Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mener at hendelsene på nåværende tidspunkt framstår som en terrorhandling.

Styreleder Tlili i moskeen forteller mer om hvordan han opplevde siktede:

- Han sa til med at han hadde fått en åpenbaring, men jeg oppfattet ikke det som veldig seriøst. Han ville at jeg skulle presentere ham for noe større. «Det er greit, men jeg kan ikke hjelpe deg», sa jeg.

- Han sa ikke noe som kunne oppfattes som truende. Årsaken til at jeg husker ham er at dette er et lite miljø. Det er veldig få personer med skandinavisk utseende som besøker oss, så man husker det når noen kommer og gjør inntrykk.

STYRELEDER: Oussama Tlili i Kongsberg Islamsk kultursenter. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
STYRELEDER: Oussama Tlili i Kongsberg Islamsk kultursenter. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

- Tragisk og ubeskrivelig

Fem personer ble drept og tre ble skadd i forbindelse med hendelsene i Kongsberg onsdag kveld. Forsvarer Fredrik Neumann har fortalt at siktede erkjenner de faktiske forhold.

Tlili beskriver hendelsen som tragisk og ubeskrivelig.

- Det er tragisk. Det er ubeskrivelig. Vi er en del av dette samfunnet, vi er en del av Kongsberg og føler med byen og dem som ble rammet. Det er trist, uforståelig og tragisk, og jeg vil fordømme handlingene på det sterkeste. Dette kan verken knyttes til islam, muslimer eller denne moskeen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer