Møtte stive kinesiske smil

BEIJING (Dagbladet): Smilene stivnet og kjevemusklene strammet seg. Slik reagerte det kinesiske vertskapet da utenriksminister Knut Vollebæk i går la fram en liste over kinesiske fanger som Norge mener bør løslates. Men kinesernes svar var høflig, og ett av dem svært gledelig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På utenriksministerens liste sto navnene på to tibetanske nonner som Norge fryktet ikke lenger var i live. Men den kinesiske visejustisministeren, H. Zhang Xiufu, kunne komme med beroligende opplysninger.

Nonnene

- Vi fikk vite at begge er i live, og at den ene av dem er løslatt, mens den andre fortsatt er fengslet, sier utenriksminister Knut Vollebæk. I to dager har han ført lange politiske samtaler med kinesiske myndigheter, og det har stort sett dreid seg om menneskerettigheter.

Det vanskeligste punktet i samtalene med kineserne var kravet om løslatelse av politiske fanger. Dette mener kineserne er et indre anliggende.
- Vi får ikke kineserne til å innrømme brudd på menneskerettighetene, sier Vollebæk. Men, sett fra norsk side, er kineserne uten tvil blitt mer åpne og mer villige til å snakke om menneskerettigheter og brudd på disse.

Godt grunnlag

Dette, understreker Vollebæk, skyldes ikke minst det gode forholdet til kineserne som Arbeiderparti-regjeringene fikk etablert.

Vollebæk ville ikke fortelle hvilke eller hvor mange navn han har på lista si over de politiske fangene.

- Det er et ark med en del navn, men av hensyn til deres familier vil jeg ikke gå ut med konkrete navn, sier Vollebæk.

Ny konferanse

Det er helt klart at de to op- posisjonelle Wang Dan og Wei Jingsheng står på Vollebæks liste. Begge var nominert til årets Nobels fredspris. Wang var en av studentlederne under demonstrasjonene i 1989 og ble dømt til en fengselsstraff på 11 år i 1996 for statsfiendtlig virksomhet. Wei ble dømt til 14 år i fengsel etter å ha blitt anklaget for å ha planlagt statskupp.

Kineserne er villige til å fortsette diskusjonen om menneskerettigheter. De har allerede svart ja til å følge opp rundbordssamtalene om menneskrettigheter fra Oslo i våres.

- Vi er blitt enige om å fortsette denne rundebordssamtalen i Beijing neste år, framholder Vollebæk som selv skal være norsk forhandlingsleder.

Toppnivå

I går ble det holdt tre forskjellige norsk-kinesiske seminarer i Beijing. Og samtlige samlet kinesiske ledere på høyt nivå.

Kineserne er svært interessert i det kong Harald kalte den «skandinaviske modellen» med blandingsøkonomi, han åpnet seminaret om «Det moderne Norge».

Seinere på dagen ble det åpnet et miljøvernseminar og et næringslivsseminar.

- Samtlige seminar var smekkfulle med kinesere på høyt nivå som var interesert i å høre om Norge, sier Vollebæk.

Utenriksminister Knut Vollebæk