Møtte slik på jobb

Stortingspolitikerne har forbud mot klovnenese og overdreven sminke. Nå utfordrer Venstre-politiker Alfred Bjørlo reglene - med rosa hår. Er det lov?

ROSA: Abid Raja (V) lo i flere minutter da han oppdaget kollega Alfred Bjørlos nye hårsveis. Foto: Magnus Kallelid / Dagbladet
ROSA: Abid Raja (V) lo i flere minutter da han oppdaget kollega Alfred Bjørlos nye hårsveis. Foto: Magnus Kallelid / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Stadig nye generasjoner av stortingspolitikere har utfordret kravene om å «kle seg med respekt for nasjonalforsamlingen».

Stortingssalen krever formelle antrekk, og Dagbladet kjenner til at det i dag fins en internjustis blant enkelte stortingspolitikere.

For avslappede joggesko i stortingssalen skal ha blitt straffet med lange blikk, ifølge Dagbladets opplysninger. Også bruk av vinterstøvler og leggvarmere har tidligere blitt slått ned på.

Gjennom åra er den ærverdige stortingssalen blitt utsatt for både Brann-supporterdrakt og palestinaskjerf.

I det siste har flere utfordret kutymene ved å ta på seg kofter og ullgensere. Dagbladet kunne nylig melde at stortingsrepresentanter går rundt og fryser i stortingssalen.

Nå kaster Alfred Bjørlo (49), innvalgt fra Venstre, seg inn i debatten.

I en stortingskorridor ble han plutselig observert med knæsj rosa hår.

Beordret av partiet

- Jeg har måttet psyke meg litt opp til dette, sier Bjørlo på vei inn i votering i stortingssalen. Trolig som historiens første av sitt slag.

HISTORISK: Her er han kanskje i ferd med å bli den første rosahårede som har entret stortingssalen. Foto: Magnus Kallelid / Dagbladet
HISTORISK: Her er han kanskje i ferd med å bli den første rosahårede som har entret stortingssalen. Foto: Magnus Kallelid / Dagbladet Vis mer

Bakgrunnen er et tapt veddemål. Partiet Venstre lovet å gjøre Bjørlos grånende hår til rosa hvis de klarte å nå vervemålene sine. Den tidligere ordføreren og ettårige stortingsrepresentanten fulgte ordrene og satte seg i frisørstolen. Han håper fargen forsvinner etter hvert.

- Dette treffer kanskje ikke ungdommer generelt helt. Men det har skaffet oss mange medlemmer, sier han fornøyd.

Men er det i tråd med reglene?

Dagbladet har tatt samfunnsoppdraget på alvor og prøvd å komme til bunns i det.

Sminkeregler

Dagbladet har fått innsyn i et dokument om Stortingets etikette, som avdekker to ting: At makeupen stortingsrepresentantene kan ha i salen, skal være diskret. Og at klovnenese er forbudt.

- Man kan ikke ha klovnenese, men rosa hår for gøy er greit?

- Ja, jeg òg har lurt på det. Det er farlig å spørre Stortinget direkte, for da kan du risikere å få et nei. Men slik jeg tolker det, må det være greit, sier Bjørlo.

LER FORTSATT: Så mye ler Abid Raja av hårsveisen til Alfred Bjørlo. Foto: Magnus Kallelid / Dagbladet
LER FORTSATT: Så mye ler Abid Raja av hårsveisen til Alfred Bjørlo. Foto: Magnus Kallelid / Dagbladet Vis mer

Han er ikke bekymret for at det strider med kravet om respekt for nasjonalforsamlingen, og påpeker at rosa hår viser respekt for mangfold og ulike hårfarger.

Feiret seriegull

Dokumentene avdekker videre at det finnes en kleskode for stortingsrepresentantene. De påbyr dress, kjole med jakke eller drakt. Jeans og t-skjorter skal unngås.

PROTEST: Hadia Tajik stilte i palestinaskjerf i stortingssalen i 2010. Foto: Erlend Aas / NTB
PROTEST: Hadia Tajik stilte i palestinaskjerf i stortingssalen i 2010. Foto: Erlend Aas / NTB Vis mer

Stortinget svarer

Det står presiert i reglene at det ikke er akseptert med T-skjorter med politiske budskap, supporterskjerf, palestinaskjerf og buttons. Og heller ikke klovneneser, presiseres det.

Å ha rosa hår for humor står det ingenting om.

RØD: Heikki Holmås (SV) feiret i 2007 Branns første seriegull på 44 år på denne måten. Foto: Sara Johannessen Meek / NTB .
RØD: Heikki Holmås (SV) feiret i 2007 Branns første seriegull på 44 år på denne måten. Foto: Sara Johannessen Meek / NTB . Vis mer

Dagbladet har spurt Stortingets administrasjon om dette er i tråd med regelverket.

Det viser seg å være lov.

- Administrasjonen opplyser om at vi ikke har reglement som omtaler representantenes hårfarge, skriver Stortingets kommunikasjonsrådgiver Sigbjørn Kiserud i en e-post.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer