Møtte veggen - og fikk nytt liv

Da Kay Arne Sørensen (42) møtte veggen, jobbet han 20 timer i døgnet. Nå bruker han kreftene på at andre skal slippe å slite seg ut.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Askermannen er sin egen sjef og har det ikke mer travelt enn at han kan være ekstravikar på skolefritidsordningen der døtrene går. Samtidig jobber han for at andre skal slippe å oppleve det han gjorde. Han jobbet 20 timer i døgnet til han falt ned ei trapp, måtte på sykehus, og oppdaget hvor sliten han egentlig var.

- Kan ikke kommunisere

- Det er altfor mange dårlige ledere i Norge. Altfor mange kan ikke kommunisere. Hvis du spør et menneske «Hvordan har du det egentlig?», og vedkommende tør svare, tar det ikke fem minutter. Det tar dager og uker, og du er nødt til å følge opp. Sjefene bør komme seg ned på golvet, gli inn i miljøet. Gå i kantina, være med på sosiale aktiviteter. Mye sykefravær kan forebygges hvis det angripes i tide, sier han.

Kay Arne Sørensen har ikke tro på lange samtaler ansikt til ansikt. Han mener det er lettere å åpne seg skulder mot skulder.

- Har du det dårlig, skyr du øyekontakt. Jeg lærte meg trikset med å se folk i øyebrynet i stedet for i øyet. Jeg slapp å møte blikk, og folk merket det ikke. Jeg tror det er bedre om sjefen sier «Sett av en time, vi går en tur rundt Semsvann». Da får man pratet, sier han.

Han har erfaring både som sjef og ansatt. Sørensen gikk fra markedsføringsjobb i NSB til jobb som OL-direktør i Oslo kommune, og videre til å eie og drive sju egne butikker. Han tenkte at de ansatte ikke måtte slite seg ut, men tenkte ikke på seg selv.

Lærerik tid

- Jeg var sikkert ikke flink nok til å se, jeg heller. Men jeg så behovene til de ansatte bedre enn mine egne. De fikk fri to timer i uka for å gå på SATS. Jeg hadde aldri tid til å bli med. Jeg sendte dem på kick off og reiser. Selv tok jeg meg ikke tid.

- Nå har jeg tid til å gjøre husarbeid, stille opp for barna, jeg er støttekontakt og går på ishockeykamper, mens kona mi kan bruke mer tid på sin karriere. Jeg er glad dette skjedde. Jeg har brukt fire år på livets høyskole, og jeg har lært mer disse åra enn de 20 før det, da jeg jobbet 20 timer i døgnet og ikke hadde tid til noe. Jeg investerer i meg selv. Jeg er en ressurs for enhver arbeidsgiver. Men jeg vet ikke om noen tør ansette meg, sier han.

Han ønsker seg fremdeles ny, fast jobb, men foreløpig har han gjort erfaringene sine til yrke i konsulentfirmaet Kaya Consult. Han holder foredrag, møter mennesker til rådgivning og organiserer samtalegrupper. Fortsatt ser han at noen synes det er flaut å ikke klare alt.

- En mann kom til meg i dress og slips. Han hadde sagt til kona at han skulle på jobb. Men han hadde ikke vært på jobb på fire og en halv måned. Han var sykemeldt, men det torde han ikke å fortelle henne. I dag er de skilt.

TID TIL Å VÆRE DER: Kay Arne Sørensen pleide å jobbe 20 timer i døgnet. Nå er han konsulent og frilans foredragsholder, og har tid til å jobbe ekstra på skolefritidsordningern der dattera Cecilie går.