Møtte sjeik på Nordpolen

Polfareren Børge Ousland skvatt til da han møtte en sjeik fra Dubai på Nordpolen. Sjeiken bød på whisky og chili con carne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag kom polfareren kom hjem til Norge etter å ha gått alene på ski over Arktis. I morgen kan du se Børge Ouslands bilder eksklusivt i Dagbladet.

Reddet av sønnens tegninger

Polfareren har både sett og opplevd masse gjennom de 1720 kilometerne. På Nordpolen fikk han et spesielt avbrekk. En sjeik fra De arabiske emiratene hadde flydd til Nordpolen for å bli avbildet.

- Han inviterte på chili con carne og whisky, forteller Ousland på dagens pressekonferanse.

Polturen ble mye tyngre enn Ousland hadde forestilt seg. Flere ganger var han nær å bryte ekspedisjonen.

- Turen var beinhard, og helt klart det tøffeste jeg har vært med på. Jeg vurderte flere ganger å gi meg, men Max' tegninger ga meg motivasjon og fortalte meg at jeg helst burde komme hjem i live, sier Ousland like etter at han var kommet hjem til Norge,

Pressekonferansen ble selvfølgelig avholdt på Frammuseet på Bygdøy, norske polarhelters storstue.

Nederlag

Målet med turen over Arktis var ikke bare å klare det hele alene, men også å fullføre uten støtte. Det gikk ikke. Etter bare tre dager var pulken hans gått fullstendig i oppløsning, og et fly måtte slippe ned en ny.

- Det var et vanvittig nederlag og sjokk. Motivasjonen var på et lavmål da jeg skjønte at det ikke gikk an å reparere pulken. Forholdene de to første ukene var verst. Isen var skarp, bulkete og skrudd. Jeg har aldri vært så nær ved å avbryte en ekspedisjon noen ganger tidligere, som da, ved kysten av Sibir, forteller Ousland.

Over nå

Børge Ousland har en lang rekke polarekspedisjoner bak seg. I 1990 var han sammen med en venn om å bli først til å gå uten støtte til Nordpolen. I 1994 gjentok han bragden alene. I 1996 ble han den første til å gå på ski alene til Sydpolen, og året etter den første til å krysse Antarktis uten støtte.

Nå er det imidlertid slutt. For tredje gang lover Ousland å aldri mer legge ut på soloekspedisjoner, og for første gang tror mamma Ingrid at han snakker sant.

(NTB/Dagbladet.no)