Møtte sine helter 12 år etter redningsdramaet

John Kristian Sandberg (76) tror ikke han ville vært i live i dag, hadde det ikke vært for heltene som dro han opp av det iskalde Bogstadvannet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
BÆRUM (Dagbladet): 12 år etter redningsdramaet møtte pensjonisten John Kristian Sandberg (76) i går endelig heltene som reddet ham fra drukningsdøden i Bogstadvannet i Bærum.

Hadde det ikke vært for Einar Løkken (46), Jens Olav Nilsen (49) og Jørgen Leirdal (32) hadde trolig Sandberg ikke overlevd skituren i 1998.

En time i vannet Gjengen anslår at det var rundt ti minusgrader i lufta ved det idylliske vannet 19. november 1998.

John Kristian Sandberg hadde hastverk på slutten av sin skitur og valgte å ta snarveien hjem over isen på vannet. Det skulle han aldri gjort. Cirka midt på vannet sviktet isen og 64-åringen gikk rett i gjennom.

- Jeg tror jeg lå i vannet i én time. Jeg forsøkte å komme meg opp, men råket ble bare større og større. Jeg dukket under for å få av meg skiene og brukte stavene i et forsøk på å løfte meg opp, men isen sviktet. Jeg tenkte at dette vil aldri gå, så jeg begynte å skrike etter hjelp, sier John Kristian Sandberg til Dagbladet.

Hørte nødropene Vaktmester Løkken, bygningsarbeider Nilsen og sivilarbeider Leirdal hørte de desperate skrikene. Leirdal tok med seg en liten jolle og knuste isen med bare nevene for å ta seg ut, mens Løkken og Nilsen brukte en stige for å komme 64-åringen til unnsetning.

De brukte en kniv for å kramle seg framover og et tau for å nå ut til Sandberg.

FORRIGE MØTE: John Kristian Sandberg (i sykesenga) møtte en av sine redningsmenn, Jørgen Leirdal, dagen etter ulykken. Denne uka møttes de igjen. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen
FORRIGE MØTE: John Kristian Sandberg (i sykesenga) møtte en av sine redningsmenn, Jørgen Leirdal, dagen etter ulykken. Denne uka møttes de igjen. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen Vis mer

- Vi fikk han til slutt opp i båten. Det var lite plass til fire og båten var bare centimeter over vann. Dykkere fra brannvesenet møtte oss og fikk oss til land, sier de tre redningsmennene.

Kraftig nedkjølt, men ved bevissthet ble han fraktet til ambulansebilen der han fikk intensivbehandling før det hastet videre til sykehus.

- Jeg var i god fysisk form og klarte å holde meg over vannoverflaten. Dessuten hadde jeg på meg ullundertøty. Da jeg lå i i ambulansen, hørte jeg personellet si: Jøss, 26,2 grader. De måtte sage av stavene, som satt fast i hendene mine, forteller han.

- Fikk nytt liv De tre redningsheltene og Sandberg møttes i går ved en benk på Bogstad gård som er satt opp til ære for heltedåden. Sandberg har møtt vaktmester Løkken flere ganger siden dramaet, men aldri Nilsen og Leirdal.

Han forteller at han ofte tar seg turen ned til benken ved vannet for å tenke tilbake på det som skjedde.

- Jeg fikk et nytt liv og er utrolig takknemlig for disse gutta her. Det er utrolig morsomt å se dem igjen, sier Sandberg.

HELTEMØTE: Einar Løkken (46), Jens Olav Nilsen (49) og Jørgen Leirdal (32) møtte torsdag mannen de reddet for 12 år siden. Ved benken til ære for heltedåden mimret de om det som skjedde, Foto: Torbjørn Grønning
HELTEMØTE: Einar Løkken (46), Jens Olav Nilsen (49) og Jørgen Leirdal (32) møtte torsdag mannen de reddet for 12 år siden. Ved benken til ære for heltedåden mimret de om det som skjedde, Foto: Torbjørn Grønning Vis mer

Redningsmennene sier det varmer å få så fine ord. Sandberg har siden ulykken slitt med balansenervene og har ikke kunnet gå på ski etter ulykken.

- Jeg er ikke spesielt kristen, men jeg ber aftenbønn. Hver eneste dag ber jeg for mine redningsmenn og om at de har det bra, sier 76-åringen.

I ÉN TIME: John Kristian Sandberg anslår at han lå i det iskalde vannet i cirka en time. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen
I ÉN TIME: John Kristian Sandberg anslår at han lå i det iskalde vannet i cirka en time. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen Vis mer